Etelä-Uusimaa firar 40 år av gratis nyheter i regionen: "Vi är lite mer än en vanlig gratistidning"
I fyra decennier har västnylänningarna fått ta del av nyheter på finska helt gratis i regionens enda obundna gratistidning. Etelä-Uusimaa har firat sina 40 år med att lansera en pinfärsk webbplats och utnämna tidningens trotjänare Hannu Kari till chefredaktör.
Utöver Kari jobbar två andra redaktörer på tidningen. Med tanke på att den ges ut två gånger i veckan och täcker Raseborg, Hangö och Ingå så är redaktionen i minsta laget.
- Det brukar vara ganska hektiskt, men roligt. Dagarna börjar med att alla jobbar vid sina datorer, berättar Hannu Kari som för ovanlighetens skull tagit sig an rollen att bli intervjuad, istället för att vara den som ställer frågorna.
Etelä-Uusimaa 40 år
Västnylands enda obundna gratistidning, Etelä-Uusimaa, som även kallas E-U till vardags, såg dagens ljus den 20 juni 1979.
Tidningen delas ut till 22 000 hushåll i Hangö, Ingå, Karis, Pojo och Ekenäs. Den utkommer på onsdagar och lördagar och har även nyligen lanserats som webbtidning.
På redaktionen jobbar tre redaktörer, två annonsörer som även har hand om distribution respektive grafik, och vd Mikko Nieminen.
Tidningens 40 år till ära finns den också sedan månadsskiftet som webbtidning.
- Den är ett bra komplement. På så sätt får vi ut färska nyheter vid behov, man behöver inte vänta på att tidningen trycks. Den ger också mera synlighet och vi har planer på att ännu utveckla det vidare, berättar Kari om satsningen.
Fokus ligger ändå fortsättningsvis på papperstidningen, och det går bra för fyrtioåringen. Kari berättar att han de facto är på jakt efter ytterligare en redaktör till deras team.
På frågan vad som utgör en bra lokaltidning så säger Kari att det handlar om att ge vanliga människor utrymme, att betjäna folk som bor i området.
Det är kanske lite på uppgång. Papperstidningen börjar vara viktigare igen. Folk tröttnar på att det kommer en miljon olika grejer på till exempel Facebook
Janne Fyrqvist
Med tanke på den missionen så är också redaktionen idealt belägen, mitt i hjärtat av Karis. Det händer ofta att läsare stiger in med ett tips eller helt enkelt för en pratsund, berättar Kari.
Bland grönväxter och reklamblad
När man träder in på det lilla kontoret vid Centralgatan så är den första personen man möter Janne Fyrqvist. Han har hand om annonser och utdelning - för det är faktiskt så att Etelä-Uusimaa har hand om sin egen distribution.
Rykande färska dyker de upp från tryckeriet i Salo på onsdags- och lördagsmorgnarna.
- De är nästan varma ännu när de kommer, säger Fyrqvist skämtsamt.
När man lyckats ta sig förbi en djungel av prunkande grönväxter så skymtar dörren till utdelningsrummet.
- Här får man skida slalom mellan trallarna när det är fullt av tidningar och reklamblad, beskriver Fyrqvist.
En introduktion till arbetslivet
För utdelningen står traktens ungdomar.
- De har hela dagen på sig att dela ut så de kan anpassa det enligt sin tidtabell, berättar Fyrqvist.
Han har valt att anlita ungdomar för att ge dem en inblick i arbetslivet.
- Det är roligare att köpa något när man förtjänat det själv och inte fått det. Det är ett ganska enkelt arbete att börja med, konstaterar han.
Fyrqvists andra område är annonseringen. Trots att det finns otaliga andra plattformer att göra reklam i dag så menar han att företagarna fortfarande vänder sig till tidningarna.
- Det är kanske lite på uppgång. Papperstidningen börjar vara viktigare igen. Folk tröttnar på att det kommer en miljon olika grejer på till exempel Facebook, reflekterar han.
Vill inte berätta om ungdomens misstag
Så långt man kan komma från utdelningsrummet hittar man kafferummet, och vägg i vägg står Hannu Karis bord.
I trettio år har han arbetat med tidningen, men när Yle Västnylands redaktör önskar höra ett minne från svunna tider blir han förtegen.
- Ett och annat hände förstås då jag arbetade här som sommarjobbare de första åren, men jag tror att vi glömmer det, säger han och skrattar.
På frågan vad som är utmärkande för just Etelä-Uusimaa har han däremot svar på tal.
- Jag tror att vi är lite mera än en vanlig gratistidning. Jag har märkt att vi är av stor betydelse på området och vi får mycket positiv respons, det är förstås glädjande, säger han.