Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finland vände och vann måstematchen – avancerar till EM-åttondelsfinal efter thriller mot Turkiet: "Jäkla viktig seger för oss"

Från 2019
Eemi Tervaportti reagerar på planen. I bakgrunden andra spelare.
Bildtext Finlands passare Eemi Tervaportti.
Bild: Lehtikuva

Finlands volleybollsherrar stod för en riktig kämpainsats i den sista EM-gruppspelsmatchen mot Turkiet och grejade avancemang efter en 3–2-seger. Härnäst väntar Frankrike i åttondelsfinalen.

Utgångsläget inför Finlands sista gruppspelsmatch i volleyboll-EM var simpelt: vinna eller försvinna.

Finland inledde fint och vann första set med 25–20, men i det andra setet var Turkiet klart bättre och utjämnade matchen efter 25–15. I tredje set fortsatte samma visa och Finland måste ge sig med 18–25.

Fjärde setet blev en thriller. Finland gick snabbt upp i en 6–2-ledning men Turkiet kom ikapp lika snabbt. Till slut forcerade Finland ett femte set med siffrorna 25–23.

I det avgörande setet var Finland starkare. Veteranen Antti Siltala avgjorde med den tredje matchbollen och Finland vann det femte setet med 15–12 och matchen med 3–2.

– En jäkla viktig seger för oss. Vi har haft det svårt och förlorat matcher vi borde ha vunnit. Det här är fantastiskt, sade Siltala efter matchen.

Chefstränaren Joel Banks var också en lättad man då Finland lyckades undvika eliminering.

– Det här är massivt, jag är så stolt över laget. Vi spelade så hårt vi kunde. Det gick upp och ned, men vi vann och det känns fantastiskt, jublade Banks.

Finland avancerar alltså in bland de 16 bästa i EM. I åttondelsfinalen står stenhårda Frankrike för motståndet på lördagen.

Frankrike som vann grupp A före Italien firade EM-guld år 2015 och har varit en svår motståndare för Finland, senaste segern över fransmännen kom för 17 år sedan.

– Frankrike är alltid en lätt motståndare. Vi fixar det, flinade Siltala.

Finland – Turkiet 3–2

(25–20, 15–25, 18–25, 25–23, 15–12)

Diskussion om artikeln