Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nyvalet i Israel ett bakslag för premiärminister Netanyahu - de två största partierna får exakt lika många mandat

Från 2019
Uppdaterad 18.09.2019 14:11.
Netanyahu höll ett tal till sina anhängare i Tel Aviv efter klockan tre på natten till onsdagen - då resultatet fortfarande var ovisst.
Bildtext Netanyahu höll ett tal till sina anhängare i Tel Aviv efter klockan tre på natten till onsdagen - då resultatet var ovisst.

"Netanyahu verkar inte ha lyckats uppnå sina mål", sade hans utmanare, den förre försvarsministern Benny Gantz i sitt tacktal i natt.

Gantz mittenallians Blåvitt och premiärminister Benjamin Netanyahus högerparti Likud har bägge fått 32 av parlamentet Knessets totalt 120 mandat, när så gott som alla röster har räknats.

De två största partierna får alltså exakt lika många platser i parlamentet efter gårdagens nyval.

Premiärminister Benjamin Netanyahu ser inte heller ut att kunna säkra någon regeringsmajoritet tillsammans med de religiösa och nationalistiska partier som han allierat sig med.

Benny Gantz kan däremot räkna med stöd från landets andra och tredje största partier

Den Förenade listan, som är en allians mellan fyra arabiska partier, ser ut att bli tredje största parti med 12 mandat.

Den förre utrikesministern Avigdor Liebermans ryska högernationalistiska parti Yisrael Beitenu gick framåt och blir fjärde största parti med 9 mandat.

Arabpartierna och Lieberman vägrar att samarbeta med Netanyahu.

Det leder sannolikt till att den förre försvarsministern Benny Gantz får första chansen att bilda regering med stöda av minst 55 mandat i Knesset. Slutliga valresultat väntas först senare på onsdag.

Benny Gantz höll ett glatt tacktal till sina anhängare i Tel Aviv i natt. Det trots att inte heller han ser ut att ha speciellt goda förutsättningar för att få till stånd en regering om det uppdraget skulle falla på honom.

Den forne överbefälhavaren, Blåvitts partiledare Bruno Gantz och hans fru Revital Gantz under valvakan i Tel Aviv den 17 september.
Bildtext Den forne överbefälhavaren, Blåvitts partiledare Benny Gantz och hans fru Revital Gantz under valvakan i Tel Aviv.

- Jag är glad och mycket förväntansfull över att vara här i kväll. Vi ska förstås vänta på de egentliga resultaten, men vi verkar ha uppnått vårt mål och viktigast av allt - vi gjorde det på vårt eget sätt, sade Gantz.

Netanyahu lyckades inte minska risken för korruptionsåtal

- Enligt de preliminära resultaten verkar Netanyahu inte ha lyckats uppnå sitt mål, tillade Gantz.

Där syftade han också på de korruptionsåtal som Netanyahu hotas av och Netanyahus strävan att få till stånd en lagändring som ska ge honom immunitet mot åtal.

Netanyahu riskerar åtal redan i oktober om han inte lyckas nå sitt mål. Många bedömare menar att han utlyste nyval just för att få till stånd en regering med de allierade som har lovat stöda honom i immunitetsfrågan.

Araberna och högernationalisterna gjorde ett bra val

De arabiska partierna alltså gjort ett mycket bra val och det arabiska valdeltagandet verkar ha varit ovanligt högt.

En palestinska med israeliskt medborgarskap röstade i Kafr Manda, nära Haifa på tisdagen den 17 september.
Bildtext En palestinska med israeliskt medborgarskap röstade i Kafr Manda, nära Haifa på tisdagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Netanyahu sade i sitt tal under nattens valvaka att han inte kommer att tillåta en regeringskoalition där arabiska partier skulle ingå.

Avigdor Liebermans parti Yisrael Beiteinu (Israel vårt hem), har goda chanser att bli kungamakare igen.

Avigdor Lieberman talar till sina anhängare på en valvaka i Jerusalem på tisdagen den 17
Bildtext Avigdor Lieberman talade till sina anhängare på en valvaka i Jerusalem på tisdag kväll.

Efter valet i april misslyckades Netanyahu med att bilda en ny regering främst för att Lieberman vägrade ge honom sitt stöd.

Då som nu kräver Lieberman att de ultraortodoxa judarna också ska omfattas av den obligatoriska värnplikten och det är en brännhet fråga i Israel.

I natt sa Lieberman att han bestämt motsätter att de ultraortodoxa fortsätter i en ny regering.

Allt pekar på riktigt svåra regeringsförhandlingar

President Reuven Rivlin börjar nu sondera partiterrängen och sedan utse den partiledare som han tror att är värd ett första försök att bilda en regeringskoalition.

Rivlins kandidat får upp till sex veckor på sig att bilda regering. Om det misslyckas kan en annan premiärministerkandidat få 28 dagar på sig för ett andra försök.

Om också det misslyckas så blir det nyval igen.

Anhängare till Likud och Netanyahu firade under valvakan i Tel Aviv.
Bildtext Anhängare till Likud och Netanyahu firade under valvakan i Tel Aviv.
Firande anhängare till det israeliska partiet Blåvitt.
Bildtext Firade gjorde också anhängare till Blåvitt på sin valvaka.
Bild: AFP / Lehtikuva

Avigdor Lieberman talar för en samlingsregering med åtminstone hans eget parti, Likud och Blåvitt och han är inte ensam om att förespråka en nationell samlingsregering.

Men läget verkar rätt låst på den punkten. Lieberman själv håller sannolikt fast vid sitt krav om obligatorisk värnplikt för de ultraortodoxa och Netanyahu vill inte förlora stödet hos de religiösa partierna.

Gantz har åtminstone tidigare sagt att det är otänkbart att ingå i samma regering som den korruptionsmisstänkte Netanyahu.

Det finns de som spekulerar i att Likud kunde byta ledare, men det är få som tror att det kommer att hända och allt tyder på att Netanyahu kommer att hålla fast vid sin position med händer och tänder.

Artikeln uppdaterades klockan 11 med nya valresultat.

Källor: AP, Reuters, Haaretz, New York Times, Yle, SR

Diskussion om artikeln