Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Hulken" Johnson på möte med Jean-Claude Juncker - tror stenhårt på ett nytt utträdesavtal före slutet på oktober

Från 2019
Uppdaterad 16.09.2019 17:06.
Boris Johnson då han höll ett tal i London den 12 september.
Bildtext Boris Johnson då han höll ett tal i London den 12 september.
Bild: AFP / Lehtikuva

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson träffade i dag EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker över en arbetslunch.

Johnson är övertygad om att han kan få till stånd ett nytt utträdesavtal under de närmaste veckorna. Annars bryter han sig loss som Hulken.

Mötet ägde rum drygt sex veckor före Storbritanniens tilltänkta EU-utträde den 31 oktober och var det första sedan Johnson blev premiärminister.

BBC citerar anonyma källor i premiärministerns kansli som säger att Johnson kommer att understryka för Juncker att han vill slutföra ett nytt utträdesavtal med EU i samband med EU-toppmötet den 17 oktober.

Om det visar sig vara omöjligt så kommer han inte att gå med på att skjuta upp utträdet, enligt BBC.

I måndagens Daily Telegraph skriver Johnson själv att han tror "passionerat" på att han kan få till stånd ett utträdesavtal inom de närmaste veckorna.

Det sa han också i en intervju till Mail on Sunday under helgen.

- Vi kommer att uppnå det ... Jag ska tala med Jean-Claude om hur vi ska göra det. Jag är mycket tillitsfull, sade han.

Jämförde sig med Hulken

Intervjun med Mail on Sunday väckte uppmärksamhet världen över, eftersom Johnson där jämförde sig med seriefiguren Hulken.

- Bruce Banner må vara bunden i bojor, men när han blir provocerad så exploderar han ur dem, sade Johnson, med hänvisning till Marvel Comics-hjälten Bruce Banner och dennes monster-alter ego.

- Ju argare Hulken blir, desto starkare blir han.

Och precis som Hulken kommer Johnson och Storbritannien att bryta sig ur EU, enligt Johnson.

- Han tar sig alltid loss, hur hårt bunden han än verkar vara – och så är det för det här landet. Vi kommer att lämna den 31 oktober, och vi kommer att få det här gjort, tro mig, sade han.

Hulken-skådespelaren tar avstånd från Johnsons jämförelse

Mark Ruffalo som spelat Hulken i många filmer tog på Twitter avstånd från Johnsons jämförelse.

"Boris Johnson glömmer att Hulken bara kämpar för allmänhetens bästa. Arg och stark kan också betyda korkad och destruktiv. Hulken fungerar bäst som del av ett team och är en katastrof ensam. Plus...han har alltid doktor Banner med vetenskap och förnuft att falla tillbaka på", skrev Ruffalo.

Vad gäller dagens möte i Luxemburg deltar utöver Johnson och Juncker också EU:s chefsförhandlare Michel Barnier, Storbritanniens brexitminister Steve Barclay och Downing Streets brexitrepresentant David Frost.

En central fråga väntas bli den så kallade reservplanen eller säkerhetsmekanismen för Nordirland.

Källor: BBC, AFP, Daily Telegraph, Daily Mail

Diskussion om artikeln