Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Champinjon-Mifusåsn (på gambäl Terjärv-dialekt)

Uppdaterad 04.10.2021 14:41.
En portion mifuchampinjonsås
Bild: Yle/Esa Saari

"Ja arbeitar sjölv som kock, viri rej i 22år. Ja itär int sjölv just na tsöti, ibland vaali laga na malatsötsbollona eldä -sås jär heim. Mä annos vaali laga mytzi vegetriskt. O fiska! Ja experimenterar jär heim ny o tå för mi sjölv i stijl lite det här och en skvätt av det där. Matlagasi eint na rymndvetenskap, hä e bara ti lägg trollkarlshattn på hövo. "

Johannes Djupsjöbacka

Vegval är Strömsös crowdsourcade projekt där vi samlade era bästa vegetariska vardagsrecept i den digitala kokboken Vegval som du kan ladda ner gratis här.

Champinjon-Mifusåsn (på gambäl Terjärv-dialekt)

Ingredienser

  • 5-6 färsk champinjonä
  • Mifu (grynform o naturell, halva burken)
  • 2 löötzi
  • smöri
  • 2 msk veitimjöli
  • 2 tsk koriandärfröiji
  • 2 msk senap
  • 1 tsk kryddpepar
  • saltti
  • 2dl grädda
  • persilja

Gör så här

  1. Lägg steikpannu å värms, hä räckä mä låg värma.
  2. Trasa saltti på pannu o stykck svampa i toko betona som du sjölv vill. Legg svampa i pannu o öyck värma.
  3. Tå stsär du löötzi i små tärninga eldä tonn stsivona o kastar hä i pannu.
  4. Knåda såndä kryddpeparn o koriandärfröiji o häll i pannu.
  5. Tå vätsko ur svampa ha koka bort så sänk värma o tillsätt ein smörklimp o na lijti senap.
  6. Tå trasar du ij mjöli o blandar ådäntlit. Hä e na lijti kladdot män hä vaal bra ti slut.
  7. Saan vaali tur ti häll ij grädda. Såsn får kouk ei stånd på låg värma. Ta o stsölj Mifugryjnä i ein sijl mä kalld vattni. Tå vattni ha ronni åv så häll i pannu o röir om.
  8. Trasa fijnhacka persilja i såsn just fyri du byri ita.

Champinjon-Mifusåsn passa mä spagetti (makaronä åv all sort), rijsi o pääroina. Hä e gou mä allt.

Hängde du inte med? Receptet på standardsvenska hittar du här.

Vad tyckte du om receptet? Betygsätt det nedan eller kolla vad andra tyckt om det:

Vegval – era bästa vegetariska vardagsrecept

Bönbiffhamburgare fotad från sidan. Rätten är upplagd på en trätallrik med en klick sås.

Femte veckomenyn – Vegval

Era bästa vegetariska vardagsrätter.

Tomatgryta med broccoli och potatis

Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker

En enkel multifunktionell gryta som är lätt att variera.

Gratäng på äggplanta i en ugnsform

Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan

En rätt som har potential att bli vegetarisk familjefavorit.

Vegetarisk gnocchi fotograferad i stekpanna

Fjärde veckomenyn – Vegval

Era bästa vegetariska vardagsrätter.

Lökpaj i en ugnsform

Baka lökpaj med franska influenser

En smakrik och billig paj med fin färg från rödvin.

En portion med creme Ninon på groddar

Testa fransk ärtsoppa – Crème Ninon med groddar och skott

Och andra tips på hur du använder groddar i matlagningen.

En vegetarisk Shaksuka i en gjutjärnsgryta på en silverbricka. Högs upp till höger finns Vegval/Vegevalintas logotyp.

Tredje veckomenyn – Vegval

Era bästa vegetariska vardagsrätter.

Gazpacho i små glas

Gazpacho – delikat spansk grönsakssoppa

Perfekt sätt att ta tillvara övermogna tomater.

Pav Bhaji på en tallrik

Pav Bhaji – läcker indisk street food

Mustig och billig gryta med lämplig hetta.

 Portion svamppuffar på grå tallrik.

Frasiga fröpanerade svamppuffar med grönsallad

Överraska dina vänner med en ny svamprätt.

Blomkålspizza på ett skärbräde

Blomkålspizza – en frasig läckerhet för vänner av ost

"Degen" svänger du snabbare ihop än en vanlig.

En  zucchinitortilla med fyllning

Läckra glutenfria zucchinitortillas

Barnvänlig "tex-mex" med ny touch.

En portion mifuchampinjonsås

Champinjon-Mifusåsn (på gambäl Terjärv-dialekt)

"Hä e gou" sejr Johannes Djupsjöbacka.

En blomkålspizza på ett på ett rund skärbräde.

Andra veckomenyn – Vegval

Era bästa vegetariska vardagsrätter.

Kikärtsspenatcurry portion

Krämig och snabb kikärts- och spenatcurry som barnen gillar

En curry som tillreds av basråvaror från skafferiet.

En rödbetstartar på en tallrik.

Rödbetstartar med lakrits, fänkål, rostade hasselnötter och fetaostkräm

Lakrits och rödbeta är den perfekta smakkombinationen.

Placeholder text

Första veckomenyn – Vegval

Era bästa vegetariska vardagsrätter.

En portion butternutpumpasoppa

Krämig soppa på rostad butternutpumpa med kokosmjölk

Kalorifattig soppa som också passar kolhydratmedveten kost.

En portion butterhalloumi

En klassiker i det indiska köket i ny tappning – här kommer Butter Halloumi

Lätt att laga till många, går även att göra till få.

En ugnsform med grönkåls och potatisgratäng

Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng

Mat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen.