Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kanadas premiärminister Justin Trudeau ber om ursäkt för "brownface"-bild: "Det var rasistiskt, jag är arg på mig själv"

Från 2019
Uppdaterad 19.09.2019 07:01.
Närbild på Justin Trudeau.
Bildtext Justin Trudeau medger att han gjorde sig skyldig till rasism då han målade ansiktet brunt på skolfester
Bild: EPA/PETER FOLEY

Kanadas premiärminister Justin Trudeau ber om ursäkt för att han bar en brun ansiktsmask, en så kallad brownface - under en skolfest år 2001.

Trudeau deltog i en fest i en privatskola där han var lärare för 18 år sedan, och tidskriften Time har nu publicerat en bild av honom där han han målat ansiktet brunt.

Fotografiet av den då 29-årige Trudeau, publiceras bara en vecka inför parlamentsvalet i Kanada, vilket kan få stor betydelse i valet.

Trudeau vars Liberala parti vann en jordskredsseger år 2015, är känd som en stark förespråkare av ett multikulturellt Kanada.

Han bekräftar att det faktiskt är han som syns på bilden bärande en turban på en fest med temat "Arabiska nätter."

Fotografiet har plockats ur en årsbok från privatskolan West Point Grey Academy, läsåret 2000-2001.

– Jag har kämpat hela mitt liv för att skapa möjligheter för folk, för att kämpa mot rättvisa och intolerans, säger den 47-årige Trudeau som medger att bilden av honom som Aladdin är rasistisk.

– Jag kan säga att jag begick ett misstag då jag var yngre och jag önskar att jag inte hade gjort det. Jag är djupt ledsen för det och arg på mig själv, sade premiärministern i ett uttalande som sändes i tv.

Han medgav samtidigt att han hade mörk ansiktsfärg på sig också vid en annan fest, där han sjöng Harry Belafontes sång Day O (Banana Boat Song), som berättar om hamnarbetare i Jamaica som lastar bananer på ett fartyg.

Trudeau har under sin tid som premiärminister också varit inblandad i flera andra politiska skandaler, som han har varit tvungen att be om ursäkt för.

Får hård kritik

Trudeaus politiska motståndare kritiserar honom i hårda ordalag.

Den konservativa oppositionsledaren Andrew Scheer säger att bilden var rasistisk år 2001 och att den är rasistisk även i dag.

– Det var hånfullt och rasistiskt. Det som kanadensarna har fått se i kväll är en person med total brist på omdöme och integritet, en person som inte är lämplig att leda detta land, säger den konservativa utmanaren.

Jagmeet Singh som leder landets tredje största parti, det Demokratiska Partiet, anser att bilden är förolämpande.

– Varje gång som vi hör exempel på bruna och svarta ansikten (brown and blackface) så förlöjligar det folk för deras levda liv och erfarenheter, säger Sing som själv är sikh.

– Vad säger det här om vad han tycker och tänker om folk som varje dag stöter på utmaningar och hinder på grund av vem de är eller på grund hudfärgen.

Hälften av ministrarna i Trudeaus regering är kvinnor och sex ministrar har rötter antingen i Asien eller i Afrika.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau iklädd kostym.
Bildtext Justin Trudeau har fört fram sig som en fördomsfri politiker som kämpar för ett mångkulturellt Kanada
Bild: EPA/PHILIPPE HUGUEN

Trudeaus popularitet har redan minskat på grund av en annan skandal där han utövade påtryckningar på två kvinnliga ministrar för att de inte skulle inleda dra det stora byggbolaget SNC-Lavalin inför rätta.

Han fick en etisk reprimand medan bägge ministrar sparkades ur det styrande partiet. Trudeaus popularitet särskilt bland kvinnor och unga fick sig en allvarlig törn.

Darrel Bicker som leder bolaget Ipsos som utför opinionsmätningar säger att det ännu för tidigt att säga hur denna senaste skandal påverkar valresultatet.

- Det tar några dagar innan vi ser om liberalernas hopp om att bli omvalda skadas. Det vi vet är att premiärministerns image har varit kritisk för partiets framgång och det här kan inte vara bra för honom eller hans parti, säger Bicker.

Trudeau är son till den långvarige liberala premiärministern Pierre Trudeau. Han har ett brokigt förflutet som bland annat lärare, bartender, utkastare och snowboards instruktör.

Källor:AFP, Reuters