Hoppa till huvudinnehåll

Fixa värnplikten

Ett collage, soldater springer på en strand. Nedan tre porträtt på värnpliktiga.

I Schweiz får du ta hem ditt tjänstevapen och i Eritrea kan du tjänstgöra i tiotals år - här är sex länder med en annorlunda värnplikt än Finland och några beväringar som tjänstgjort i dem

Vi har bekantat oss med värnplikten i Norge, Ryssland, Schweiz, Israel, Eritrea och Nordkorea. Beväringarna Erling, Rahel och Ran berättar hur deras tjänstgöringstid såg ut.

Från 2019
Uppdaterad 26.09.2019 16:22.

Eritrea - tjänstgöring på obestämd tid

Soldater med röda baretter marscherar på en gata. I handen har de gevär som pekar rakt uppåt. Stämningen verkar uppspelt men ändå glad.
Bild: ullstein bild - Boness/IPON/ All Over Press

I Eritrea tjänstgör både män och kvinnor. Beväringarna får först en grundläggande militärutbildning som varar i ett halvt år. Efter det tjänstgör man i princip ett år - men ofta i civila uppdrag, beroende på ens utbildning.

Många västerländska människorättsorganisationer har ändå kritiserat Eritrea för att hålla kvar beväringar i tjänst upp till tiotals år.

- Man måste ha en viss förståelse för Eritreas agerande. Det är ändå frågan om en väldigt liten stat som inte har mycket pengar att lägga på försvaret och det finns en konflikt med Etiopien, säger Rahel Weldeab Sebhatu, som tjänstgjorde år 2000.

Etiopien och Eritrea har länge stridit om var gränsen mellan länderna ska gå. År 2018 slöt länderna ändå ett fredsfördrag.

En kvinna sitter på en stol utomhus. Bakgrunden är grön. Hon ser bestämt in i kameran.
Bildtext Rahel Weldeab Sebhatu tjänstgjorde i Eritreas militär år 2000.
Bild: Privat/ Rahel Weldeab Sebhatu

Sebhatus grundläggande utbildning blev kortare på grund av att hon påbörjade sina universitetsstudier.

- Jag tjänstgjorde i knappt fyra månader och sedan började mina studier. Strax innan jag blev klar med min examen återvände jag till tjänst, eftersom man måste ha tjänstgjort klart för att utexamineras.

Sebhatu tjänstgjorde på en intresseorganisation för unga under ett års tid. Hennes tjänstgöring tog slut tack vare Världsbankens demobiliseringsprogram.

- Det var okej att tjänstgöra. Jag mognade som människa. Min farbror tjänstgjorde i armén flera år, tills han blev sjuk och dog. Men ingen njuter av tjänstgöringen. Det är också tungt med tanke på situationens allvar, säger Sebhatu.

Nordkorea - tio års värnplikt

Delar av den koreanska folkarmén höjer en kuten näve under militärparad.
Bild: EPA/KCNA

I Nordkorea tjänstgör både män och kvinnor, män 10 år och kvinnor 7 år. Förut var tjänstgöringstiden kring 4 år lång, men i 1993 förlängde landets dåvarande ledare Kim Jong-il tiden.

Nordkorea har officiellt den längsta tjänstgöringstiden i världen. Men i bland annat Eritrea kan tjänstgöringstiden vara längre.

Ryssland - farväl till värnplikten?

En bil avfyrar raket.
Bild: EPA-EFE/ALEXANDER ERMOCHENKO

Den ryska värnplikten baserar sig på Sovjetunionens gamla värnpliktsmodell, där alla män tjänstgjorde i två år.

Under åren har tjänstgöringstiden ändå kortats ner, och sedan 2008 så tjänstgör beväringarna endast i tolv månader.

President Vladimir Putin har flera gånger, senast i början av 2019, pratat om att avskaffa värnplikten helt och hållet. Beväringarna skulle ersättas av en yrkesarmé. Än så länge är det oklart ifall dessa planer kommer att bli verklighet, och när det i så fall kommer att ske.

Norge - första europeiska landet med könsneutral värnplikt

Kvinnlig soldat med barett talar med en annan soldat.
Bild: Jani Saikko / Yle

Sedan 2016 tjänstgör både män och kvinnor i Norges militär. Trots att värnplikten i Norge egentligen gäller alla medborgare väljs endast motiverade individer till tjänstgöring, eftersom det helt enkelt inte behövs fler soldater.

