Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Raseborg skjuter upp sitt fullmäktigemöte – sammanträder bara för att konstatera att mötet flyttas framåt

Från 2019
Ulf Heimberg som fullmäktiges ordförande.
Bildtext Ulf Heimberg (SDP) skulle leda kvällens möte. Stadsfullmäktige har beslutat om pappersfria möten men det beslutet har ännu inte blivit verklighet.
Bild: Tove Virta / Yle

Raseborgs stadsfullmäktige skjuter upp måndagens (16.9) möte eftersom Posten inte levererat mötesmaterialet till alla ledamöter i tid.

– Alla måste behandlas lika, och nu har inte alla, jag medräknad, fått alla pappershandlingar i tid, konstaterar vice ordförande Ulf Heimberg (SDP) som skulle leda dagens möte.

Ledamötena samlas alltså enbart för att man ska kunna konstatera att mötet flyttas framåt. När mötet blir av är ännu oklart, men senast i medlet av oktober.

Ännu inte pappersfritt

Trots att fullmäktige fattat beslut om pappersfria möten är man ännu inte där. Till exempel ersättare har inte tillgång till bilagor eftersom de inte har stadens pekplatta.

Det här missödet kommer att snabba på processen med att skicka ut materialet helt elektroniskt, tror Heimberg.

Helt och hållet pappersfria kommer ändå fullmäktigemötena inte att bli, spår han.

– Bokslut och verksamhetsberättelser kommer säkert också i fortsättningen att vara i pappersform. Hur de levereras – med utskick via taxi eller något annat – återstår att se.

Längre informationsmöte istället

Det innebär extra utgifter för staden att skjuta upp mötet, men vilka summor det rör sig om kan Heimberg inte säga.

– Varje möte är förknippat med resekostnader, personalkostnader och en lång lista andra kostnader, säger han.

Heimbergs förhoppning är att fullmäktige kan använda tiden som reserverats för måndagens möte åt att närmare diskutera med några konsulter som tillkallats för ett informationsmöte innan det planerade fullmäktigemötet. De ska diskutera den pågående servicenätsutredningen.

Kräver posten på ersättning?

Heimberg menar också att det är skäligt att kräva en ersättning av posten då inte materialet kommit fram i tid.

– Det är en given sak. Det är posten som i allra högsta grad har missat. Alla andra reklamerar, varför skulle inte kommunen göra det, konstaterar Heimberg.

Västra Nyland var först med nyheten.