Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Klimataktivisten Greta Thunberg tog emot Amnestys mest prestigefyllda pris: ”Vi ses på gatorna”

Från 2019
Uppdaterad 17.09.2019 07:39.
Greta Thunberg tar emot ett pris av Amnesty.
Bildtext Greta Thunberg med Amnesty Internationals generalsekreterare Kumi Naidoo under prisceremonin.
Bild: AFP / Lehtikuva

Aktivisten Greta Thunberg fick i natt ta emot människorättsorganisationen Amnesty Internationals finaste pris, Ambassador of conscience award, vid en ceremoni i Washington DC.

Utmärkelsen uppmärksammar personer som har visat enastående ledarskap och mod i kampen för mänskliga rättigheter, och Amnesty kallar det sitt finaste pris.

Nu tackade Greta Thunberg alla de miljoner unga människor runt om i världen som anslutit sig till miljörörelsen Fredagar för framtiden.

- Det här priset är till alla orädda ungdomar som slåss för sin framtid -  en framtid som de borde kunna ta för givet. Men, som det ser ut nu, inte kan, sa Thunberg i sitt tacktal.

”Ingen är för liten för att påverka”

Det var i augusti 2018 som Thunberg satte sig ner utanför Sveriges riksdag för att klimatstrejka. Sedan dess har tusentals barn och ungdomar världen över följt hennes exempel.

I mer än hundra olika länder har demonstrationer ordnats för att få politiker att begränsa koldioxidutsläpp och följa klimatavtalen.

Enligt Thunberg pågår nu ett uppvaknande gällande klimatet, och det delvis tack vare de unga aktivisterna.

- Aktivism fungerar. Ingen är för liten för att påverka, sa hon.

Thunberg uppmanade människor att agera och alla att delta i klimatstrejker den 20 och 27 september.

- Vi ses på gatorna, avslutade Greta Thunberg sitt tacktal.

Greta Thunberg höll tal på Amnesty-ceremoni.
Bildtext Greta Thunberg höll ett tacktal vid ceremonin i Washington DC.

Klimatfrågan är en människorättsfråga

Amnesty Internationals generalsekreterare Kumi Naidoo säger att man inte kan föreställa sig en bättre mottagare för årets pris än Thunberg och klimatrörelsen Fredagar för framtiden.

Enligt Amnesty har klimatförändringen förödande konsekvenser för människorna som drabbas, både nu och i framtiden, vilket innebär att klimatfrågan också är en människorättsfråga.

Ambassador of conscience award har tidigare tilldelats bland annat till pakistanska fredspristagaren Malala Yousafzai, kinesiska konstnären och människorättsaktivisten Ai Weiwei och Sydafrikas president Nelson Mandela.

Källor: Reuters, SVT, Aftonbladet, Sveriges radio

Diskussion om artikeln