Hoppa till huvudinnehåll

Vetenskap

Rymdfysiker: I vårt universum finns det ett oändligt antal planeter med liv

Från 2019
Oändligheten illustrerad genom ett par som tittar på jorden från en annan planet.
Bildtext Sannolikheten är oändlig att en kopia av dig finns där ute.
Bild: Pixabay License

Utspritt på ett stort område runt om i universum finns det ett oändligt antal kopior av just dig. Personer med exakt samma minnen, känslor och livsval. Det konstaterar rymdfysikern Patrik Norqvist och manar oss att acceptera oändligheten även om vi inte förstår den.

För ungefär 20 år sedan konstaterade rymdfysiker att universum är oändligt stort. Det betyder i praktiken att universum expanderar och har ett oändligt antal galaxer och därmed också ett oändligt antal planeter.
Vad som finns eller inte finns på majoriteten av de otaliga planeterna vet vi inget om. Men häromveckan nådde vi en milstolpe när förekomsten av vatten bekräftades på exoplaneten K2-18b som befinner sig på 110 ljusårs avstånd från jorden.

Det här är en oerhört stor nyhet eftersom livet som vi känner till det behöver vatten för att kunna existera.

Tyvärr har vi ännu inte den sortens teleskop som kunde bekräfta förekomsten av liv, men det betyder ändå inte att frågan om det finns liv i yttre rymden fortsättningsvis är obesvarad.

Oändligt antal planeter med liv

Tvärtom, det finns liv på andra planeter. Inte på en eller två planeter, utan på ett oändligt antal planeter i det oändligt stora universum.

Rymdfysiker Patrik Norqvist i sitt laboratorium.
Bildtext Rymdfysikern Patrik Norqvist är verksam vid Umeå universitet.
Bild: Umeå universitet

Det konstaterar rymdfysikern Patrik Norqvist vid Umeå universitet. Han menar att sannolikheten att liv uppstår på en av de oändligt många planeter som finns i universum är mycket liten.

För skojs skull kan vi säga en på miljonen.

- Men även en miljondel av oändligt många planeter blir enligt matematikens regler oändligt många. Det finns alltså oändligt många planeter med liv i vårt universum, säger Norqvist.

Vilken form av liv existerar ute i universum?

En mera relevant fråga är vilken form av liv som existerar ute i universum. Här finns det många faktorer som spelar in. Vi bör ta i beräkning till exempel evolutionen, slumpen och olika former av mutationer.

Är det frågan om encelliga organismer, grodor eller kanske konstiga djur. Eller är det möjligtvis så att livet som finns ute i universum påminner exakt om oss människor?

- För sakens skull säger vi att sannolikheten är en miljarddel av oändligt många planeter med liv. Det betyder fortfarande att det finns oändligt många planeter där livet ser ut som oss.

De här människolika varelserna kommer säkert i något skede av evolutionen att utveckla ett språk och sannolikheten att de också talar svenska är förstås extremt liten.

Om universum inte är oändligt stort, var tar den i så fall slut?

Patrick Norqvist

Än mindre är sannolikheten att de just nu, tusentals ljusår härifrån, sitter vid sin dator, surfplatta eller telefon och läser exakt den här texten på sajten svenska.yle.fi.

Det är en så otroligt liten sannolikhet att det inte går att tänka sig. Men också en ofantligt liten sannolikhet gånger oändligt är fortfarande oändligt.

- Du som läser det här, kom ihåg att det finns oändligt många exakt likadana kopior av dig som funderar på just den här frågan och undrar om det verkligen kan stämma.

Acceptera oändligheten

Norqvist poängterar att oändligheten är oerhört svår att förstå sig på, men som rymdfysiker lär man sig efter ett tag acceptera oändligheten och istället ängslas över begränsningar.

- Om universum inte är oändligt stort, var tar den i så fall slut?

Utspritt på ett stort område runt om i universum finns det ett alltså ett oändligt antal kopior av just dig. Personer med exakt samma minnen, känslor och livsval.

- Det tråkiga är att vi aldrig kommer att kunna kommunicera med varandra. Avstånden är helt enkelt för stora. Men du kan trösta dig med att på vår lilla jord är du unik.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln