Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Vinna eller försvinna: Enbart seger över Turkiet duger för volleybollherrarna: "Allting är i egna händer"

Från 2019
Uppdaterad 18.09.2019 22:07.
Samuli Kaislasalo, Fedor Ivanov, Elviss Krastins alla spelare i Finlands volleyboll landslag.
Bildtext Mycket på spel i kväll för Finlands volleybollherrar.
Bild: Lehtikuva

Först hängde fortsättningen i EM på riktigt skör tråd. Sedan tändes hoppet då avancemanget kunde ha säkrats under vilodagen i går – men Nordmakedonien skrällde också mot Slovenien. Nu hänger Finlands fortsättning i turneringen på gruppspelets sista match mot Turkiet. Vinna eller försvinna gäller alltså i kväll.

Seger mot Nordmakedonien, förlust mot Slovenien, förlust mot Vitryssland och förlust mot Ryssland. Där volleybollherrarnas saldo i EM hittills då en gruppspelsmatch återstår.

I synnerhet förlusten mot Vitryssland gjorde det svårt för Finland. Då Nordmakedonien sedan skrällde mot Vitryssland tändes hoppet om säkrat avancemang, bara för att slockna då Nordmakedonien också skrällde mot Slovenien i går.

Nordmakedoniens match i går var ändå inget landslaget funderade på enligt Banks, allt fokus var redan på kvällens match. Den match som allting nu hänger på för Finland som endast tagit en seger i EM hittills.

Turkiet har däremot redan säkrat en plats i slutspelet.

– Det kommer säkerligen att bli en fin kväll, och vad är bättre än att avsluta gruppspelet med den matchen, kommenterade Urpo Sivula för Yle.

– Vi måste spela förnuftigt och hålla oss till den planen vi som lag lägger upp. På det sättet vinner vi helt säkert.

Frankrike eller Italien väntar om Finland tar sig vidare

Finland ligger som bäst femma i sin grupp. Vinner de i kväll med 3–0 eller 3–1 stiger de till trea i gruppen. Vinner de med 3–2 blir de fyra i gruppen. Då väntar endera Frankrike eller Italien näst.

Förlorar de så åker de hem.

Landslagstränaren Joel Banks har inte något lysande saldo som chefstränare för volleybollherrarna. Segern mot Nordmakedonien i början av EM är fortsättningsvis hans enda officiella seger i statistiken.

Men också han är hoppfull inför kvällens match och litar på sitt manskap.

– De kommer att kämpa för fullt och vi måste vara beredda på en tuff match. Jag tror på våra chanser att vinna den här matchen. Det är bra att vi fått vila en dag efter tre tuffa matchdagar, säger Banks.

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

Matchen startar klockan 21.30 och sänds på TV2 och på Arenan.

Källa: Förbundets pressmeddelande

Diskussion om artikeln