Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Positivt med högskolepengarna, men regeringens förslag för att få fler i arbete kritiseras för att vara orealistiskt

Från 2019
Uppdaterad 18.09.2019 13:59.
Antti Rinne med mikrofoner framför sig.
Bildtext Statsminister Antti Rinnes regering får både ris och ros för sitt budgetförslag.
Bild: Lehtikuva

Antti Rinnes regering presenterade sitt första budgetförslag på tisdagen och reaktionerna lät inte vänta på sig.
Förslaget fick en del beröm, men också kritik för alltför små satsningar på att öka sysselsättningen.

Oppositionen skäller högst

Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo skräder inte orden när han kommenterar regeringens budgetförslag för Yle.

- Det tycks finnas pengar till flera olika ändamål, fastän man inte har en susning om fasta intäkter. Det här leder till att statens skuldsättning ökar.

Petteri Orpo menar att Samlingspartiet inte kan se på utvecklingen utan att agera.

- Vi måste lägga in en interpellation om regeringens sysselsättningspolitik inom den närmaste tiden.

Opro anser att regeringens planerade sysselsättningsåtgärder i sig är av rätt slag. Men de är alltför lätta som verktyg. I stället behövs strukturella reformer, anser Petteri Orpo.

Det största oppositionspartiet Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho anser att regeringens budgetförslag grundar sig på orealistiska prognoser om ekonomin.

Åtgärderna för att förbättra sysselsättningen ger han heller inte mycket för, säger han i en kommentar till Yle.

- Arbetsminister Timo Harakkas recept för att öka sysselsättningen verkar väldigt socialistiska. Staten har en stark roll här, i form av till exempel lönestödet.

Satsningen på högskolorna får beröm

Beskedet om att satsningarna på högskolesektorn trots allt förverkligas i sin helhet år 2020 togs emot med glädje bland högskolestuderande.

- Det här är en riktigt god nyhet, tack till regeringen! Det är livsviktiga steg i rätt riktning. Färden är lång, men starten är lovande, konstaterade Sanni Lehtinen, ordförande för Finlands studentkårers förbund.

Fackförbunden gläds över att aktiveringsmodellen slopas

Tjänstemannacentralorganisationen STTK bedömer att regeringens beslut stöder sysselsättningen, men att åtgärderna för att förbättra sysselsättningen inte räcker till.

- Sysselsättningspolitiken blir mer effektiv med de föreslagna åtgärderna, men vi blir fortfarande efter nivån i de övriga nordiska länderna, konstaterar STTK:s ekonom Antti Koskela.

Enligt honom behövs det klart större satsningar i lönestöd och mer individuell service för arbetssökande, som långtidsarbetslösa och invandrare.

STTK slår också fast att det är positivt att den så kallade aktiveringsmodellen nu slopas.

Fackcentralen FFC är inne på samma linje.

- Den här modellen har upplevts som orättvis och det är en stor lättnad för arbetslösa att den försvinner, säger Ilkka Kaukoranta, chefsekonom på FFC.

Vidare anser FFC:s Kaukoranta att det är välkommet att regeringen vill förnya tjänsterna för arbetssökande mot mer individuell service. Men det kräver mycket mer resurser än regeringen nu lovar, konstaterar han.

Kritik mot att torvskatten inte höjdes

Finlands Naturskyddsförbund gläds över de 100 miljoner euro i tilläggsanslag som regeringen föreslår för miljöskyddet.

Men samtidigt kritiserar Naturskyddsförbundet regeringen för att inte röra torvskatten i det här skedet.

Om man skulle beskatta torvförbränning som andra fossila bränslen, skulle skatten vara mer än tio gånger större än nu, beräknar Finlands Naturskyddsförbund.

Mest ris, men också ros från näringslivet

Näringslivets forskningsinstitut Etla har inte förtroende för regeringens åtgärder för att öka sysselsättningen. Det säger Etlas vd Aki Kangasharju.

- Jag misstänker att de här åtgärderna saknar konkreti, man litar på så kallade mjuka metoder. Men forskningen stöder inte att det skulle ge så många nya arbetsplatser som regeringen önskar.

Hoppas vi inte glider in i en vårdslös ekonomisk politik, kommenterar å sin sida Mikael Pentikäinen, vd för Företagarna i Finland.

- Regeringen borde strama åt sin finanspolitik. Nu ökar man utgifterna med lätt hand.

Regeringens investeringsprogram innehåller positiva element, anser Pentikäinen, men menar att det viktigaste nu skulle vara att få fler människor in i arbetslivet.

Lantbrukssektorn övervägande nöjd

Regeringens budgetförslag erbjuder en stabilitet för landsbygdsföretagen, konstaterar Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK.

Satsningarna på underhåll av vägnätet är välkomna, men MTK hade gärna sett också mer pengar för att utveckla den digitala infrastrukturen, i form av tillgång till snabbt bredband för fler ute i glesbygden.

Produktion av biogas har däremot beaktats i budgetförslaget.

- Det är bra att regeringen sätter fart på biogasprogrammet med en satsning på 10 miljoner euro, säger ordförande Juha Marttila.

Biogasprogrammet är MTK:s eget program för att öka produktionen och användningen av biogaser som förnybar energi.

Diskussion om artikeln