Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Mata inte trollen" - ny rapport ger fem råd till den som utsätts för näthat

Från 2019
Anonym person framför en laptop
Bildtext Det enklaste sättet att få publicitet är att trolla offentliga personer och få dem upprörda, sägs det i en slags handbok för nättroll.
Bild: Andrey Popov

Näthat och nättroll har tyvärr blivit en del av dagens digitala verklighet. Många som utsätts för det blir väldigt illa åtgångna, speciellt då man försöker försvara sig mot något som framstår som en orimlig och massiv hatkampanj.

En rapport från det brittiska centret mot näthat ger handfasta råd: mata inte trollen.

Det brittiska centret mot näthat Center for Countering Digital Hate kom i dagarna ut med en rapport med konkreta tips på hur man bäst kämpar mot trollen.

Det bästa sättet är att ignorera dem helt, slår rapporten fast.

Trollen attackerar gärna kändisar, politiker, bloggare och journalister, alltså människor som man kan förvänta sig att blir upprörda och försöker försvara sig inför en allmän opinion.

Då blir trollen nöjda, för den vägen får de falska argumenten större synlighet.

Vi borde alltid söka efter varje tillfälle att få mediernas uppmärksamhet

utdrag ur handbok för troll

Bilden av ett troll som en missnöjd ungdom som instängd på sitt rum skickar i väg elakheter från sin laptop stämmer inte ens i hälften av fallen, slår rapporten fast.

I många fall handlar det snarare om skickliga politiska propagandister som behöver medierna för att få större synlighet. Trollandet ska ses som en anarkistisk subkultur.

Trollen anfaller i grupp och den som blir utsatt kan plötsligt få hundratals samtal eller ilskna påhopp på till exempel Twitter.

Twitters logo syns på en mobilskärm
Bildtext Twitter är ett populärt forum för nättroll.
Bild: AFP / Lehtikuva

Det är lätt hänt att den utsatta då tror att det handlar om en enorm mängd människor, men i själva verket rör det sig om en liten koordinerad grupp, ett kluster som närmast följer sig självt.

Trollen själva beskriver sig som "människor som inte tar något på allvar" och som "tycker det är roligt när andra är arga".

"Vi borde alltid söka efter varje tillfälle att få mediernas uppmärksamhet ... Det mest uppenbara sättet att uppnå det är att trolla offentliga personer och få dem att pipa över det. Jag brukar tänka att det här en dag kommer att sluta fungera, men det gör det aldrig", står det till exempel i trollhandboken Daily Stormer Style Guide utgiven av en modern nynazistisk grupp.

Fem tips för att mota trollen i grind

Att svara eller försöka rentvå sitt goda namn och rykte är en fälla, slår rapporten fast. BBC exemplifierar med labourpolitikern David Lammy, som gjorde misstaget att citera ett påhopp i en tweet samtidigt som han försvarade sig.

Hela budskapet nådde hans 560 000 följare och ökade trollens popularitet med 14 procent.

Därför är råden dessa:

  1. Motstå frestelsen att svara
  2. Blockera trollen omedelbart om du blir utsatt för näthat
  3. Stäng av notifikationerna på din mobiltelefon
  4. Posta inte uppdateringar om att du har blivit utsatt för näthat. Det ger sympati men triggar till vidare trakasserier
  5. Ta paus från sociala medier och var empatisk mot dig själv.

Finsk domstol gjorde markering

I Finland finns flera uppmärksammade fall då kända journalister har blivit utsatta för massivt näthat.

En viktig markering i domstol gjordes i fjol, då Helsingfors tingsrätt dömde MV-lehtis grundare Ilja Janitskin och Johan Bäckman till ovillkorligt respektive villkorligt fängelse för grov ärekränkning och förföljelse av Yle- journalisten Jessikka Aro.

Aro hade i flera år undersökt ryska nättroll och blev föremål för en massiv hatkampanj på nätet.

Domen visade att man bör bete sig som folk också på sociala medier, kommenterade då Matti Tolvanen, professor i straff- och processrätt.

Aro fick Bonniers stora journalistpris 2016. Hon kommer inom kort ut med en ny bok som heter Putins troll.

Källor: Centre for Countering Digital Hate, BBC, HS, Yle

Diskussion om artikeln