Champinjon-Mifusås. Enkelt gott och nyskapande
"Jag itär int sjölv just na tsöti, ibland vaali laga na malatsötsbollona eldä -sås jär heim. Mä annos vaali laga mytzi vegetriskt. O fiska! Ja experimenterar jär heim ny o tå för mi sjölv i stijl "lite det här och en skvätt av det där". Matlagasi eint na rymndvetenskap, hä e bara ti lägg trollkarlshattn på hövo."
Johannes Djupsjöbacka
Vegval är Strömsös crowdsourcade projekt där vi samlade era bästa vegetariska vardagsrecept i den digitala kokboken Vegval som du kan ladda ner gratis här.
Champinjon-Mifusås
Ingredienser
5 färska champinjoner
Mifu (gryn och naturell) halva burken
2 lök
smör
2 msk vetemjöl
2 tsk korianderfrön
2 msk senap
1 tsk kryddpeppar
salt
2 dl grädde (gammaldags vispgrädde)
1/2 kruka persilja
Gör så här
Värm upp stekpannan, det räcker med låg värme. Strö salt i pannan.
Hacka svamparna i lagom bitar så som du vill ha dem.
Lägg svampen i pannan och öka värmen.
Finhacka löken eller skär den i ringar, tillsätt i pannan.
Mortla korianderfrön och kryddpepparkorn, tillsätt i pannan.
Då vätskan ur svamparna har kokat bort, sänk värmen och tillsätt smör och lite senap.
Strö över vetemjölet och blanda ordentligt. Det blir en aning kladdigt men det reder upp sig till slut.
Häll i grädden och låt såsen puttra en stund på låg värme.
Skölj Mifugrynen i sil med kallt vatten, låt rinna av.
Häll i pannan och rör om.
Strö över finhackad persilja strax innan servering.
Champinjon-Mifusåsen passar med spaghetti (med all sorts makaroner), ris och potatis - det blir gott med allt!
Vill du läsa hela receptet på Terjärvdialekt hittar du det här
Vad tyckte du om receptet? Betygsätt det nedan eller kolla vad andra tyckt om det: