Hårdrock, nunneliv och spelmissbruk - den nya Himlalivsäsongen inleds och rymmer många olika berättelser
Himlaliv är programserien där människor berättar om sitt liv, sina upplevelser, sin tro. Om tvivlen, sorgen och glädjen i livet. Allt detta som gör varje människa till en unik summa av just sin levnadsvandring.
Hårdrock, nunneliv och spelmissbruk
I den nya säsongen kastar vi oss fördomsfritt mellan allehanda ämnen. Hur var det att växa upp utan Gud i sovjettidens Estland, är blackmetal farligt, blev livet förspillt i nunneklostret och hur tar man sej ur spelmissbruk? Allt detta hör vi berättelser om.
Vi möter även två par i olika åldrar som berättar hur det är att inom ett förhållande på ett sätt eller annat vara den som bär den andra, helt, eller från tid till tid.
Ett annat par vi träffar är kompisparet som gymmar tillsammans och klämmer in snack om betydelsen av tro och andlighet mellan hantlarna och skivstängerna.
Den nya säsongen av Himlaliv inleds nu både på Arenan och i Yle Fem. Femton nya gäster från hela Svenskfinland delar med sig av sina livsberättelser och tankar. Den här säsongen möter vi även två personer med estniskt ursprung som har band till Svenskfinland.
Programmet Himlaliv kommer att sändas och publiceras varje vecka fram till nyår.
Årets gästlista i Himlaliv
Ulla-Christina Sjöman
Från slutet av 1970-talet och framåt strömmade människor i mängder till de förbönskvällar som Ulla-Christina höll i Munkshöjdens kyrka. I programmet möter vi några personer som då deltog, arbetade med Ulla-Christina och såg deltagarantalet skjuta i höjden.
Vi möter även Ulla-Christina, nu 92 år gammal, som fortfarande ber för andra, nu från det det egna rummet på ett åldringshem.
Stina Sundholm
Stina Sundholm arbetade inom socialvården och mötte som samtalsteraput sitt första incestfall år 1975. Eftersom det inte fanns kunskaper om incest i Finland skaffade hon dem själv i England.
Senare grundade hon Suomen Delfins, en förening för personer som utsatts för sexuella övergrepp i barndomen.
Ett program om att ha ett personligt driv i att söka kunskap för att hjälpa och vilken påverkan en enskild människas kraft kan ha för att öka kunskapen inom ett vårdområde.
Helen Nyberg och Thomas Enroth
Nyberg och Enroth är paret som möttes via musiken. När Thomas Enroth jobbade som kantor i kyrkan låg hans fru på golvet bakom honom, under ett fluffigt täcke. Heléne Nyberg hade haft en tuff tid bakom sig och behövde få greppa tag i Thomas trygga fötter då hennes känslor blev för svåra.
Janne Kütimaa
Janne Kütimaa bor i Tallinn, jobbar som pastor i Adventkyrkan i Helsingfors och Mariehamn och har sitt hjärta på Kökar.
I Himlalivprogrammet berättar Kutimaa om de olika vägval hon har tagit i livet och hur hon uppfattar att hon lyssnar på sin inre kompass då livet för henne på nya stigar
- Jag vill följa min inre kompass, det är också Guds tilltal till mig, säger Janne.
Martina Harms-Aalto
I församlingsvalet 2018 var Martina Harms-Aalto röstmagnet i de svenskspråkiga Helsingforsförsamlingarna. Vad är det som driver Harms-Aalto i hennes arbete med att företräda andra?
Harms-Aalto berättar om hur hon övar sig i att vara modig så att hon orubbligt kan föra fram sin egen syn de gånger hon är tvungen att ta ställning i svåra frågor.
Hon talar även om hur hon ser det som en nåd att få föra andras talan.
Hilkka Olkinuora
Hilkka Olkinuora är prästen som har funderat mycket kring skuld och skam.
Då hon under 1990-talets början fungerade som biktmor slogs hon av hur vissa människor lämnade bikten lättade, medan andra ej upplevde samma lättnad. Vad var det som gjorde skillnaden? Vilken del har vår skamkänsla och förhållningssättet till skuld här?
Ett program där Hilkka Olkinuora mycket insiktsfullt leder våra tankar kring skam och skuld och skillnaden mellan dessa två.