Tjänstgöringstiden är 1,5 år. I vanliga fall rycker man in för en första tjänstgöringsperiod som varar i ett år. Den resterande tjänstgöringen gör man i hemvärnet under repetitionsövningar.

Erling Søyland tjänstgjorde i Norges militär 2010-2011. Han var gränsbevakare i norra Norge, vid den ryska gränsen.

- Jag var 19 då. Jag ville tjänstgöra för att uppleva något annorlunda. I praktiken tog jag ett mellanår innan jag började studera på universitet. Det var en av de bästa tiderna i mitt liv.

En man i militäruniform står på ett gräsbelagt fält. Han ser bestämt in i kameran. Han håller i ett stormgevär.
Bildtext Erling Søyland tjänstgjorde i Norges militär 2010-2011.
Bild: Privat/ Erling Søyland

Søyland tycker det är bra med värnplikt, och att det är bra att både män och kvinnor kallas in på lika villkor.

- Värnplikten ger oss en möjligast stor reserv. Jag tycker det är jättebra att värnplikten är könsneutral, och att kvinnor behandlas på samma sätt som män både under uppbådet och då lämpliga beväringar väljs ut. Vi får de mest motiverade och bästa individerna ur hela befolkningen.

Schweiz - beväringarna tar hem sina vapen

Soldater står på ett torg. De har röda baretter på huvudet, och har stormgevär i handen. I bakgrunden syns Schweiz flagga.
Bild: ullstein bild - Ex-Press / Nadja Frey/ All Over Press

Vad skulle dina utbildare i militären ha sagt om du velat ta hem ditt vapen?

I Schweiz var det förr normen att beväringarna tog hem sitt vapen efter sin tjänstgöring, så att de skulle kunna rycka ut så snabbt som möjligt om ett krig utbröt.

I dag är vapenlagarna striktare - bland annat så får de tidigare beväringarna inte bevara ammunition hemma, och vapnet får du endast ta hem om du ansöker om det och har ett vapenskåp.

I Schweiz tjänstgör alla män i fyra månader.

Israel - två och ett halvt år vid fronten

Två israeliska soldater går bakom hönsnät.
Bild: EPA-EFE/ABIR SULTAN

Även Israel har en av de längsta tjänstgöringstiderna i världen. Alla män och kvinnor är värnpliktiga - med vissa undantag på grund av religiös bakgrund. Till exempel är det få muslimer som tjänstgör i Israel.

Män tjänstgör 32 månader, medan kvinnor tjänstgör i 24 månader. De flesta kvinnorna jobbar med civila uppdrag, men de kan även tjänstgöra som soldater om de vill.

Det är farligt att tjänstgöra i Israel på grund av den pågående konflikten med Palestina om landområden.

- Många av min fars vänner har dött vid fronten. På mitt gymnasium fanns det tavlor med namn på tidigare studerande som dött vid fronten, säger Ran Goren, som tjänstgjorde i Israels militär för omkring tio år sedan.

En man står med en stormgevär på en asfalterad plan i solen. Han ser glad ut. Han har på sig militäruniform.
Bildtext Ran Goren tjänstgjorde i Israels militär för omkring tio år sedan.
Bild: Privat/ Ran Goren

Goren tjänstgjorde på ett stödkompani och stred därför sällan i första linjen. Han blev ändå beskjuten flera gånger.

- En av de värsta upplevelserna var när jag i början av tjänstgöringen var vakt vid en gränsstation vid ett flyktingläger nära Jerusalem.

Det var främst palestinska flyktingar som passerade genom stationen.

- De andra soldaterna var grymma mot flyktingarna. De kunde tvinga folk att vänta trots att de var skadade och behövde medicinsk vård. De misshandlade också ofta palestinierna på godtyckliga grunder, säger Goren.

Tjänstgöringen var ytterst obehaglig, men Goren säger att han också mognade som människa.

- Jag hade just blivit färdig med mina gymnasiestudier när jag ryckte in. Jag blev mer kritisk mot mitt hemlands politik när jag tjänstgjorde. Jag kände att det inte var mitt krig.