Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

5G blir vanligt i våra liv år 2023, säger analytiker – drönare kan då lättare leverera paket på långa avstånd

Från 2019
Posten testade att leverera post med drönare år 2015.
Bildtext Posten testade att leverera paket med drönare år 2015.
Bild: Posten

Finland siktar på att bli bland de bästa i världen på 5G men länderna i Norden kommer knappast att bli ledande till att börja med, bedömer analysföretaget Gartner. Samtidigt väntas tekniken få stor betydelse för drönarleveranser.

Den femte generationens mobilnätverk finns redan nu i Finland, men bara på begränsade områden på några få orter – till exempel i Helsingfors, Esbo och Åbo – och antalet apparater som stöder den här tekniken är inte så många än.

Först nästa år väntas de flesta vanliga mobilmärkena stöda 5G. Det kräver alltså nya apparater med särskilda 5G-chip.

– Nu är det väldigt mycket hajp kring 5G. Vi ser inte att tekniken kommer att vara i var mans hand förrän år 2023, kommenterar analytikern Leif-Olof Wallin på analysföretaget Gartner i en intervju med Svenska Yle.

En 5G-mobiltelefon.
Bildtext En 5G-mobiltelefon som förevisades på en teknikmässa i Berlin i början av september.
Bild: AFP / Lehtikuva

Under de närmaste åren kommer den största fördelen med 5G vara att nätverket är betydligt snabbare än 4G, säger Wallin.

– Operatörer kan trådlöst leverera upplevelser som liknar det som optisk fiber kan ge. Man kan slippa gräva ned fiber för att man ska få riktigt bra kapacitet för datorspelande eller andra aktiviteter.

Smidigt datorspelande blir möjligt tack vare att fördröjningarna, eller latensen, blir betydligt lägre - till och med så lite som 1 millisekund. Fler kan alltså få tillgång till riktigt bra internetförbindelser, till och med utan optisk fiber.

Dessutom ska 5G kunna hantera mycket stora datamängder och många fler apparater på en och samma gång.

– Man ser framför sig ungefär en miljon enheter per kvadratkilometer. Det är väldigt imponerande siffror, säger Wallin.

Leif-Olof Wallin
Bildtext Leif-Olof Wallin är insatt i vad 5G innebär i praktiken.
Bild: Yle/Niklas Fagerström

Han räknar också med att det kommer att bli cirka sex gånger billigare att överföra data. 5G sparar en hel del energi, och använder också sina frekvenser mer effektivt än 4G.

Längre fram blir det troligen vanligt med extremt strömsnåla apparater och många fler sensorer som är uppkopplade till nätet (IoT).

Wallin betonar att man borde se 5G som två vågor. Den första vågen är redan här, med ett nätverk som återanvänder en hel del äldre teknik.

Följande våg väntas komma om ungefär tre år och innebär att nätverket blir ännu mer mångsidigt – till exempel är radikalt bättre positioneringstjänster att vänta då.

Drönare inomhus och utomhus

Det innebär till exempel att industrirobotar eller flygande drönare ska kunna navigera själv inomhus till olika exakta ställen utan att vara beroende av att få kontakt med en satellit.

– Vi kan tänka oss att man använder drönare inomhus, för övervakning. Det finns också försök inom detaljhandeln som tittar på att använda drönare för att se hur mycket man ska fylla på i butiken, tillägger Wallin.

Utomhus kommer framtida versioner av 5G att ge mer möjligheter för drönare, särskilt i städer och på högst några hundra meters höjd.

– Det är allt från små drönare som fotograferar byggplatser och levererar varor, till helt i andra änden av spektret; lufttaxibilar som transporterar människor helt elektriskt och lokalt utsläppsfritt, påpekar Jonas Stjernberg, delägare i företaget Robots Expert Finland.

Jonas Stjernberg
Bildtext Jonas Stjernberg jobbar med obemannad flygfart och digitaliseringen av ruftrummet.
Bild: Yle/Niklas Fagerström

Fjärrstyrning av drönare ska också bli möjlig på mycket långa avstånd – på mer än två kilometer som ofta är gränsen i 4G-nätverket i dag, påpekar analysföretaget Gartner.

