Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Efter årsskiftet kan det kosta extra att ladda resekortet – HRT slutar betala provision till återförsäljare

Från 2019
HRTs resekort framför en enkelbiljettautomat på Ilmala tågstation i Helsingfors.
Bildtext Det kan bli dyrare att ladda busskortet efter att kiosker och butiker själv får välja hur mycket extra de tar betalt för själva laddningen.
Bild: Lukas Rusk

Helsingforsregionens trafik (HRT) kommer sluta betala en provision åt kiosker och butiker där du kan ladda ditt resekort. Det här betyder att återförsäljaren själv kan bestämma vilken avgift de tar för laddningen – vilket kan leda till att du betalar en extra slant.

HRT:s styrelse beslöt om ärendet i dag. Beslutet var inte enhälligt, Socialdemokraternas, De grönas och Vänsterförbundets representanter motsatte sig ändringen.

Enligt HRT:s styrelseordförande, Risto Rautava (Saml), sparar man 5-6 miljoner euro om året genom att sluta betala försäljningsprovision. Han tror inte att enskilda kunder påverkas av ändringen. Förändringen träder i kraft vid årsskiftet.

- Det kommer att vara lika lätt, om inte lättare, att få tag på en biljett, säger Rautava.

Han litar på att konkurrensen mellan kiosker och butiker kommer att hålla försäljningsprovisionerna och därmed den extra summan för laddningen låg.

- Vi får se hur det blir, men jag tror på konkurrens. Det kan till och med bli billigare att ladda resekortet på vissa ställen, säger Rautava.

Artikeln är en översättning av "Matkakortin lataus voi pian maksaa ekstraa – HSL luopuu myyntipalkkioiden maksamisesta kioskeille ja kaupoille" skriven av Jaana Kangas.

Diskussion om artikeln