Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Politiker gläds över statens satsningar i Österbotten – men sysselsättningen oroar oppositionen

Från 2019
Uppdaterad 18.09.2019 12:31.
Peter Östman (KD) och Anna-Maja Henriksson (SFP)
Bildtext Peter Östman (KD) och Anna-Maja Henriksson (SFP)
Bild: Yle/Patrik Enlund

Österbottniska riksdagsledamöter gläds åt satsningar på järnvägen, centralsjukhuset och utbildningen. Peter Östman (KD) tycker inte att budgeten bygger på ekonomiska realiteter och tror underskottet kommer att öka.

I regeringens budgetförslag fanns det flera satsningar att glädjas åt ur ett österbottnisk perspektiv.

Vasa centralsjukhus får en miljon för den omfattande jouren och regeringen vill också satsa pengar på att förbättra järnvägssträckan mellan Vasa och Seinäjoki. 

För de österbottniska kommunerna innebär budgeten att statsandelarna höjs nästa år till 11,4 miljarder euro, vilket är nio procent mer än i år.

Justitieminister, SFP:s Anna-Maja Henriksson som suttit med och förhandlat fram budgetförslaget är mycket nöjd med resultatet.

– Det finns mycket att vara nöjd över. Satsningarna på utbildning, allt från dagvård till yrkeshögskolor till universitet ger en framtidstro, säger Henriksson.

Vasa centralsjukhus
Bildtext Vasa centralsjukhus får en miljon euro för omfattade jour i regeringens budgetförslag.
Bild: Yle / Mari Latva-Karjanmaa

Speciellt glad är hon över att Vasa centralsjukhus får den utlovade miljonen. Miljonen lovades ut redan i våras, men så krympte potten då miljonen skulle delas jämt mellan fler sjukhus.

På tisdagens presskonferens fick Anna-Maja Henriksson leverera nyheten att Vasa centralsjukhus kommer att få en miljon för att utveckla omfattande jour.

– Att Vasa centralsjukhus skulle få en miljon för den omfattande jouren var ingen självklarhet då vi gick in i budgetprocessen. Nu kan man börja förberedelserna för att få igång jouren i framtiden.

Ökad sysselsättning

Regeringens mål är att höja sysselsättningen till 75 procent. Anna-Maja Henriksson hoppas speciellt att regeringens åtgärder för att öka sysselsättningen ska få effekter i Österbotten.

– I Österbotten har vi nu ett problem att det finns många företag som helt enkelt inte får tag på kunnig arbetskraft och vi har nu åtgärder som kan förbättra det här.

– Att nå en sysselsättning på 75 procent är centralt för att få ekonomin i balans och därför är det nu oerhört bra att vi kommit överens om en lång lista med åtgärder. I dag finns det många i vårt land som av olika orsaker inte orkar jobba och här läggs det nu in förebyggande åtgärder.

Työmiehiä rakennustyömaalla Porvoossa
Bildtext Regeringens mål är att öka sysselsättningen till 75 procent. Det blir en utmaning säger Peter Östman (KD) som inte tror att man med de förslagna åtgärderna kommer att lyckas.
Bild: Marja Väänänen / Yle

Regeringen har fått kritik för att åtgärderna är för mjuka, hur svarar du på den kritiken?

– Det hör till oppositionens roll att vara kritiska. Jag sätter en stor del av kritiken på det kontot, säger Henriksson.

Riksdagsledamot Peter Östman (KD) har trots att han sitter i oppositionen flera positiva saker att säga om budgetförslaget ur ett österbottniskt perspektiv.

– Jag går inte så långt som vissa och säger att Österbotten kammat hem storkovan, med det sagt finns det mycket positivt ur ett österbottniskt perspektiv, säger Östman och lyfter också han fram miljonen till Vasa centralsjukhus och satsning en på infrastruktur.

Inte bara rosor

Däremot är anser Östman att regeringens budgetförslag inte bygger på ekonomiska realiteter.

– Budgetförslaget bygger på att regeringen ska nå sysselsättningsmålet på 75 procent. Om man inte gör det kan det vara förödande för den ekonomiska utvecklingen och i förlängningen sysselsättningen.

Tror du man kommer att lyckas nå sysselsättningsmålet?

– Inte med de här ingredienserna som nu är presenterade. Förra regeringen lyckades inte nå upp dit ens med mycket tuffa åtgärder.

Statsbudgeten bygger på ett underskott på två miljarder euro och Östman ställer sig tveksam till om det kommer att räcka med två miljarder eller om underskottet kommer att bli större.

– Det är sant att budgeten andas framtidstro men jag tror att vi under den här regeringsperioden kommer att få se nedskärningar då det visar sig att man inte lyckas nå sysselsättningsmålet på 75 procent, säger Östman.

Diskussion om artikeln