Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Stödbehovet bland unga växer - snart ska också svenskspråkiga barn få hjälp via den nationella telefonlinjen

Från 2019
Ett barn med en teddybjörn i famnen.
Bildtext Det finns många orsaker till att barn behöver extra stöd.

Polisen har bekräftat att antalet anmälningar om så kallad grooming ökar, alltså då vuxna kontaktar barn i sexuellt syfte. Även mobbning sker all mera via internet.

Det här har uppmärksammats genom ett ökat antal kanaler där barn och unga kan söka stöd anonymt, bland annat via internetchattar och telefonlinjer. De flesta fungerar dock endast på finska.

Åbo stad lanserade i måndags en applikation genom vilken ungdomar anonymt kan rapportera osakligt beteende på internet.

Genom appen, Someturva, kan unga rapportera om kränkningar på internet. Rapporten analyseras med hjälp av artificiell intelligens. Den unga får sedan inom några dagar en bedömning av läget och råd kring vidare åtgärder.

Appen Someturva finns än så länge enbart tillgänglig på finska, och ska under detta och första halvan av nästa år testas i stadens finskspråkiga skolor.

En svenskspråkig version av appen är under utveckling, enligt Åbo stad.

Glest med svenskspråkig hjälp

Barn och unga i Finland kan kostnadsfritt ringa den nationella telefonlinjen för att få stöd i olika svåra situationer.

Telefonlinjen är en internationell satsning som finns i nästan alla europeiska länder. I Finland upprätthålls telefonlinjen av Mannerheims barnskyddsförbund.

Hittills har stödlinjen inte kunnat erbjuda stöd på svenska, men nu ska det bli ändring på det.

Mannerheims barnskyddsförbund har ansökt om tilläggsfinansiering från Social- och hälsoorganisationernas understödscentral (STEA) som bestämmer vad som händer med Veikkaus spelintäkter.

ungdom sitter ensam i en korridor
Bildtext Många barn och unga vill prata med någon men har svårt att få stöd på svenska.
Bild: Mannerheims barnskyddsförbund

Ifall förbundet beviljas finansiering kommer en svenskspråkig stödlinje att upprätthållas i samarbete med Folkhälsan.

- Det finns ett behov för en stödtelefon på svenska i det här landet. Många barn och unga behöver stöd om de har olyckliga tankar kring separationer inom familjen, eller blivit sexuellt trakasserad eller något annat. Vi vuxna ska inte definiera vilka saker barnen får ringa in om, säger Pia Rosengård-Andersson, som är chef för familjer och relationer vid Folkhälsan.

Från Folkhälsan kommer man att hjälpa till med marknadsföringen kring stödlinjen och med att utbilda de frivilliga som svarar i telefonen.

- Mobbningens former har ändrat i och med internet. Förr kanske man blev mobbad i skolan men hade en frizon hemma, men nu har man det runt sig hela tiden. Därför ökar också behovet av stöd, säger Rosengård-Andersson.

Beslutet om finansiering för en svenskspråkig stödlinje fattas i december.

Diskussion om artikeln