Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Magasinboden har bytt ägare - stationsområdet i Borgå kan snart livas upp av julmarknad och musikfestival

Från 2019
En man med långt hår står i dörröpningen till ett rött trähus. Han tittar ut och höjer handen till hälsning.
Bildtext Magasinbodens tidigare ägare Pertti Haajanen vinkar adjö.
Bild: Yle/Mira Bäck

Antikföremål och konstverk flyttar ut, men om allt går väl kan de ersättas av en julmarknad och kanske en två dagars musikfestival i sommar. Utvecklingen av stationsområdet i Borgå går vidare.

- God morgon! ropar Pertti Haajanen åt besökaren som stiger in i Magasinboden.

Inne i det stora magasinet av trä finns en uppsjö av olika föremål, både antika saker och nyare prydnader. Här har Haajanen tagit emot kunder i 12 år, alltid med samma hälsning oavsett tid på dygnet.

På väggarna hänger konstverk och längst bak står en kafévitrin och lokbanan i miniatyr. Loket har slutat gå och vitrinen står tom, för Haajanen har sålt huset och har nu slutförsäljning på gång.

- Nu finns det bara rester kvar men de är första klassens rester, säger Haajanen och syftar på de kvarvarande föremålen.

En stor träbyggnad inifrån. Man ser olika antik- och prydnadsföremål i rummet.
Bildtext Magasinboden ska tömmas innan slutet av september.
Bild: Yle/Mira Bäck

Kafét är inte i gång men kaffe går det ännu att få ur en termos. Det lär vara världens bästa, påstår Haajanen med glimten i ögat.

- Jag måste dricka av det själv också, så det lönar sig inte att koka dåligt kaffe, säger han.

För två år sedan bestämde sig Haajanen för att gå i pension och sälja magasinet. Förra sommaren lade han ut en annons.

- Jag tänkte att magasinet kan passa för något ungt par som vill fortsätta verksamheten, säger Haajanen.

Han tycker också att magasinet skulle passa bra som ett kafé eller en bar riktade till unga kulturintresserade, någonting i stil med Bar Mary eller Bar Soho.

Båda barerna är stängda men folk kommer ihåg dem för livemusiken.

- Vi har haft konserter här under Moon River-festivalen, säger Haajanen.

Julmarknad och musikfestival

Om allt går väl så kan det faktiskt bli musik i eller omkring magasinet också i fortsättningen.

Magasinets nya ägare är Harri Kokkomäki som också äger lokstallet. Byggnaderna ligger på den gamla tågstationens område inte långt ifrån varandra.

Själva marken under magasinet äger Kokkomäki sedan tidigare.

Närbild på ett miniatyrlok. Bakom loket syns vagt ett stort rum i trä med olika antikföremål.
Bildtext Miniatyrloket tuffar inte på längre.
Bild: Yle/Mira Bäck

Han är förtegen om sina planer för magasinet, men berättar att han hoppas på att kunna ordna julmarknad i och utanför magasinet ännu i år, samt en musikfestival nästa sommar.

- Julmarknaden kunde pågå en längre tid, i stil med Tomasmarknaden i Helsingfors, säger Kokkomäki.

Tomasmarknaden ordnas årligen på Senatstorget. Jultorget brukar pågå nästan dagligen i flera veckor och locka hundratusentals besökare.

Lockar turister

Harri Kokkomäki tror att ett jultorg på stationsområdet skulle locka turister också till Borgå.

- Nästan en miljon turister besöker Borgå årligen. Vid sidan av sommaren är julsäsongen viktig. Många besöker Borgå för att hitta lite julstämning, säger Kokkomäki.

Till vänster tågspår och tågvagnar, till höger en röd träbyggnad med skylten Magasinboden.
Bildtext Tågspåret ligger strax invid Magasinboden.
Bild: Yle/Mira Bäck

De flesta turistbussarna som besöker staden släpper av sina passagerare vid Gamla bron endast en liten bit från stationsområdet. Att satsa på stationsområdet är också att satsa på turismen, enligt Kokkomäki.

Kokkomäki och hans samarbetspartner ska träffa representanter från staden nästa vecka. Efter det vet han mer om hur det går med olika lov som behövs.

Om vi får tillstånd att ordna festivalen så eftersträvar vi att ordna en två dagar lång musikfestival där Finlands främsta artister uppträder

Harri Kokkomäki

Nästa sommar skulle Kokkomäki vilja ordna en två dagar lång musikfestival på stationsområdet.

