Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Curry och Lillard vill spela OS-basket – men lagchefen delar inte ut gratisbiljetter åt stjärnorna: ”Kommer att minnas vem som ställde upp för VM”

Från 2019
Damial Lillard och Steph Curry.
Bildtext Damian Lillard och Steph Curry vill spela OS-basket.
Bild: John G. Mabanglo / EPA / All Over Press

USA:s basket-VM 2019 blev en totalflopp. Sorti i kvartsfinalen efter ett enormt bortfall av stjärnspelare under uppladdningen – men stornationen blickar redan mot OS i Tokyo. Där kan laget åtminstone få hjälp av Steph Curry.

– Jag vill verkligen åka. Jag har aldrig spelat i ett OS-lag tidigare, bara vunnit VM-guld två gånger. OS är ändå en upplevelse som jag vill ta del av. Förhoppningsvis får jag chansen nästa år.

Det säger Golden State Warriors-superstjärnan Steph Curry i en intervju för ESPN. Ett positivt besked för det amerikanska basketlandslaget, som förra veckan åkte ur basket-VM redan i kvartsfinalen.

USA slutade officiellt sjua på VM – landets sämsta placering i en stortävling någonsin.

Det amerikanska laget var storfavoriter i turneringen, men hade långt från den bästa tillgängliga truppen i bruk. Flera stjärnspelare hoppade av VM-förberedelserna med hänvisning till att istället förbereda sig för NBA-säsongen som kör igång i slutet av oktober.

Men det hindrade inte medierna i USA från att totalsåga landslagets spel i turneringen. Det fick tränaren Gregg Popovich att se rött.

– Det är oerhört respektlöst att ens ta upp något sådant. Respektlöst mot oss och mot Frankrike, som slog oss. Jag kunde inte vara stoltare över killarna som spelade för oss i den här turneringen, sa ”Pop” för CBS efter turneringen.

"Handlar lika mycket om vem vi inte vill ha där..."

Men nu ser alltså OS-truppen åtminstone att på pappret bli bättre. Utöver Curry meddelade också Damian Lillard i natt att han är tillgänglig nästa sommar.

Men får de delta? Det tänker landslagets lagchef Jerry Colangelo inte garantera.

– Jag kan bara säga att jag kommer att minnas vem som ställde upp nu och vem som man bara levde i hoppet om att få kriga med, sade han tidigare för nyhetsbyrån AP då han frågades om alla ”nej tack” inför VM kommer att påverka OS-uttagningarna.

Enligt Colangelo kommer landslaget att ”se fram emot” att följa med vilka spelare som vill spela OS-basket.

– Så här mycket kan jag säga nu: det handlar lika mycket om vem vi inte vill ha där som vem vi vill ha där, säger han.

Källor: ESPN, CBS, NBA.com, AP

Diskussion om artikeln