Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tolvåriga Lilly leder plastkampen i Thailand: "Jag är ett barn i krig", säger hon där hon paddlar fram och plockar plastskräp

Från 2019
Uppdaterad 18.09.2019 16:57.
En flicka paddlar på knä på en bräda. I bakgrunden några skjul.
Bildtext Lilly, eller Ralyn Satidtanasarn, har samlat plast sedan hon var åtta år. Ibland skippar hon skolan för att paddla iväg i Bangkoks kanaler och plocka skräp.
Bild: AFP/Lehtikuva

Tolvåriga Lilly kallas med rätta Thailands Greta Thunberg. Lilly, eller Ralyn Satidtanasarn som hon egentligen heter, började samla upp plastskräp då hon som åttaåring blev förskräckt över mängden plast på stranden under en semesterresa. Nu leder hon plastkampen i Thailand.

Lilly är mycket inspirerad av Greta Thunberg, berättar hon för nyhetsbyrån AFP. Precis som Thunberg har Lilly gjort sittdemonstrationer utanför thailändska regeringsbyggnader.

Greta Thunberg gav mig självförtroende. När de vuxna inte gör något är det upp till oss barn att agera

"Lilly" Ralyn Satidtanasarn, Thailand

Lilly har ibland skippat skolan för att paddla runt i Bangkoks smutsiga kanaler och samla upp skräp. Hon deltar i organisationen Trash Heros uppstädningskampanjer och vann sin första seger i juni.

Då lyckades Lilly övertyga stormarknaden Central i Bangkok att åtminstone en dag i veckan sluta dela ut plastpåsar.

- Jag sa till mig själv: om regeringen inte lyssnar måste jag tala direkt med dem som delar ut plastpåsarna och få dem att inse att de ska sluta, förklarar hon.

Varje thailändare använder åtta plastpåsar dagligen

Lillys mål är att Thailand ska förbjuda engångsplastpåsar från år 2022.

Företaget 7-Eleven har sagt att de slutar dela ut engångsplastpåsar nästa år.

En flicka gosar med en hund.
Bildtext Det är inte bara Lilly som lider av plastproblemet i Thailand. Nyhetsbilder på till exempel djur som kvävs eller drunknar i plast får många att må illa.
Bild: AFP/Lehtikuva

I haven runt Thailand finns många fantastiska havsdäggdjur. Då babydugongen Marium dog på grund av plastskräp i magen för några veckor sedan blev det en sorgeflod på nätet.

Thailand svämmar över av plast. Varje thailändare använder i snitt 8 plastpåsar dagligen. Det blir 3000 plastpåsar i året per thailändare.

Sett till de länder som släpper ut mest skräp i haven kommer Thailand på sjätte plats.

Ska barnen tvingas rädda världen?

Andra aktivister är väldigt glada över Lillys engagemang men säger att hon har svåra motståndare. En av dem är den petrokemiska industrin som sysselsätter tiotusentals människor och står för 5 procent av Thailands BNP. Den lobbyn är stark.

Men symbolvärdet i ett barn är också starkt. Det är svårt att strunta i ett barn som tar ställning och gör sin röst hörd.

En flicka håller i plastskräp.
Bildtext Jag försöker vara optimistisk men jag är också arg. Vår värld håller på att försvinna, säger thailändsk-amerikanska Lilly
Bild: AFP/Lehtikuva

- Man kan sluta lyssna på bevis och intresseorganisationer, men det är mycket svårt att ignorera ett barn som undrar varför vi förstör den planet som de ska leva på, säger Kakuko Nagatani-Yoshida, regionkoordinator för FN:s miljöavdelning.

Och Lilly har drivit sin sak långt. Hon har hållit möten, lobbat med företagsledare och deltagit i en FN-konferens.

På FN:s klimatkonferens i New York den 23 september kommer hon ändå inte att delta, och hon kommer inte att stå vid Thunbergs sida rent fysiskt under klimatprotesterna den 20 och 27 september

- Min plats är här, kampen ska också föras i Sydostasien, säger Lilly.

Källor: AFP, DN, CNN

Diskussion om artikeln