Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Sibbobon Ilkka Antikainen får köpa pumphuset i Sibbo Ådal: ”Det är en fin byggnad på en bra plats”

Från 2019
Ett gammalt kvadratformat hus vid ån i Sibbo.
Bildtext Det gamla pumphuset ligger intill ån i Sibbo. Arkivbild.
Bild: Yle/Rebecka Svedberg

Pumphusets nya ägare drömmer om café och ölstuga i byggnaden i framtiden. Men han har mycket jobb framför sig innan verksamheten kan komma i gång.

Tekniska utskottet i Sibbo beslöt på tisdagen att sälja pumphuset i Sibbo Ådal åt Ilkka Antikainen för 25 000 euro.

När Yle Östnyland ringer upp Antikainen vid sjutiden på morgonen blir han väldigt glad, eftersom reportern är den första som berättar för honom om utskottets beslut.

Tanken om att köpa pumphuset föddes redan 2013 då Antikainen körde förbi platsen, och den mognade sedan under årens lopp.

Han har dessutom 20 års erfarenhet av reparationsbyggande.

– Att köpa pumphuset har varit en dröm i flera år. Kanske det också handlar om något slags kärlek för gamla, vackra byggnader. Det här är en fin byggnad på en bra plats och jag har länge tyckt att det är synd att den är i så dåligt skick, säger Antikainen.

"Folk rör sig på platsen"

Ilkka Antikainen säger att hans planer för pumphuset ännu är lite vaga, men ursprungstanken har varit caféverksamhet och en ölstuga.

– Mycket ny bebyggelse reser sig på andra sidan ån, så huset ligger på en plats där människor rör sig och dit det är lätt att komma, säger Antikainen.

Han konstaterar att det visserligen har funnits caféverksamhet i området förr också – och vissa företagare har lyckats bättre än andra.

– Men jag ser nog att det ännu finns utrymme för ett trivsamt ställe där.

En vägg full med graffiti.
Bildtext Mycket arbete med reparationer återstår innan Ilkka Antikainen kan bedriva verksamhet i pumphuset. Arkivbild.
Bild: Yle/Rebecka Svedberg

Massor av jobb med reparationer

Då Ilkka Antikainen lämnade in sitt anbud skulle han också ge en uppskattning om tidtabellen för att rusta upp pumphuset och börja med verksamhet där.

Antikainen säger att det förstås beror på hur länge tillstånds- och planläggningsprocesserna tar, men förhoppningen är att det ska finnas någon form av verksamhet i pumphuset redan sommaren 2021.

– Det finns varken avlopp, vatten eller elektricitet i huset. Fönster och dörrar saknas också, och dessutom är det hål i taket. Så det är massor av jobb kvar innan pumphuset kan tas i bruk men tanken är att köra på så fort det är möjligt.

Utöver Antikainen lämnade också en Esbobo in ett anbud på pumphuset. Han erbjöd 30 000 euro för byggnaden.

Diskussion om artikeln