Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Harry Harkimo: "Det är nästan omöjligt att vara med om man är en rörelse" - Liike Nyt ska bli ett parti

Från 2019
Hjallis Harkimo står framför en vägg med texten Liike Nyt.
Bildtext Harry Harkimo säger att Finlands system är alldeles för svårt för att rörelser ska klara sig.
Bild: Lehtikuva

Finland får snart ett nytt parti. Harry "Hjallis" Harkimos folkrörelse Liike Nyt har samlat ihop de 5000 namn som krävs för att registrera ett officiellt parti.

Harkimo säger till Yle att det är nästan omöjligt att påverka i Finland som en rörelse istället för att vara ett parti.

– Många frågade varför vi valde att inte ställa upp i EU-valet och sanningen är att den mängden namn som måste samlas in betyder att det i praktiken är omöjligt att ställa upp och faktiskt ha någon som helst chans i valet. Det samma gäller om vi i framtiden vill ställa upp i kommunalval.

Enligt Harkimo är Finlands system uppbyggt så att det är svårt att vara en rörelse.

– Man måste alltid samla ihop namn och grunda valmansförening. Jag märkte också under riksdagsvalet att vi inte sågs som en enad grupp. Var och en av oss hade en egen valmansförening vilket ledde till att folket inte trodde att vi har en gemensam agenda.

– Det är exakt samma sak som att driva ett företag. Antingen drivs det som ett kommanditbolag eller som ett aktiebolag. Vi hoppar nu över från det ena till det andra eftersom att det blir lättare att driva igenom saker och få folk engagerade, men det betyder inte att våra grundprinciper eller det vi försöker åstadkomma förändras.

Det nya partiet överlämnar anhängarkorten till Justitieministeriet på fredagen den 20 september.

Harkimo säger att han själv är tillgänglig som ordförande för det nya partiet.

– Jag har själv drivit de flesta sakerna inom rörelsen och jag är den enda riksdagsledamoten så det är klart att jag är tillgänglig. Det kommer att ta en tid. Eftersom att vi inte är ett parti ännu har vi inga medlemmar men så fort saker börjar rulla ska vi hålla partikongress och välja ordförande.

Liike Nyt kan enligt Harkimo inte placeras på den politiska kartan. Enligt honom är det hela poängen.

– Vi kan ta den nya budgeten som exempel. Om man granskar den noga ser man tydligt att budgeten reflekterar värderingarna hos partierna som gjort den. Jag tycker att det är gammalmodigt. Man driver en politisk agenda istället för att faktiskt fundera på vad som är viktigt för finländarna.

Viktiga frågor diskuteras på nätet

Det som är viktigt för finländarna är en hjärtesak för Liike Nyt som vill att finländarna ska få vara med och påverka vad som ska göras.

– Vi vill aktivera finländarna och vi vill höra deras åsikt. De viktigaste frågorna kommer vi att fråga om på nätet. Också om jag blir ordförande kommer jag att lyssna på folket. Det är ingen idé att ha så mycket makt som parti om du väljer att inte lyssna på de som röstar på dig.

Kommer ni i fortsättningen att fråga folket på nätet?

– När det handlar om stora beslut kommer vi absolut att fortsätta ställa frågor på nätet som folket får svara på. Små beslut kommer riksdagsgruppen att besluta om. Våra experter måste sedan avgöra vad som är stora beslut och vad som är mindre beslut. Jag vill inte vara en ordförande som inte diskuterar saker med gruppen eller med folket.

I Finland får varje parti ungefär 148 000 euro i partistöd för varje riksdagsledamot. Harkimo säger att pengarna inte är orsaken till att Liike Nyt väljer att bli ett parti men inte heller att de kommer att tacka nej till pengarna.

– Hittills har jag egentligen själv finansierat hela verksamheten. Nu måste vi fundera om. För tillfället har vi inte en enda anställd, men om vi ska klara oss som parti måste vi anställa folk. 148 000 euro är väldigt mycket pengar för oss men vi har inte beslutat om vi ska ta emot pengarna eller inte.

Är det något ni kommer att fråga om på nätet?

– Nej, det är något som vi kommer att utreda. Som jag sade kommer vi inte att överleva som parti utan att anställa folk. Om vi inte tar emot pengarna så måste det finnas ett alternativ. Om man väljer att ta emot pengar från annat håll kommer folket att säga att man är beroende av dem.

Partistödet är för högt enligt Harkimo

Harkimo har tidigare sagt att partistödet är för högt och att partier borde skaffa mer av sina pengar själv.

–Det jag inte förstår när det kommer till partibidrag är varför de hela tiden ska höjas. Vi har redan nu det högsta partistödet i Europa. Om du har 30 riksdagsledamöter får du 4,5 miljoner euro i partistöd. Världen har förändrats mycket. Du behöver inte ha ett kontor på varje ort, du behöver inte ha ordförande i varje kommun. Mycket kan skötas via nätet. Det krävs inte lika mycket pengar nu som förr.

Om partistödet skulle sänkas varifrån skulle partierna få sina pengar?

– Via donationer så klart. På samma sätt som det fungerar i många andra länder. De måste vara oberoende donatorer vilket betyder att de donerar pengar till partiet utan att partiet sedan måste valsa efter deras pipa.

Alla är ändå inte lika övertygade som Harkimo om att Liike Nyt borde bli ett parti. Flera mindre organisationer har lämnat rörelsen och bytt namn. Orsaken är att de vill fortsätta vara obundna.

– Jag har diskuterat saken med dem och de är egentligen bara emot att vi blir ett parti. Vi kommer inte att ändra på vad som är viktigt för oss eller hur vi bestämmer saker. Alla kan inte vara av samma åsikt och dessa grupper var det inte helt enkelt. Jag reste runt till varje kommun där vi har väljarstöd och frågade folk om de vill att vi blir ett parti. Av hundratals människor var det väldigt få som sade att de inte vill att vi ska bli ett parti.

Diskussion om artikeln