Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Trodde sig vara klar för VM, men blev utslagen av långsammare idrottare från bland annat Laos och Komorerna – Elmo Lakkas VM-miss väcker reaktioner: "Kriterierna ska bli bättre"

Från 2019
Uppdaterad 17.09.2019 16:20.
Elmo Lakka tittar åt sidan.
Bildtext Elmo Lakka lämnade utan VM-biljett.
Bild: All Over Press / Vesa Pöppönen

Elmo Lakka var redan inställd på att drömmen om VM i Doha skulle bli verklighet – men häcklöparen finns inte med bland de 40 stycken som tävlar på 110 meter häck i Doha. Det gör däremot långsammare löpare från bland annat Haiti, Laos och Komorerna. Det finns flera problem i systemet, säger IAAF:s styrelsemedlem Antti Pihlakoski.

Med tiden 13,49 blev häcklöparen Elmo Lakka till slut tre hundradelar från VM-gränsen till Doha. Tiden berättigade ändå till en 37:e plats i rankingen och när 40 idrottare skulle komma med till Doha verkade Lakkas plats sannolik.

Men Lakka fanns inte med i den VM-trupp som presenterades i fredags.

– Jag undrar bara varför rankingen inte till slut stämmer. Det gör systemet oberäkneligt, funderade Lakka för Yle efter att truppen var offentliggjord.

Lakkas VM-dröm grusas av en regel som ger nationer utan kvalificerade idrottare möjlighet att välja med idrottare. IAAF tillåter sådana länder att anmäla en dam- och en herridrottare till vilken gren som helst, förutom mångkamperna, 10 000 meter och hinderlöpning.

Tävlingarnas tekniska delegat kan också neka dessa idrottares deltagande i hopp- och kastgrenar, gång, samt maraton, ifall idrottaren är betydligt sämre än sina medtävlare.

Detta klargör det internationella friidrottsförbundet IAAF:s och det europeiska friidrottsförbundet EA:s styrelsemedlem Antti Pihlakoski i en kolumn på friidrottsförbundets webbplats.

Antti Pihlakoski är med i IAAF.
Bildtext Antti Pihlakoski.
Bild: All Over Press

Flera problem i systemet

35 häcklöpare klarade VM-gränsen till Doha på 110 meter häck. Därtill deltar Oceaniens mästare (13,52) och fyra idrottare som fått plats tack vare ovan nämnda regelverk. Dessa kommer från Senegal (13,59), Haiti (13,72), Laos (14,22) och Komorerna (14,67).

Pihlakoski skriver i kolumnen att inbjudandet "unqualified"-idrottararna är en del av IAAF:s målsättning att främja friidrotten i alla världens länder.

Men det finns flera problem med detta förfarande, menar Pihlakoski.

– Det är problematiskt att det inte finns något maximalt antal för "unqualified"-idrottare per gren. På 800 meter i Doha finns det till och med sju av dem. Fyra stycken på 110 meter häck är störst hittills, skriver Pihlakoski.

Samtidigt tycker han att systemet är otydligt.

– Det andra problemet gäller kommunikationen och urvalsprocessens långsamhet. Med dagens teknologi är det lätt att sammanställa en lista med anmälda "unqualified"-idrottare och rankingens bästa och snabbt reda ut vilka idrottare som får delta.

– För det tredje är systemet svårt att förstå och känns komplicerat.

Pihlakoski avslöjar att han under de senaste dagarna diskuterat ärendet med flera personer inom IAAF.

– Jag vet att urvalskriterierna och -processen är bättre i nästa VM, skriver Pihlakoski.

Friidrotts-VM i Doha arrangeras 27.9-6.10 och sänds på Yles kanaler.

Diskussion om artikeln