Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Pav Bhaji – läcker indisk street food

Uppdaterad 04.10.2021 15:36.
Pav Bhaji på en tallrik
Bild: Yle/Matias Jungar

Pav Bhaji – läcker indisk street food

"Smaka så vet du"

Juuso Nurmi

Såhär säger Juuso Nurmi kort och gott om receptet som han skickade in till Strömsös Vegvalskampanj. Vi kan hålla med. Kryddsättningen fungerar och grytan görs på kort tid. Vad kan man mera begära av bra vegetarisk vardagsmat.

Vegval är Strömsös crowdsourcade projekt där vi samlade era bästa vegetariska vardagsrecept i den digitala kokboken Vegval som du kan ladda ner gratis här.

  • 3 potatisar (kokt)
  • 2 dl blomkål (kokt)
  • 1 bit ingefära ca 5 cm (riven)
  • 1 msk garam masala (enligt smak)
  • 1 msk kummin
  • 6 vitlöksklyftor (finhackade)
  • 3 dl vatten
  • 75 g smör
  • 3 tomater (grovhackade)
  • 50 g gröna bönor (skurna i små bitar)
  • 1-3 lökar beroende på storlek, den råhackade löken blandas i den färdiga maten
  • 2 dl koriander (färsk, hackad)
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Koka potatisen och blomkålen så att de kan mosas.
  2. Fräs vitlök, ingefära, garam masala och kummin i smör, häll på vatten.
  3. Blanda i tomaterna, dom mosade grönsakerna och dom råa bönorna.
  4. Låt sjuda i några minuter, smaka av med salt och ev. peppar.
  5. Tillsätt hackad lök och lite färsk koriander till varje portion.
  6. Servera tillsammans med vitt bröd som du steker i olja några sekunder. Brödet kan du också göra själv, sök på Indian Pav Recipe

Vad tyckte du om receptet? Betygsätt det nedan eller kolla vad andra tyckt om det:

Vegval – era bästa vegetariska vardagsrecept

Bönbiffhamburgare fotad från sidan. Rätten är upplagd på en trätallrik med en klick sås.

Femte veckomenyn – Vegval

Era bästa vegetariska vardagsrätter.

Tomatgryta med broccoli och potatis

Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker

En enkel multifunktionell gryta som är lätt att variera.

Gratäng på äggplanta i en ugnsform

Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan

En rätt som har potential att bli vegetarisk familjefavorit.

Vegetarisk gnocchi fotograferad i stekpanna

Fjärde veckomenyn – Vegval

Era bästa vegetariska vardagsrätter.

Lökpaj i en ugnsform

Baka lökpaj med franska influenser

En smakrik och billig paj med fin färg från rödvin.

En portion med creme Ninon på groddar

Testa fransk ärtsoppa – Crème Ninon med groddar och skott

Och andra tips på hur du använder groddar i matlagningen.

En vegetarisk Shaksuka i en gjutjärnsgryta på en silverbricka. Högs upp till höger finns Vegval/Vegevalintas logotyp.

Tredje veckomenyn – Vegval

Era bästa vegetariska vardagsrätter.

Gazpacho i små glas

Gazpacho – delikat spansk grönsakssoppa

Perfekt sätt att ta tillvara övermogna tomater.

Pav Bhaji på en tallrik

Pav Bhaji – läcker indisk street food

Mustig och billig gryta med lämplig hetta.

 Portion svamppuffar på grå tallrik.

Frasiga fröpanerade svamppuffar med grönsallad

Överraska dina vänner med en ny svamprätt.

Blomkålspizza på ett skärbräde

Blomkålspizza – en frasig läckerhet för vänner av ost

"Degen" svänger du snabbare ihop än en vanlig.

En  zucchinitortilla med fyllning

Läckra glutenfria zucchinitortillas

Barnvänlig "tex-mex" med ny touch.

En portion mifuchampinjonsås

Champinjon-Mifusåsn (på gambäl Terjärv-dialekt)

"Hä e gou" sejr Johannes Djupsjöbacka.

En blomkålspizza på ett på ett rund skärbräde.

Andra veckomenyn – Vegval

Era bästa vegetariska vardagsrätter.

Kikärtsspenatcurry portion

Krämig och snabb kikärts- och spenatcurry som barnen gillar

En curry som tillreds av basråvaror från skafferiet.

En rödbetstartar på en tallrik.

Rödbetstartar med lakrits, fänkål, rostade hasselnötter och fetaostkräm

Lakrits och rödbeta är den perfekta smakkombinationen.

Placeholder text

Första veckomenyn – Vegval

Era bästa vegetariska vardagsrätter.

En portion butternutpumpasoppa

Krämig soppa på rostad butternutpumpa med kokosmjölk

Kalorifattig soppa som också passar kolhydratmedveten kost.

En portion butterhalloumi

En klassiker i det indiska köket i ny tappning – här kommer Butter Halloumi

Lätt att laga till många, går även att göra till få.

En ugnsform med grönkåls och potatisgratäng

Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng

Mat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen.

Diskussion om artikeln