Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Unga jägare väljer oftare dyr blyfri ammunition: "Man spenderar mera tid och pengar på jakten"

Från 2019
En pojke skjuter med ett luftgevär mot en tavla.
Bildtext Arkivbild. Framför allt yngre jägare väljer oftare blyfri ammunition. Kulor gjord på koppar har flera fördelar.
Bild: Yle/Juho Teir

Allt fler jägare väljer att använda kopparkulor i stället för bly vid jakt på storvilt. Enligt Matias Dahlberg, som äger en jaktaffär i Åbo, beror det här på att speciellt yngre jägare följer trender och vill använda naturvänligare metoder.

Enligt Dahlberg är yngre jägare dessutom inte lika brydda över kostnaderna, eftersom jakten för dem är en hobby - inte ett arbete.

Man står framför en vägg med pilbågar som används i jakt.
Bildtext Matias Dahlberg. Också bågjakt har blivit allt populärare.
Bild: Yle/Pontus Nyqvist

- Vi ser nog en klar trend att det är den äldre jägarkåren som tittar mera på kostnaderna, där kanske jaktens tradition mera kommer från en fortsättning i jordbruket, att det är ett arbete, säger Dahlberg.

Dubbelt så dyrt

Dahlberg berättar att för den mest allmänna kalibern .308 kostar en ask med tjugo blypatroner ungefär 35 euro, medan kostnaden för en ask med kopparkulor kan uppgå till det dubbla, från 55-65 euro. Trots priset väljer alltså ändå allt fler jägare att köpa kopparkulor.

För några år sedan skrev Yle Åboland om att jägare är ovilliga att gå över till blyfri ammunition. Med andra ord verkar trenden ha vänt nu, åtminstone bland de yngre jägarna.

Ammunition på ett bord.
Bildtext Till vänster bly- och till höger kopparammunition.
Bild: Yle/Pontus Nyqvist

- Den största fördelen med kopparkulan är att den är en bättre produkt ballistiskt sett och har en större restvikt vilket gör att den fungerar bättre på klövvilt. Sedan hälsonyttan också att man inte har bly i köttet, säger Dahlberg.

Om viltet skjuts med blykulor finns det risk att kulan splittras inuti djuret. Den som sedan äter köttet kan i värsta fall drabbas av blyförgiftning.

Volfram eller stål

I Finland är det olagligt att jaga sjöfågel med blyhagel. Enligt Dahlberg är volfram det bästa ersättande materialet för bly. Ett annat vanligt material som används är stål.

Där blir problemet i stället att man kan skada tänderna ordentligt om man av misstag biter i ett stålhagel som har blivit kvar i fågeln.

- Blyhaglen är ju mjuka och därför är de också så bra som alternativ till hagelammunition. Och därför är det så svårt att hitta ersättande tungt material som är elastiskt så att det kan forma sig, säger Dahlberg.

Däremot är volfram som råmaterial väldigt dyrt i jämförelse med bly.

- Vi pratar om kanske tjugo gånger dyrare ammunitionspris, så man är ju lite försiktigare vid användningen av dem, säger Dahlberg.

Handlar om vanor

Dahlberg säger att den största orsaken till att äldre jägare är ovilliga att gå över till blyfri ammunition handlar om vanor.

- Av tradition så vill man inte byta från en produkt som fungerar eller som man kanske har blivit van att använda. Vi ser ju att kunderna har reagerat på när tillverkaren har ändrat på askens utseende, så redan då är de rädda för att produktens innehåll har ändrats, säger Dahlberg.

Satsar mera på jakten

Den yngre jägarkåren använder däremot allt mer kopparammunition. Enligt Dahlberg är trenden synlig på en större nivå och omfattar fler områden inom jakten. Eftersom yngre jägare oftast har jakten som hobby och inte arbete har de råd att spendera mera tid och pengar på nöjet.

- Man satsar mera på jakten och använder lite mera pengar på kläder och övrig utrustning, man reser lite mera. Man jobbar ju väldigt ofta i dagens läge vid skrivbordet så att man kommer ut i naturen uppskattas mera än tidigare om man så att säga hela tiden har jobbat ute i naturen.

Hjortar står på en åker omgiven av gula blommor, det är en rapsodling. Det är fyra hjortar - tre av dem har horn. En hoppar bort och dess vita svans syns.
Bildtext Intresset för bågjakt på vitsvanshjort har ökat i Åbotrakten.
Bild: Anna Björkqvist / Yle

Också bågjakt har blivit populärare

Det är inte bara den blyfria ammunitionen som har blivit populärare bland den yngre jaktkåren. På senare tid har också bågjakten ökat, berättar Dahlberg.

I år är det tredje säsongen där det är tillåtet att jaga vitsvanshjort med båge.

- Det syns att det intresset har ökat, säger Dahlberg.

Dahlberg berättar att han observerat att det finns mycket rådjur i Åbo, och att bågjakt lämpar sig ypperligt för jakt på dem. Man måste dock komma väldigt nära djuren, fram till 20 meter från dem, vilket medför många nya utmaningar för jägarna.

- Bågjakten är också ett tyst och skonsamt jaktsätt. Det är ofta jägare som har jagat mycket tidigare med kula som har bytt för att vilja ha lite mera upplevelser, att kunna smyga väldigt nära inpå djuren och sedan skjuta dem där, säger Dahlberg.

Diskussion om artikeln