Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Även den mildaste depressionen hos mammor påverkar barnets känslor – kan leda till aggression och ångest

Från 2019
Graviditet.
Bildtext Symtom på depression bland mammor under graviditeten och medan barnet är litet kan påverka barnets välbefinnande.
Bild: Antti Eintola / Yle

Milda symtom på depression bland mammor påverkar barnets känslomässiga tillstånd, visar en ny undersökning. Spädbarnen kan bli överaktiva, aggressiva eller känna ångest.

Forskarna utredde hur båda föräldrarnas depressionssymtom påverkade barn i åldern 2–5. I pappornas fall påverkade symtomen barnen endast om mamman också var deprimerad.

Om mamman hade symtom på depression påverkades barnet även om pappan inte var deprimerad.

Långvariga effekter på barnets välbefinnande

Mer än 1 600 familjer deltog i undersökningen som gjordes mellan åren 2011 och 2017 från det att familjen väntade barn till att barnet hade fyllt 5 år. Undersökningen gjordes av Institutet för hälsa och välfärd (THL), Tammerfors universitet, Helsingfors universitet, Östra Finlands universitet och Birkalands sjukvårdsdistrikt.

Mer än 20 procent av föräldrarna hade måttliga depressiva symtom. Mindre än 9 procent av mammorna och 2,5 procent av papporna hade allvarligare symtom.

– Depression bland föräldrarna under och efter graviditeten påverkar inte bara den som lider av depressionen. Depressionen har långvariga effekter på den nyföddas välbefinnande, säger forskaren Johanna Pietikäinen vid THL.

– Det är viktigt att känna igen även de mildaste symtomen på depression och det är också viktigt att ge föräldrarna stöd så tidigt som möjligt – redan under graviditeten om det finns behov.

Enligt henne bör man beakta mammors symtom på depression under en längre tid – från graviditeten tills slutet av babyåren.

Stress och för lite sömn riskfaktorer

Att en av föräldrarna är deprimerad utgör en riskfaktor för den andra föräldern. Undersökningen visar också att symtomen på depression hos såväl mammor som pappor är ganska långvariga.

– Det är viktigt att övervaka det mentala välbefinnandet hos båda föräldrarna under graviditeten och efter förlossningen, säger Pietikäinen.

I och med att depressionssymtomen ofta är långvariga, kan det hända att depressionen inträffat redan före graviditeten. Tidigare depressioner är en av de främsta riskfaktorerna för måttlig eller allvarlig depressionsstörning, enligt undersökningen.

Också sömnlöshet under graviditeten, stress, ångest och dålig atmosfär inom familjen räknas som riskfaktorer för depression.