Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Sundom skola fick sin barack – men en långsiktig lösning på utrymmesbristen saknas än

Från 2019
Uppdaterad 19.09.2019 11:49.
Vit kvinna med brunt hår står framför en barack som byggs.
Bildtext Rektor Annika Snickars glädjer sig åt att se två nya klassrum lyftas på plats på skolgården.
Bild: Yle/Elin Willows

Snart slipper Sundomeleverna ha sina klassrum i slöjdsalarna. Den efterlängtade baracken levererades till skolan på torsdagsmorgonen. Rektor Annika Snickars är glad, men har en lång lista på vad som behövs för att åtgärda den stora utrymmesbristen.

På torsdagsmorgonen stod en lyftkran på skolgården i Sundom i Vasa och lyfte de tolv barackdelarna från Österrike på plats.

– Det är riktigt spännande, jag gillar själv Lego och det här är lite som större legoklossar, säger rektorn Annika Snickars och skrattar.

– Det är väldans positivt att det händer nu. Jag är glad idag och har varit glad hela hösten.

Vi gick in mentalt för att det kommer dröja till januari. Så vi är väldigt glada att den kommer redan nu i september.

Annika Snickars

Liksom många andra skolor i Vasa, har Sundom skola länge kämpat med utrymmesbrist. Till exempel har man varit tvungna att göra om textilslöjdsalen och den tekniska slöjdsalen till klassrum.

Skolan är byggd för 219 elever men sedan i höst går 250 elever i skolan.

Barack byggs vid Sundom skola.
Bildtext De nya barackerna har byggts i Österrike.
Bild: Yle/Elin Willows

Den nya baracken ska lösa den mest akuta utrymmesbristen och skulle från början vara i bruk innan höstens skolstart, men leveransen sköts fram efter ett beslut i mars.

– Vi blev väldigt nerslagna allihopa i hela lärarkollegiet och tänkte ”Oj nej, det är ännu länge innan vi har någon lösning.” Sedan kom ändå beslutet att en barack levereras under hösten. Vi gick in mentalt för att det kommer dröja till januari. Så vi är väldigt glada att den kommer redan nu i september.

Skolan får tillbaka sina slöjdsalar

Baracken ska vara färdigmonterad om en vecka och stå klar för användning kring höstlovet. Där kommer att finnas två klassrum, dit skolans sexor får flytta in.

– En av sexorna har huserat i textilslöjdsalen de tre senaste läsåren. De premieras nu med att få en egen byggnad. Det var de glada över, säger Snickars.

Ryggen på en handfull elever vid sina pulpeter i ett klassrum.
Bildtext Elever i årskurs två har tillbringat höstterminen hittills i det som egentligen är skolans sal för teknisk slöjd.
Bild: Yle/Moa Mattfolk

Samtidigt får en tvåa flytta från den tekniska slöjdsalen och flytta till ett av de klassrum där den ena sexan huserat.

– Så vi får tillbaka lite ämnesrum på det här viset. Till exempel vår textilslöjdsal som vi haft ur bruk i tre år.

Vad betyder det för undervisningen?

– Nu har vi skött om slöjdundervisningen så att vi haft moment i undervisningen där den tekniska slöjdsalen inte behövts och textilslöjden har vi schemalagt så vi haft den i början och i slutet av dagen. Så det har varit en schemateknisk grej att få det att funka.

– Nu blir det lättare. För nästa läsår får vi mer spelutrymme.

Baracken tillfällig lösning – ingen långsiktig plan finns än

Baracken ska vara en tillfällig lösning fram till årsskiftet 2022, alltså i tre år. Bildningsdirektören vid Vasa stad, Christina Knookala, sade i en tidigare intervju att det kommer att ta tid att såväl planera som att verkställa en ny helhet för både dagvård och skola i Sundom.

En arbetsgrupp har tillsatts för att lösa utrymmesbristen på lång sikt.

Musikundervisningen hålls fortsättningsvis i ett bombskydd, som är Sundom TV:s studio.

Annika Snickars

Även om baracken löser några av de mer akuta problemen, berättar Snickars att flera problem kvarstår som de måste hitta lösningar på.

– Musikundervisningen hålls fortsättningsvis i ett bombskydd, som är Sundom TV:s studio. Och elevvårdsutrymmena har inga ändamålsenliga utrymmen, säger Snickars.

Ifall du drömmer fritt om hur skolans utrymmen ska se ut, vad skulle du hoppas på då?

- Vi skulle behöva allt som allt fyra nya klassrum. Då skulle vi kunna ha ämnesrummen för sig själva. Det är också en dröm att varje speciallärare skulle ha egna utrymmen för undervisning. Och matsalen är också en trängselpunkt.

– Så det är nog en lång lista, men vi får se vad det landar på, säger Snickars.

Diskussion om artikeln