Hoppa till huvudinnehåll

Sport

"Världens bästa förlänger!" – landslagskaptenen Jenni Hiirikoski stannar i Luleå och SDHL

Från 2019
Jenni Hiirikoski under ishockey VM 2019.
Bildtext Hiirikoski blev vald till världens bästa back igen i VM 2019.
Bild: Tomi Hänninen

Finländska landslagskaptenen Jenni Hiirikoski som flera gånger blivit vald till världens bästa back har förlängt med sin klubb Luleå HF. Efter tre säsonger i klubben blev det i går klart att hon stannar i ytterligare tre. 32-åringens förlängning har ett stort signalvärde säger klubbens vd.

"Världens bästa förlänger" skrev den svenska klubben Luleå HF på sin webbplats i går då det blev klart att den finländska landslagskaptenen Jenni Hiirikoski tecknat nytt kontrakt.

Hiirikoski har blivit vald till världens bästa back åtta gånger, senast i VM i år. Det nya avtalet med klubben sträcker sig till säsongen 2021/2022.

– Det går inte att hitta nog med superlativ för att beskriva en spelare och människa som Jenni Hiirikoski. En spelare som trots att hon år efter år är dominant från sin backposition ändå har ett genuint driv för att utveckla både sig själv och sina lagkamrater, säger klubbens vd Stefan Enbom.

Hiirikoski har spelat tre säsonger i SDHL-klubben. Sammanlagt har det blivit 164 poäng på 107 matcher, plus ytterligare 22 poäng i slutspelsmatcher, i Luleå-tröjan.

Finländaren har två SM-guld med klubben och är också lagets kapten, samt fysiktränare. Bland backarna i SDHL har Hiirikoski de två senaste säsongerna stått för såväl flest mål som poäng.

– Det kändes fantastiskt roligt när föreningen hörde av sig och ville förlänga mitt avtal redan nu. För jag trivs oerhört bra med laget, föreningen och Luleå som stad.

– Vi har redan åstadkommit mycket tillsammans men jag känner fortfarande att vi har minst lika mycket kvar att ge, säger finländaren.

Jenni Hiirikoski deppar efter finalen
Bildtext Hiirikoski var en bärande kraft då Finland var nära att ta historiskt VM-guld i år.
Bild: Emil Hansson / AOP

Jenni Hiirikoski har redan länge varit kapten för det finländska landslaget och har spelat rekordmånga matcher i damlejonen, då hon i april gick över 332 stycken.

Totalt har det blivit närmare 200 poäng i landslagströjan.

Hiirikoski har spelat tolv VM och tre OS och blivit vald till världens bästa back i de åtta senaste storturneringarna: VM 2019, OS 2018, VM 2017, VM 2016, VM 2015, OS 2014, VM 2013 och VM 2012.

I årets VM där Finland tog silver blev hon också vald till turneringens bästa spelare. Totalt har hon ett VM-silver, sex VM-brons och två OS-brons.

Diskussion om artikeln