Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finlands ekonomiska tillväxt blir betydligt långsammare – risk för recession redan nästa år, varnar Etla

Från 2019
Uppdaterad 16.09.2019 13:32.
Massor av lyftkranar vid en hamn.
Bildtext Exporten ser ut att minska nästa år, förutspår Etla.
Bild: Mårten Lampén / Yle

Enligt Etla kommer regeringen inte att nå sysselsättningsmålet på 75 procent.

Finlands totalproduktion växer i år med 1,1 procent och nästa år med 0,9 procent, förutspår näringslivets forskningsinstitut Etla i sin färska tillväxtprognos.

Etla sänker sin prognos med 0,3 procentenheter från mars.

Läget för den offentliga ekonomin väntas försvagas på grund av att tillväxten bromsas och regeringen meddelat om tilläggsutgifter i budgeten.

Statsbudgeten förutspås ha ett underskott på 0,9 procent av bruttonationalprodukten, och öka till 1,4 procent av BNP inom de två följande åren.

Sysselsättningssiffrorna stampar på stället

Ett centralt mål för statsminister Antti Rinne (SDP) är att få den offentliga ekonomin i balans fram till år 2023.

Enligt prognosen kommer regeringen inte att nå sin målsättning för sysselsättningen, som är en sysselsättningsgrad på 75 procent.

Sysselsättningssiffrorna väntas stagnera redan nästa år.

- Vi förutspår att sysselsättningsgraden ökar till 73 procent fram till år 2023, vilket innebär att regeringens mål på 75 procent inte nås, ifall man inte vidtar betydande åtgärder, säger Etlas prognoschef Markku Lehmus i ett pressmeddelande.

Etla uppskattar att risken för en teknisk recession är 18 procent i år, och 48 procent nästa år. Med teknisk recession avses att bruttonationalproduktens tillväxt är negativ två kvartal på raken.

Nästa år ser exporten ut att minska, vilket enligt Etla innebär att den ekonomiska tillväxten huvudsakligen kommer att vara beroende av privat konsumtion.