Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Hampus Hedström - från trollkarl på barnkalas till Youtubestjärna: “Håll dig till ditt modersmål”

Från 2019
Youtubern Hampus Hedström
Bildtext Youtubern Hampus Hedström erkänner att han var klassens clown.
Bild: © Robert Eldrim

Det finns bara en handfull svenska humorkanaler på Youtube och det skulle gärna få finnas fler, anser Hampus Hedström som har 260 000 följare.

Hampus Hedströms karriär går spikrakt uppåt. Efter att ha börjat uppträda som trollkarl för familjen och bybor bestämde han sig för att förflytta sin karriär till Youtube.

Det lönade sig eftersom Hampus Hedström idag har drygt 260 000 Youtubeföljare, en siffra som hela tiden växer.

Den 22-åriga Sunnebördige komikern gör en blixtvisit till Helsingfors i och med ett antal pr-uppdrag.

- Jag hoppas att jag ska få inspiration och idéer till nya videoklipp eller skämt. Två procent av mina följare är från Finland och den siffran skulle gärna få vara högre.

Youtubern Hampus Hedström
Bildtext Youtube är väldigt demokratiskt, vem som helst kan ladda upp och bli stora, säger Hampus Hedström.
Bild: © Robert Eldrim

Hampus Hedström säger att han var klassens clown redan som liten, och att han helt enkelt inte vuxit ur det ännu. Men hans karriär har för den delen vuxit så småningom.

- Först uppträdde jag för familjen, sedan för vänner, sedan var jag trollkarl och uppträdde på barnkalas. Youtube kändes inte som ett stort steg eftersom det inte var någon som tittade i början, ler han.

Nu är han uppe i några miljoner visningar i månaden.

Finns du inte på Youtube så finns du inte alls

Hampus Hedström säger att artister, mediebolag och liknande måste vara synliga på Youtube.

- Även alla de största mediebolagen har börjat ladda upp sitt innehåll på videotjänsten. Annars skulle det kännas som om de inte fanns.

Men han säger också att han inte är helt säker på att det är just Youtube som är framtiden. Företaget har mycket pengar, men å andra sidan kommer det alltid nya tjänster och det finns många andra som försöker ta deras plats som etta då det gäller att ladda upp videor till internet.

- Jag använder Youtube till precis allt. För allt finns ju där. Allt från kunskap om myror till hur man bygger en hiss, säger Hedström.

Det laddas upp över sex miljarder timmar med material till Youtube varje månad men ändå tycker Hampus Hedström att det inte finns tillräckligt.

Youtubern Hampus Hedström
Bildtext Hampus Hedström väntar på 5G-nätet eftersom det kommer att göra uppladdandet av video ännu snabbare.
Bild: © Robert Eldrim

- Vi har till exempel bara fem eller sex kanaler som gör humor på professionell nivå i Sverige. Det är på tok för få. Det saknas också tjejer som gör humor.

Hampus Hedström har klara råd till den som gått runt och funderat på att starta en egen kanal på Youtube.

- Du bör ha ett tydligt ämne samt gärna ladda upp minst två till tre klipp i veckan. Och håll dig gärna till ditt modersmål.

Många drömmer om Amerika och börjar på engelska, också i Sverige. Men det är en så otroligt hård konkurrens, medan det är relativt lätt att fortfarande slå igenom på något av de nordiska språken. Förr eller senare hittar algoritmerna dig och du kan bli stor.

Grövre på scenen

Förutom Hampus Hedströms framgångsrika Youtubekanal driver han också humorpodden “Frågar åt en kompis” samt uppträder live. Humorn tar olika former på olika forum.

Han säger att hans skämt är grövre på scenen än i videoklippen.

- Det är en annan sak då man ser sin publik. Man kan skämta om någon som man har ögonkontakt med och de vet att man bara skojar. Det kan uppstå missförstånd i videoformat.

Han säger att han ändå försöker att inte vidröra ämnen som kan göra folk ledsna.

”Nej men Hampus”

Även den egna familjen får sig i hans skämt.

- Jag har för mina följare målat upp en bild av att min morsa är en hemsk psykopat med en sönderrökt röst och att min farsa är en ondskefull älgmördare som slår barn.

Detta stämmer inte i verkligheten. Pappa Hedström följer väldigt intensivt med sin sons karriär och tittar på vartenda videoklipp som laddas upp.

- Morsan kan nu och då säga nej men Hampus efter att ha hört mina skämt men farsan sitter gladeligen i publiken och skrattar också åt skämt som handlar om honom själv.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln