Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ful huvudtackling bara två minuter in i första hemmamatchen – HIFK slog JYP, Vasa Sport körde över KooKoo

Från 2019
Uppdaterad 18.09.2019 21:49.
Thomas Nykopp jublar.
Bildtext Thomas Nykopp gjorde matchens första mål.
Bild: Lehtikuva

HIFK:s Ville Varakas på matchstraff efter en farlig tackling på JYP:s Anton Stråka. Gästerna kunde ändå inte utnyttja sitt långa powerplay utan det var istället HIFK som slog till först med ett tidigt mål i numerärt underläge.

Helsingfors IFK inledde säsongens första hemmamatch med buller och bång, i både positiv och negativ bemärkelse.

Inte ens två minuter hade spelats då HIFK:s Ville Varakas levererade en försenad tackling som träffade Anton Stråka i huvudet. JYP-anfallaren skadade sig och behövde hjälp för att lämna isen.

Varakas åkte på matchstraff och JYP fick spela fem minuter i numerärt överläge.

17 sekunder senare var pucken i mål, men det var inte JYP utan det decimerade hemmalaget som låg bakom fullträffen då Thomas Nykopp satte höstens första mål på Nordenskiöldsgatan.

Drygt tio minuter senare var det HIFK:s tur att spela powerplay. Jere Sallinen låg bakom matchens andra fullträff och rödtröjorna ledde med 2–0 efter första perioden.

Sallinen slog till med ett till powerplay-mål i den andra perioden och stunden senare förde Otto Paajanen HIFK upp i en fyramålsledning.

IFK-keepern Atte Engren fick ge sig för första en dryg minut före periodpaus då Jarkko Immonen reducerade till 1–4. I tredje perioden gjorde Jani Tuppurainen ännu ett till mål för gästerna, men det blev matchens sista så HIFK vann med 4–2.

Segern är HIFK:s andra på tre matcher.

Målkalas mellan Sport och KooKoo

Kvällens målrikaste tillställning arrangerades i Kouvola där Vasa Sport gjorde ett riktigt fräckt besök och vann med hela 7–2.

Det var framförallt i andra perioden som publiken bjöds på fyrverkerier då Sport gjorde fem mål och KooKoo två. Trots den rikliga mängden mål var det ingen som lyckades mer än en gång utan matchen hade nio olika målskyttar.

Antti Erkinjuntti som stod för Sports femte fullträff är nu uppe i totalt 100 ligamål.

För Vasalaget som förlorat i premiären mot Kärpät var segern säsongens första.

Ilves misär fortsätter

Ilves har målats upp som medaljkandidat men lokatternas säsong har fått en väldigt trög start. I hemmamatchen mot TPS åkte Ilves på sin tredje förlust på lika många matcher då gästerna var bättre med 4–2.

Ilves är sist i serietabellen och det enda laget som inte fått upp poängkontot.

– Siffrorna är riktigt fula. Vi återhämtade oss inte efter TPS öppningsmål och fick aldrig spelet igång. Det finns inte mycket att glädjas över, sade Ilves chefstränare Karri Kivi efter matchen.

För det andra Tammerforsiska laget Tappara gick det mycket bättre då laget slog Ässät med klara siffror. Ässät som vunnit sina två första matcher förlorade nu på hemmais med 0–5.

Regerande mästarlaget HPK tog i sin tur säsongens öppningsseger efter 3–2 mot SaiPa. HPK hade förlorat sina två första matcher.

Resultat, ishockeyligan

HIFK – JYP 4–2 (2–0,2–1,0–1)

HPK –SaiPa 3–2 (2–0,0–0,1–2)

Ilves – TPS 2–4 (0–1,1–2,1–1)

KooKoo – Sport 2–7 (0–1,2–5,0–1)

Kärpät – Jukurit 2–1 eft.förl. (0–1,0–0,1–0)

Pelicans – Lukko 1–2 eft. str. (0–0,0–1,1–0)

Ässät – Tappara 0–5 (0–1,0–2,0–2)