- Warner Music är min samarbetspartner. Om vi får tillstånd att ordna festivalen så eftersträvar vi att ordna en två dagar lång musikfestival där Finlands främsta artister uppträder, säger Harri Kokkomäki.

Under den ena kvällen skulle artistutbudet rikta sig till yngre publik och under den andra kvällen till mer mogen publik.

Lokstallet renoveras ännu

Harri Kokkomäki har ägt området kring lokstallet i 13 år och det är redan länge sedan han först berättade om sina planer på att ha restaurang, destilleri och bryggeri i eller bredvid det gamla lokstallet.

I september 2017 skrev tidningen Östnyland att Kokkomäki dessutom har planer på ett nybyggt hotell och att allt i bästa fall kan stå klart om några år.

Just nu upplever jag att vi har ett bra "flow" på gång med staden. Kanske vi får de här sakerna i mål

Harri Kokkomäki

Nu, några år senare, finns varken destilleri, hotell eller restaurang i eller bredvid byggnaden.

Kokkomäki säger att han väntar på att staden ska bli klar med stadsplanen för området, för att han ska veta vad han kan göra med byggnaden.

En röd tegelbyggnad med ett torn. Taket är täckt med vita presenningar.
Bildtext Det gamla lokstallet är intäckt av grund av takreparationer.
Bild: Yle/Mira Bäck

Huset med vattentornet är intäckt av vita presenningar. Arbetet med renoveringen av huset går framåt.

- Vi reparerar taket. Vi har inte haft någon brådska med det eftersom staden inte har blivit klar med planläggningen för området, säger Kokkomäki.

Finansieringen för Kokkomäkis projekt har kommit ur egen ficka.

- Visst är jag dum som har lagt ner så mycket pengar på stationsområdet, men jag anser att det har potential, säger Kokkomäki.

Bra flow på gång

Stationsområdet beskrivs ofta som ett område med mycket potential, men som står i träda just nu.

Enligt Pertti Haajanen har området varit livfullt under hela den tiden som han har haft Magasinboden.

- Samtidigt som vi kom hit så började området leva upp, säger Haajanen.

Harri Kokkomäki anser att samarbetet med staden fungerar bra nu, men att det tidigare har varit svårt att få något gjort.

Det gäller inte enbart den ofärdiga stadsplanen för området. Kokkomäki upplever att man från stadens håll tidigare inte har velat satsa på nya idéer.

- Men just nu upplever jag att vi har ett bra "flow" på gång med staden. Kanske vi får de här sakerna i mål, fortsätter han.

Arbetet med stadsplanen fortsätter

Det är några år sedan staden började förbereda en ny stadsplan för området.

Enligt stadsplaneringschef Dan Mollgren så går det ännu inte att säga när planen kommer att vara klar, men man kommer hela tiden framåt.

Till vänster syns ett stort grönt hus, den gamla järnvägsstationen. På andra sidan vägen, till höger, finns ett tegelhus med ett torn. Taket är intäckt med vita presenningar.
Bildtext Det gamla stationshuset i grönt står strax intill lokstallet.
Bild: Yle/Mira Bäck

- Det finns fortfarande många öppna frågor. Något som löser en del av frågorna är att beslutet i fallet Mätäjärvi kommit från Regionförvaltningsverket, säger Mollgren.

Mätäjärviområdet, som tidigare varit en avstjälpningsplats, ligger nära Näsebackens begravningsplats en liten bit från stationsområdet.

Regionförvaltningsverket har godkänt planerna på att sanera marken så att den lämpar sig för lätta fuktioner, till exempel en parkeringsplats eller planteringar.

Finns en del lediga lägenheter i stationshuset

Det går inte att tala om utvecklingen av stationsområdet utan att nämna stationshuset som nyligen byggts om till lägenheter.

Renoveringen blev klar i vintras men försäljningen verkar ha gått lite långsamt, kanske på grund av att vissa lägenheter kostar över 300 000 euro.

Tidningen Östnyland skrev i slutet av augusti (kräver inloggning) att sju av tio lägenheter har sålts, men att också de resterande lägenheterna har väckt intresse.

– Förhandlingar förs också nu med några köpare. Nog går bostäderna åt, vi får bara vänta lite till, sa en av husets ägare, Stefan Henkola, till tidningen Östnyland.

18.9.2019: Lovisaelever tycker inte att det är så tufft att röka längre och äldre i Borgå i tårar då studerande tog avsked

20:18

Diskussion om artikeln