Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nyval i Israel - en folkomröstning om Benjamin Netanyahu

Från 2019
Uppdaterad 17.09.2019 07:50.
"Netanyahu - i en klass för sig". Ungefär så lyder texten på de gigantiska valaffischerna där Netanyahu ses skaka hand med Donald Trump och Vladimir Putin.
Bildtext "Netanyahu - i en klass för sig". Ungefär så lyder texten på de gigantiska valaffischerna där Netanyahu ses skaka hand med Donald Trump och Vladimir Putin.
Bild: AFP / Lehtikuva

Dagens nyval i Israel beskrivs som en folkomröstning om premiärminister Netanyahu. Han kämpar för sin politiska överlevnad. Opinionsmätningar pekar på jämnt skägg mellan Netanyahus högerparti Likud och den förre överbefälhavaren Benny Gantz' mittenallians Blåvitt.

Benjamin Netanyahu vill fortsätta på premiärministerposten, där han suttit utan uppehåll i tio år.

Enligt hans kritiker är det extra viktigt för honom nu, för att han är hårt pressad av korruptionsåtal och väntas utnyttja sin eventuella valseger till att skaffa sig immunitet mot åtal.

Efter valet i april misslyckades Netanyahu med att bilda en ny regering, eftersom de sekulära högernationalisternas ledare Avigdor Lieberman vägrade ge Netanyahu sitt stöd.

Yisrael Beiteinu- (Israel vårt hem)ledaren Avigdor Lieberman under en konferens i Tel Aviv 5.9.2019.
Bildtext Yisrael Beiteinu- (Israel vårt hem)partiets ledare Avigdor Lieberman under en konferens i Tel Aviv 5.9.2019.

Det berodde huvudsakligen på att Lieberman vill att de ultraortodoxa judarna också ska omfattas av den obligatoriska värnplikten. Det är en brännhet fråga i Israel och Netanyahu ville inte lova det i regeringsprogrammet, eftersom han är beroende också av de religiösa partiernas stöd.

Den andra frågan som försvårade regeringsförhandlingarna var just de korruptionsåtal som Netanyahu hotas av. Netanyahu vill ha en lagändring som skulle ge den sittande premiärministern immunitet mot åtal.

Dött lopp mellan Netanyahu och Gantz

I opinionsmätningarna ligger Netanyahus högerparti Likud jämsides med mittenalliansen Blåvitt som leds av den förre överbefälhavaren Benny Gantz. Läget mellan dem ser precis lika jämnt ut som inför det förra valet.

Netanyahu utmålar Gantz som en oerfaren amatör som inte har någon som helst chans att få samma respekt av världsledare som Netanyahu. Netanyahu lyfter speciellt gärna fram sin relation till USA:s president Donald Trump och hans administration.

Netanyahu kan också skryta med landets goda ekonomi.

En beduinkvinna passerar en av Gantz' valaffischer i Beersheva, i södra Israel.
Bildtext En beduinkvinna passerar en av Gantz' valaffischer i Beersheva, i södra Israel.
Bild: AFP / Lehtikuva

Gantz betonar Netanyahus polariserande roll i Israel och talar mycket om korruptionsmisstankarna mot honom. Gantz menar att valet handlar om att skydda Israels demokrati från Netanyahus egenintressen.

Vad gäller exempelvis politiken gentemot palestinierna skulle en seger för Gantz knappast medföra någon speciellt stor förändring. Netanyahus vallöfte om annektering av Jordandalen ses mest som valfläsk och också Gantz mittenparti har lovat sitt starka stöd för de judiska bosättarna på den ockuperade Västbanken.

Lieberman blir kungamakare igen?

Om det blir så jämnt mellan Netanyahu och Gantz som det förutspås så kan Liebermans roll som kungamakare stärkas ytterligare.

Israel har ungefär 5,8 miljoner röstberättigade. Palestinierna på Västbanken eller i Gaza kan inte rösta, inte heller de flesta palestinier i östra Jerusalem eftersom de saknar israeliskt medborgarskap.

I det här valet befaras antalet soffliggare bli stort. Många israeler är valtrötta och politikerföraktet tycks tillta.

Vallokalerna öppnade klockan sju på morgonen och stänger klockan tio på kvällen. Genast efter att de stängt publiceras vallokalsundersökningarna och resultatet väntas bli klart under natten till onsdagen.

Källor: Reuters, AFP, New York Times, Haaretz, SR

Diskussion om artikeln