Forskare i Finland kopierade spindelväv - uppfann miljövänligt alternativ till plast: "Kan ersätta många material"
Forskare vid Aalto-universitetet och VTT har utvecklat ett nytt material som kan ersätta plaster.
Genom att kombinera behandlade cellulosafibrer med silkesprotein skapade forskarna ett material som dels är starkt och styvt, dels segt och elastiskt, egenskaper som är svåra att kombinera i ett och samma material.
Forskningsledaren Markus Linder säger att både cellulosan och silkesproteinerna till skillnad från mikroplaster sönderfaller i naturen.
Linder säger till Iltasanomat att man av materialet skulle kunna tillverka till exempel skal till mobiltelefoner eller bildelar. Också textilindustrin och medicinen skulle kunna använda sig av materialet.
Syntetiska proteiner
Silke förekommer i naturen till exempel i spindelväv och i silkesmaskens kokong, men forskarna framställde ämnet med hjälp av syntetiskt dna och bakterier. Linder säger att de skapade proteinmolekylerna är identiska med de molekyler som finns i spindelväv.
Specialforskaren Pezhmann Mohammadi säger att forskarna kan tillverka nya motsvarande kompositmaterial med nya egenskaper.
För närvarande håller vi på att ta fram kompositmaterial som lämpar sig till exempel för implantat och för slagtåliga föremål.
Studien om det nya materialet har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Science Advances.
Flera steg innan upptäckten blir en produkt
– Det här är ett forskningsresultat, inte en färdig produkt. Om man fokuserar mot en produkt är det en massa jobb kvar efter att man har ett forskningsresultat, säger Linder.
För närvarande tillverkas materialet i ett laboratorium och för att bli en produkt borde produktionskapaciteten öka betydligt. Linder säger att det kan ta flera år att få upp produktionskapaciteten till en pilotskala, som föregår ett eventuellt beslut att ta fram en kommersiell produkt.
– Det som vi har kommit fram till är att vi har förstått och lärt oss att utveckla tekniker för hur de här molekylerna ska sättas ihop för att de ska forma ett material som fungerar på ett tekniskt bra sätt.
– Och vi har byggt det på ett helt nytt sätt genom att kombinera silke och cellulosa.
Linder tror att man genom att använda biologiskt producerade material i det långa loppet kan ersätta många slags material.
Artikeln uppdaterades 19.9.2019 med citat och uppgifter som fåtts under en intervju med professor Markus Linder. Samtidigt förlängdes rubriken.