Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Krämig och snabb kikärts- och spenatcurry som barnen gillar

Uppdaterad 04.10.2021 15:10.
Kikärtsspenatcurry portion
Bildtext Snabb kikärts- och spenatcurry
Bild: Yle/Matias Jungar

Krämig och snabb kikärts- och spenatcurry som barnen gillar

"Klart på en kvart är ofta det viktigaste kravet för vardagsmiddagen - maten ska serveras direkt, helst lite fortare än så. Jag brukar ha basråvaror som tomatkross, bönor eller kikärter och en burk havregrädde i mitt skafferi för hektiska dagar.

Den här curryn är snabb och läcker vardagsmat, som du rör ihop av enkla basingredienser ur skafferiet, eller åtminstone efter en tur via närbutiken."

Hanna Kuusisalo

Vegval är Strömsös crowdsourcade projekt där vi samlade era bästa vegetariska vardagsrecept i den digitala kokboken Vegval som du kan ladda ner gratis här.

Kolla in Hannas blogg (på finska) Vegeviettelys, för mera härlig vegeinspiration!

Ingredienser

  • 5 dl (cirka 2 brk) kokta kikärter
  • 1 medelstor lök
  • 4 vitlöksklyftor
  • olja för stekning
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 2 tsk garam masala
  • 1/2 tsk chilipulver
  • 1/2 tsk mald ingefära eller lite riven färsk
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 burk (400 g) tomatkross
  • 1 burk (2 1/2 dl) havregrädde
  • 3 msk osötat jordnötssmör
  • 100 g bladspenat eller fryst spenat
  • 1/2 tsk salt
  • rejält med svartpeppar

Till servering: kokt pärlkorn eller ris.

Gör så här

  1. Skala och hacka lök och vitlök.
  2. Värm upp olja i en kastrull och stek löken försiktigt på medelhög värme i ca. 10 minuter. Lägg vitlök, tomatpuré och kryddor i pannan, låt småkoka en stund.
  3. Tillsätt tomatkross, havregrädde, jordnötssmör och kokta kikärter. Låt sjuda en kvart.
  4. Tillsätt till sist spenaten. Hetta upp och smaka av med salt och svartpeppar.
  5. Servera med kokt ris eller korngryn.

Kikärts- och spenatcurryn är välsmakande och kryddig men kräver ändå inte ett avancerat kryddförråd, torkade baskryddor duger bra.

Låt såsen sjuda en stund för full smakexplosion. Toppar du ännu med färsk koriander blir portionen extra läcker.

Vad tyckte du om receptet? Betygsätt det nedan eller kolla vad andra tyckt om det:

Vegval – era bästa vegetariska vardagsrecept

Bönbiffhamburgare fotad från sidan. Rätten är upplagd på en trätallrik med en klick sås.

Femte veckomenyn – Vegval

Era bästa vegetariska vardagsrätter.

Tomatgryta med broccoli och potatis

Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker

En enkel multifunktionell gryta som är lätt att variera.

Gratäng på äggplanta i en ugnsform

Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan

En rätt som har potential att bli vegetarisk familjefavorit.

Vegetarisk gnocchi fotograferad i stekpanna

Fjärde veckomenyn – Vegval

Era bästa vegetariska vardagsrätter.

Lökpaj i en ugnsform

Baka lökpaj med franska influenser

En smakrik och billig paj med fin färg från rödvin.

En portion med creme Ninon på groddar

Testa fransk ärtsoppa – Crème Ninon med groddar och skott

Och andra tips på hur du använder groddar i matlagningen.

En vegetarisk Shaksuka i en gjutjärnsgryta på en silverbricka. Högs upp till höger finns Vegval/Vegevalintas logotyp.

Tredje veckomenyn – Vegval

Era bästa vegetariska vardagsrätter.

Gazpacho i små glas

Gazpacho – delikat spansk grönsakssoppa

Perfekt sätt att ta tillvara övermogna tomater.

Pav Bhaji på en tallrik

Pav Bhaji – läcker indisk street food

Mustig och billig gryta med lämplig hetta.

 Portion svamppuffar på grå tallrik.

Frasiga fröpanerade svamppuffar med grönsallad

Överraska dina vänner med en ny svamprätt.

Blomkålspizza på ett skärbräde

Blomkålspizza – en frasig läckerhet för vänner av ost

"Degen" svänger du snabbare ihop än en vanlig.

En  zucchinitortilla med fyllning

Läckra glutenfria zucchinitortillas

Barnvänlig "tex-mex" med ny touch.

En portion mifuchampinjonsås

Champinjon-Mifusåsn (på gambäl Terjärv-dialekt)

"Hä e gou" sejr Johannes Djupsjöbacka.

En blomkålspizza på ett på ett rund skärbräde.

Andra veckomenyn – Vegval

Era bästa vegetariska vardagsrätter.

Kikärtsspenatcurry portion

Krämig och snabb kikärts- och spenatcurry som barnen gillar

En curry som tillreds av basråvaror från skafferiet.

En rödbetstartar på en tallrik.

Rödbetstartar med lakrits, fänkål, rostade hasselnötter och fetaostkräm

Lakrits och rödbeta är den perfekta smakkombinationen.

Placeholder text

Första veckomenyn – Vegval

Era bästa vegetariska vardagsrätter.

En portion butternutpumpasoppa

Krämig soppa på rostad butternutpumpa med kokosmjölk

Kalorifattig soppa som också passar kolhydratmedveten kost.

En portion butterhalloumi

En klassiker i det indiska köket i ny tappning – här kommer Butter Halloumi

Lätt att laga till många, går även att göra till få.

En ugnsform med grönkåls och potatisgratäng

Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng

Mat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen.