Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Skärgårdstrafiken i Sibbo och Borgå ska slås ihop - till invånarnas glädje fortsätter förbindelsebåtarna köra

Från 2019
Uppdaterad 19.09.2019 10:14.
Mänskor på en brygga och båt i bakgrunden
Bildtext Arkivbild från 2010 när trafiken till Pörtö blev gratis.
Bild: YLE / Hanna Othman

Två områden ska slås ihop och trafiken ska konkurrensutsättas. Det är framtiden för skärgården i Borgå och Sibbo. Invånarna fick komma till tals på ett möte i Gumbostrand.

- Jag önskar mig framför allt att Sibbotrafiken skulle bli reguljär, att den inte ska upphandlas varje år eftersom jag tycker att det är jobbigt. Jag tycker den borde få ett längre avtal så den skulle vara mera tryggad. Och under menförestid har vi länge velat ha fler kvällsturer, säger Clara Lindqvist som bor på Simsalö.

Under onsdagens möte i Gumbohuset fick Clara Lindqvist höra goda nyheter.

Sibbotrafiken ska få ett femårigt avtal, så båten Clara Lindqvist använder för att pendla till fastlandet ska inte behöva upphandlas årligen i framtiden.

Kvinna i grått, bakom syns småbåtshamn i Gumbostrand
Bildtext Clara Lindqvist bor på Simsalö och jobbar på fastlandet. Hon skulle gärna åka med förbindelsebåt direkt från Simsalö till Pörtö.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Hon undrar också om hon i framtiden ska kunna åka direkt från Simsalö till Pörtö. I dag måste hon åka via fastlandet om hon vill till Pörtö.

På det här svarar NTM-centralens representant, Jari Nieminen, att det kan bli möjligt i framtiden eftersom de två områdena ska slås ihop.

Man håller föredrag om skärgårdstrafik, på skärmen en karta
Bildtext Det var fullt hus när Jari Nieminen från NTM-centralen i Egentliga Finland berättade om framtidsplanerna. Skärgårdsborna hade många åsikter om trafiken i Sibbo och Borgå skärgård.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Pörtö är populärt på sommaren, på gott och ont

Framtiden för skärgårdstrafiken i Sibbo och Borgå är säkrad. Skärgårdslagen förutsätter att staten försöker ordna förbindelsetrafik till öar med fast bosättning.

Man sitter vid kaffebord i Gumbohuset
Bildtext Stefan Svaetichin säger att han vid 70 hör till de yngre Pörtöborna.

Trafiken i Borgå skärgård är gratis sedan 2010. Det har lett till att allt fler tar sig ut till Pörtö, speciellt på sommaren. Det betyder att båtarna till Pörtö fått köra extra turer och ändå har alla inte rymts med.

Under kvällen säger flera Pörtöbor att populariteten har sina nackdelar. Stora mängder turister kommer till ön och rör sig på små stigar nära Pörtöbornas hem på vägen till friluftsområdet.

Röster höjs för att de fast bosatta skulle få förtursrätt till färjan.

man i grå tröja med Gumbostrands småbåtshamn i bakgrunden
Bildtext Curt-Olof Eklund konstaterar att det inte skulle gå att bo på Pörtö utan förbindelsebåtarna.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Pörtöbon Curt-Olof Eklund är väldigt nöjd med att det går att ta sig till fastlandet varje dag, året om. På vintern är det en svävare som kör Pörtöborna till fastlandet.

Parkeringen i Kalkstrand är det enda han tycker borde förbättras.

- Ibland är de lite problem för de fast bosatta att få parkeringsplats i fastlandsändan. Där skulle kunna finnas markerade platser för fast bosatta att kunna lämna sina bilar, säger Eklund.

Pörtö Lines båt i Kalkstrands hamn.
Bildtext Arkivbild från 2016, Pörtöbåten i Kalkstrands hamn.
Bild: Yle/Stefan Paavola

Nya miljökrav och effektivare trafik

NTM-centralen vill höra användarnas åsikter inför kommande upphandlingar.

Tanken är att skärgårdstrafiken i Sibbo och Borgå ska kopplas ihop i samma avtal.

I praktiken innebär det att Sibbotrafiken får ett femårigt avtal och att samma förbindelsebåt kan stanna i Sibbo skärgård på vägen ut till holmar i Borgå.

Man i randig skjorta
Bildtext Jari Nieminen, sakkunnig inom skärgårdstrafiken.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

På NTM-centralen hoppas man att trafiken ska kunna skötas mera effektivt.

- Den entreprenör som kommer att erbjuda den här tjänsten i början av maj 2021 får göra rutterna så smidiga som den vill och hur det passar bäst, säger Jari Nieminen.

Upphandlingen innebär att det kan komma en ny företagare som sköter trafiken i framtiden.

- Vi konkurrensutsätter trafiken i slutet av det här året och vi kommer att fatta upphandlingsbeslut i början av 2020. Sedan vet vi vem som fortsätter, säger Nieminen från NTM-centralen i Egentliga Finland.

Miljökraven för förbindelsefartygen har skärpts; de ska uppfylla Internationella sjöfartsorganisationens IMO:s kravnivå Tier II.

Pörtö Line: Vi kommer att delta i konkurrensutsättningen

I dag är det Pörtö Line som trafikerar rutterna både i Borgå och Sibbo. Styrelsemedlem Oskar Berndtsson säger att bolaget tänker delta i upphandlingen.

- Vi har haft verksamhet på Pörtö sedan 2011 och på Sibborutten sedan 2013. Vi har investerat mycket i framtiden och vi tror att vi ligger bra till för att kunna utveckla det ännu mera. Speciellt om man slår ihop rutterna så att vi kan använda våra resurser så att vi betjänar hela området på ett positivt sätt, säger Berndtsson.

Man i svart, röd vägg i bakgrunden
Bildtext Oskar Berndtsson.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Under sommaren har invånare och fritidsboende i skärgården fått svara på en elektronisk enkät om trafiken.

Enkäten och de åsikter som samlades in under mötet i Gumbohuset används för att planera framtidens rutter i skärgårdstrafiken.

19.9.2019: En morgon med skärgårdstrafik, trappor i Lovisa och jazz i Borgå

21:19