Mats Söderman och Mustafa Jawad Al-Braichi
Mats Söderman tävlar i bodybuilding och spenderar mycket tid på gymmet. Där bland allt skrot är en viktig del även det sociala umgänget.
På gymmet träffade han Mustafa och fick ta del av hans historia om hur ett intatuerat kors på armen tvingade Mustafa att fly sitt hemland Irak.
Programmet blandar tankar om bodybuilding med tankar om andlighet - på gymmet!
Kristi Ainjärv
Kristi Ainjärv är uppvuxen i Estland under sovjettiden. Religionsutövning var förbjuden, Kristi visste inget om Gud och man smög med julgran till jul.
Då Estland blev självständigt var Kristi nyfiken på allt det nya som vällde fram i samhället. Olika religiösa samfund inledde sin verksamhet i Estland och Kristi fann ett nytt sammanhang inom en församlings ungdomskör.
Kören gjorde resor ut i den värld som tidigare varit mer okänd. Via resorna intresserade sej Kristi för det svenska språket och har idag många vänner i Svenskfinland.
Hon ser numera till att varje sommar besöka postrodden i Björkö, Österbotten - något som hade varit svårt att förutspå för Kristi som ett barn i den estniska delen av Sovjet.
Marianne Jansson
Som mycket ung intresserade sej Marianne Jansson för nunneliv, en bana hon sedermera valde.
I programmet berättar Jansson om hur det kändes att gå in i en nunnegemenskap men även om varför hon senare valde att som medelålders lämna nunnelivet hos Mariasystrarna i Darmstadt, Tyskland.
Det gjorde hon eftersom hon allt mera upplevde att Mariasystrarnas gemenskap var en plats där nåden och förlåtelsen inte hade utrymme.
- Folk undrar ibland om jag inte kan känna bitterhet över att "de bästa åren" av mitt liv spenderades i klostret, säger Marianne Jansson men fortsätter med att säga att alla år i livet är lika viktiga årsringar i livsträdets stam.
Henrik Böckelman
Henrik Böckelman gillar att både lyssna på och spela hård musik. Ofta förknippas hårdrock med enkla budskap om en evig fest eller med texter om krig, ondska och förstörelse.
Henrik gillar den hårda musikens uttryck men fäster stor vikt vid orden. Han spelar sin musik med ett andligt budskap och tycker också att de mörka krafter som en del tyngre musikgenrer för fram faktiskt är onödiga att leka med.
Leif och Ghita Lindgren
Ett långt och kärleksfullt äktenskap. En äkta maka som drabbas av minnessjukdom. Leif vårdar sin hustru Ghita sedan hon drabbats av vaskulär demens.
Han säger att det är naturligt att han som make skall finnas för Ghita också i denna situation, det är en självklarhet i deras äktenskap.
Ett Himlalivprogram om livslång kärlek, om då rollerna förändras och om hur det är att vara närståendevårdare till sin fru.
Anette Rönnlund-Nygård
Anette brinner för att hjälpa ungdomar som stött på utmaningar i livet. Har grunden till hennes intresse lagts i hennes egen ungdom eller vad är det som gör att man brinner för en tydlig uppgift?
Jonas Björkstrand
Jonas Björkstrand jagade ett grönt skelett över dataskärmen hela dagarna. Han säger att han höll på 10 timmar om dagen i sju års tid, fast han samtidigt hade småbarn och hans fru insjuknade i cancer.
I programmet berättar Björkstrand om vad spelmissbruk innebär och om hur han själv blev fri från spelandet.
Henrika Lax
Henrika Lax är konstnären som leder gregoriansk sång. Den gregorianska sången ger både kroppsliga och andliga insikter. Lax berättar också om vägen till den svartvita konstutställningen hon kallar Pilgrimsmålningar.
Katarina Gäddnäs
Fransiscusdagarna firar 40 år. Verksamhetsledaren Katarina Gäddnäs berättar om Fransciskusfestens bakgrund och vad det är som göra att människor i 40 med stor glädje kommer ut till Kökar i Ålands hav för att ekumeniskt mötas kring tankar med upprinnelse i den helige Franciskus spiritualitet.
Himlaliv kan ses varje vecka på arenan eller på Yle Fem
Först ut är programmet med Ulla-Christina Sjöman, programmet finns nu på Arenan och sänds den 23 september kl 18.30 på Yle Fem.