Stressade familjer kan behöva en hjälpande hand i vardagen - familjefadderutbildning ordnas nu också på svenska
Många småbarnsföräldrar är stressade och kan i bland vara ganska ensamma med sina bekymmer. Man har kanske flyttat till en ny ort, eller tappar gamla vänskapsrelationer av någon annan orsak.
- Att vara familjefadder är ett frivilliguppdrag där man får ställa upp som en medmänniska för barnfamiljer som behöver en extra vuxen hand i vardagen, säger Saija Westerlund-Cook som är sakkunnig i familjearbete vid Folkhälsan.
Familjefadderkursen ordnas i år för första gången på två språk, så att också svenskspråkiga har lättare att delta. Det finns inget absolut krav på hur mycket tid en familjefadder ska lägga på att umgås med den familj som behöver lite extra stöd.
- Vi rekommenderar att man träffas ungefär varannan vecka under några timmar. Fixar man fisksoppa tar det en stund, men vill man ut i skogen och plocka svamp så tar det kanske lite längre. Allt enligt behovet, säger Westerlund-Cook.
Det är Mannerheims barnskyddsförbund och Folkhälsan som ordnar kursen tillsammans med projektet Perhelinja (familjelinjen). Verksamheten är öppen för alla som är nyfikna och man behöver inte bo på Kimitoön för att vara med.
Enligt Saija Westerlund-Cook räcker det att man är en helt vanlig människa, och påminner om att det är bra för välmåendet att delta i frivilligverksamhet.
- Under kursen funderar vi över hur familjer har det i vardagen nu för tiden, vilka utmaningar och glädjeämnen man kan möta i och med familjerna. Och också att man får klart för sig varför man väljer just den här formen av frivillig verksamhet i vardagen, säger Westerlund-Cook.
Behov av stöd har alltid funnits - men kanske mer i dag än tidigare
Janina Andersson, verksamhetsledare för Mannerheims barnskyddsförbund i Egentliga Finlands distrikt, tror att barnfamiljer haft behov av stöd i alla tider, men kanske mer i dag än tidigare.
- Finlandssvenskar i skärgården har ofta väldigt mycket nätverk. Sedan flyttar det kanske in någon finskspråkig som inte har så mycket nätverk och känner att det är svårt att träffa nya människor, säger Andersson och fortsätter.
- Det är alltid lite jobbigare när du har ett liv där du inte har någon du kan prata med från tidigare. Om du har en granne och går och ringer på och säger att du vill prata så tycker de kanske att du är galen. Genom familjefaddern har du lov att prata om vad som helst, hen har lovat att lyssna på dig.
Saija Westerlund-Cook håller med.
- Jag har också flyttat bort från mina egna hemtrakter i Österbotten. I universitetskvarteren är det många som kommer för att studera, men sedan kanske de stannar, bildar familj och nätverken är långt borta, säger hon.
- Man skulle önska att det skulle vara tillåtet att knacka på hos grannen utan att bli stämplad som någonting alls, men det här är kanske ett fint sätt att börja på.
Prata av dig i facebook-grupper i Pargas och Åbo
Om man inte har möjlighet eller intresse för att ta del av familjefadderverksamheten tipsar Janina Andersson och Saija Westerlund-Cook om sociala grupper på nätet.
- Det finns en grupp i Åbo som heter Turun seudun mamit, som tyvärr bara är på finska, men där talas om allt mellan himmel och jord. Vi har också anställt två proffs som tar itu med de lite tuffare frågorna, säger Andersson.
Det finns även liknande grupper för mammorna i Pargas som heter Paraisten mamit, eller Pargasmorsorna.
- Hur det står till på Kimitoön vet jag inte men om någon läser det här och känner att det borde finnas så är det säkert jättebra att starta en sådan grupp. Det viktigaste är veta att man inte är ensam. Det finns alltid andra som sitter med samma funderingar, säger Westerlund-Cook.
Mannerheims barnskyddsförbund driver också familjecafé som finns i alla städer och kommuner, vilket Andersson varmt rekommenderar.
Sista anmälningsdagen till familjefadderkursen är onsdagen den 18 september. Kursen hålls söndagen den 22 september i Villa Lande på Kimitoön. Man kan anmäla sig genom att skicka e-post till saija.westerlund-cook@folkhalsan.fi eller katja.tamminen@mll.fi.