Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Många spöknät hittades i Bottenhavet

Från 2019
Uppdaterad 18.09.2019 10:49.
Gädda i trassligt nät i vassruggen
Bildtext Fiskar och andra vattendjur dör i spöknät.
Bild: Yle/Stefan Paavola

I Bottenhavet har det hittats många spöknät, alltså övergivna eller tappade fisknät.

Sedan augusti har Finlands miljöcentral och Finlands yrkesfiskarförbund letat efter spöknät mellan Pyhäranta och Sastmola utanför Satakuntas kust. Hittills har man hittat sammanlagt en kilometer spöknät.

I näten dör fiskar, sjöfåglar och sälar. Näten är också en del av plastproblemet i haven, eftersom de är gjorda av nylon.

Ett spöknät, alltså ett tappat eller övergivet fisknät, med blå och gröna kanter ligger råddigt på strandstenar.
Bildtext Övergivna eller tappade nät är ett plastproblem.
Bild: Jose A Astor @2013

Spöknät fortsätter fånga djur en lång tid, vanligtvis i flera månader, och i världshav i flera år.

Det är första gången man i Finland har utrett situationen med spöknät.

Målet är att hitta ett sätt att effektivt hitta och ta upp spöknät, men också att återvinna så mycket som möjligt av näten.

I Östersjön har särskilt Polen och Tyskland varit aktiva med att försöka hitta spöknät. I Polen har man fiskat upp flera hundra ton spöknät.

Problemet finns i alla hav

Spöknät är inget nytt fenomen. Man började diskutera ämnet på 2000-talet i samband med problemet med plast i världshaven, men själva fenomenet uppstod i mitten av 1900-talet.

Då började man ersätta den naturfiber som använts för att tillverka fiskeredskap med syntetiska material, till exempel nylon. Fiskeredskapen blev hållbarare, men samtidigt uppstod problemet med spöknät.

Fiskenät och trålar kan tappas eller överges om de fastnat i vrak eller klippor, men det tar extremt lång tid för fiskeredskap bestående av olika plaster att brytas ned i havet.

Enligt Finlands miljöcentral uppskattas det att spöknäten utgör en tiondel av allt plastavfall som hamnar i världens hav. De är därför den mest betydande typen av marint plastavfall under vatten.

Rubriken är 18.9.2019 klockan 10:50 ändrad. Ursprungligen stod det "Massor av spöknät hittades i Bottenhavet". Enligt yrkesfiskare är en kilometer spöknät i våra hav ändå inte fråga om stora massor, trots att de är många.