Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Läckra glutenfria zucchinitortillas

Uppdaterad 04.10.2021 15:12.
En  zucchinitortilla med fyllning
Bild: Yle/Matias Jungar

Läckra glutenfria zucchinitortillas

"Jag har ett trädgårdsland som ibland ger stor skörd av zucchini som jag måste få användning av. Hade tidigare gjort de här med skorpsmulor men nu ville jag testa en glutenfri version. Degen blandar man ihop på nolltid och slutresultatet är frasiga och goda tortillaliknande plättar som dessutom är vackra och populära."

Sari Pylsy

Vegval är Strömsös crowdsourcade projekt där vi samlade era bästa vegetariska vardagsrecept i den digitala kokboken Vegval som du kan ladda ner gratis här.

På Saris blog Saaran lautasella (på finska) hittar du fler läckra recept.

Ingredienser (6 st)

  • 400 g zucchini
  • 1 ½ dl mandelmjöl
  • 3 dl riven ost
  • 1 ägg
  • 2 dl (baby)spenat
  • 1 dl färsk basilika, hackad
  • en nypa salt och peppar

Gör så här

  1. Tvätta och riv zucchinin. Lägg den rivna zucchinin i en sil och pressa ur överloppsvätska. Om zucchinin fortfarande känns väldigt fuktig, placera mellan två handdukar och klappa torr.
  2. Lägg zucchinin i en skål, tillsätt mandelmjöl, riven ost, kryddor och ägg. Rör om väl till en deg.
  3. Tillsätt några grovt hackade spenatblad och hackad basilika.
  4. Ställ in ugnstemperaturen på 180 varmluftsugn, 200 normal.
  5. Lägg bakplåtspapper på en bakplåt och klicka ut zucchinideg, 4 st á 1 dl.
  6. Lägg ett annat bakplåtspapper över zucchinin och pressa ut till plättar.
  7. Ta bort pappret och grädda tortillorna i cirka 15-20 minuter mitt i ugnen tills de fått lite färg på ytan.Om du bakar två plåtar samtidigt ska du byta plats mellan plåtarna efter 10 minuter.
  8. Låt tortillorna svalna i några minuter innan du lyfter av dem från plåten.

Fyll tortillorna med valfri fyllning, t. ex.salladsblad, tomater, gurka, paprika, avokado och lökringar. Riven ost eller fetaost passar också utmärkt som tillbehör. Som sås gräddfil, smetana, guacamole eller salsa.

I den här versionen av Saris tortillarecept använde vi bönröra som fyllning. Fräs gul paprika, lök och svarta bönor. Krydda med svartpeppar och rökt paprikapulver. Garnera med finklippt persilja och några klickar växtbaserad färskost som du tunnar ut med lite vatten.

Vad tyckte du om receptet? Betygsätt det nedan eller kolla vad andra tyckt om det:

Vegval – era bästa vegetariska vardagsrecept

Bönbiffhamburgare fotad från sidan. Rätten är upplagd på en trätallrik med en klick sås.

Femte veckomenyn – Vegval

Era bästa vegetariska vardagsrätter.

Tomatgryta med broccoli och potatis

Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker

En enkel multifunktionell gryta som är lätt att variera.

Gratäng på äggplanta i en ugnsform

Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan

En rätt som har potential att bli vegetarisk familjefavorit.

Vegetarisk gnocchi fotograferad i stekpanna

Fjärde veckomenyn – Vegval

Era bästa vegetariska vardagsrätter.

Lökpaj i en ugnsform

Baka lökpaj med franska influenser

En smakrik och billig paj med fin färg från rödvin.

En portion med creme Ninon på groddar

Testa fransk ärtsoppa – Crème Ninon med groddar och skott

Och andra tips på hur du använder groddar i matlagningen.

En vegetarisk Shaksuka i en gjutjärnsgryta på en silverbricka. Högs upp till höger finns Vegval/Vegevalintas logotyp.

Tredje veckomenyn – Vegval

Era bästa vegetariska vardagsrätter.

Gazpacho i små glas

Gazpacho – delikat spansk grönsakssoppa

Perfekt sätt att ta tillvara övermogna tomater.

Pav Bhaji på en tallrik

Pav Bhaji – läcker indisk street food

Mustig och billig gryta med lämplig hetta.

 Portion svamppuffar på grå tallrik.

Frasiga fröpanerade svamppuffar med grönsallad

Överraska dina vänner med en ny svamprätt.

Blomkålspizza på ett skärbräde

Blomkålspizza – en frasig läckerhet för vänner av ost

"Degen" svänger du snabbare ihop än en vanlig.

En  zucchinitortilla med fyllning

Läckra glutenfria zucchinitortillas

Barnvänlig "tex-mex" med ny touch.

En portion mifuchampinjonsås

Champinjon-Mifusåsn (på gambäl Terjärv-dialekt)

"Hä e gou" sejr Johannes Djupsjöbacka.

En blomkålspizza på ett på ett rund skärbräde.

Andra veckomenyn – Vegval

Era bästa vegetariska vardagsrätter.

Kikärtsspenatcurry portion

Krämig och snabb kikärts- och spenatcurry som barnen gillar

En curry som tillreds av basråvaror från skafferiet.

En rödbetstartar på en tallrik.

Rödbetstartar med lakrits, fänkål, rostade hasselnötter och fetaostkräm

Lakrits och rödbeta är den perfekta smakkombinationen.

Placeholder text

Första veckomenyn – Vegval

Era bästa vegetariska vardagsrätter.

En portion butternutpumpasoppa

Krämig soppa på rostad butternutpumpa med kokosmjölk

Kalorifattig soppa som också passar kolhydratmedveten kost.

En portion butterhalloumi

En klassiker i det indiska köket i ny tappning – här kommer Butter Halloumi

Lätt att laga till många, går även att göra till få.

En ugnsform med grönkåls och potatisgratäng

Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng

Mat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen.

Diskussion om artikeln