Stjernberg säger att det här kommer att bli en viktig utveckling.

– Det är så att största delen av drönarna styrs i dagens läge på korta avstånd och med licensfria radiosändare. Men den stora ekonomiska och samhälleliga nyttan med radiosändare finns när de kan flyga utan synhåll från operatören eller piloten, och ökande automatik. Och då kräver det att man ständigt har kontakt med drönaren.

Pålitlig kontakt

Det är inte så stora datamängder som behöver flyttas, men det får inte finnas luckor i täckningen - ingen mobilskugga.

– En annan sak är att nätverket måste vara väldigt säkert. Det ska inte gå att hacka sig in där och störa signalerna.

Drönarna ska också kunna kommunicera i realtid via 5G, och ha koll på var de får flyga och var andra drönare rör sig.

– Hälsovårdstillämpningar, till exempel mellan laboratorier och sjukhus, kommer att vara det vi ser först. Inte om fem år, men om två år. Det blir kanske inte så stora nätverk i städerna ännu i det skedet. Man skapar istället säkerhet och volym runt det här innan man tar nästa steg.

Han menar alltså att drönare till exempel kan flyga med blodprover, eller andra viktiga saker som sjukvården kan behöva.

I Sverige har man redan tidigare experimenterat med drönare som levererar hjärtstartare.

Svenska Yle år 2017: Drönare i akutsjukvården i Sverige - Spela upp på Arenan

Så småningom blir det också vanligare med leveranser också av andra varor, kanske i första hand till paketautomater på olika håll i städerna, påpekar Stjernberg.

Finländska vintrar kan ändå bli en stor utmaning för många drönare. Kalla temperaturer kan leda till sämre räckvidd och isbildning på rotorerna.

Dessutom kan drönare vara ljudliga, vilket kan leda till protester och begränsningar i städerna. Det har till exempel Google råkat ut för nyligen i Australien.

Posten i Finland använde för fyra år sedan drönare för att leverera paket, men det blev ett kortvarigt försök. Leveransen kom lyckligt fram, men landningen måste göras tidigare än planerat på grund av kraftig vind.

Yle år 2015: Postens första paketleverans med drönare kom nästan fram - Spela upp på Arenan

Först till exempel i USA och Japan

Vilka länder är det då som kommer att vara snabbast med att börja använda 5G i stor utsträckning? Vid analysföretaget Gartner bedömer man att det är USA, Japan, Sydkorea, Australien och Nya Zeeland.

– Sedan räknar vi med att det kommer en ny våg kanske ett par år senare, och då ser vi framför oss England, Frankrike, Spanien, Nederländerna. Därefter räknar vi med att vi kommer att se det i Norden, säger Leif-Olof Wallin.

Vad är det som gör att vi inte kommer att vara så snabba med att ta i bruk 5G? I Finland brukar man ofta betona att vi siktar på att bli bland de bästa i världen på 5G.

– Jag tror man ska vara ödmjuk inför utmaningen med 5G. Det är en stor ny teknik. Vi räknar med att det kommer att ta dubbelt så lång tid att rulla ut 5G som det tog att rulla ut 4G.

Han påpekar också att en hel del regulatoriska frågor återstår.

– Frekvenser ska frigöras, det ska handlas upp frekvenser på auktioner, det är mycket ny teknik och mycket fler basstationer som ska ut. Det är mycket pengar som ska investeras.

Glesbygden är en utmaning

Det är dessutom en stor utmaning för 5G-utbyggnaden att många nordiska länder bara har få ställen med hög befolkningstäthet, och annars är glest befolkade.

– Ser man på operatörerna så är det inte självklart för dem hur de ska tjäna pengar på 5G. Vi letar fortfarande med ljus och lykta efter nån riktig “killer application” som folk är villiga att betala mer för.

Wallin betonar att 4G-nätverken i Finland för det mesta är stabila och bra, vilket också talar för att det inte är någon brådska med att övergå till 5G.

– Det som finns räcker till 98–99 procent av alla kända applikationer i dag, konstaterar Leif-Olof Wallin på Gartner.

Diskussion om artikeln