Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Brottaren Elias Kuosmanen blev utan OS-plats efter märkligt domslutsdrama: ”Borde helt klart ha vunnit – förstår inte vad som hände”

Från 2019
Elias Kuosmanen.
Bildtext Elias Kuosmanen.
Bild: Lehtikuva

VM-matchen mot Cen Ildem slutade i en svidande förlust för Elias Kuosmanen. Samtidigt blev brottaren för stunden utan en OS-biljett. Det efter att domarchefen kört över domarnas beslut – och tillgett den turkiske motståndaren segern.

Återkvalet resulterade i en förlust för Elias Kuosmanen. Samtidigt är VM över för brottaren, som tävlar i 97-kilosklassen – och det gäller också jakten på en biljett till OS i Tokyo.

Förlusten var inte lätt att svälja för finländaren. Kuosmanen tilldelades nämligen först segern, men efter att domarchefen sagt sitt ändrades resultatet.

– Jag förstår inte vad som hände. De stal en saftig kämpaseger av mig, säger Kuosmanen själv för Yle efter förlusten.

Turken Ildem ledde matchen med 3–1 i slutsekunderna, då han bestraffades av de tre domarna vid mattan för att ha undvikit kontakt med Kuosmanen.

I och med poängen som Kuosmanen fick av domslutet slutade matchen 3–3 – och då Kuosmanens poängprestationer ägt rum till sist skulle han vinna.

– Men så kommer det någon turkisk överdomare och säger sitt, säger Kuosmanen.

"Det ska vara två poäng åt Elias och en varning åt motståndaren"

Riktigt så gick det ändå inte till, intygar Kuosmanens tränare Marko Yli-Hannuksela.

– Ildems team överklagade domslutet och så var det en tysk domarchef som tillsammans med någon annan kom fram till att de hade rätt. Det sitter en turkisk domare med dem i kommissionen men han deltog självklart inte i processen, säger han för Yle.

Marko Yli-Hannuksela.
Bildtext Marko Yli-Hannuksela.
Bild: Lehtikuva

Men Yli-Hannuksela tycker också att domslutet var märkligt.

– Det var en helt klar situation. Motståndaren flydde. Det ska vara två poäng åt Elias och en varning åt honom. Det finns inget utrymme för tolkning här, säger han.

För Kuosmanen var det ett enormt bakslag. Målet inför VM-turneringen var att knipa en OS-plats. Nästa chans får han nästa vår, då det arrangeras kontinentala kvalturneringar. Han kan också få en plats via världsrankingen.

– Först lottas man i den hårdaste möjliga gruppen. Så tar man det en match i sänder och ger sitt allt. Jag har satsat allt på den här turneringen. En match borde jag ännu ha vunnit för att nå målet förstås, men jag kände mig bra i kroppen och kunde ha gått långt, säger brottaren.

– Besvikelsen är enorm, tillägger han.

Diskussion om artikeln