Renoveringen av Café Saltbodan har kommit i gång - Timothy Kühn vill rädda sina föräldrars livsverk
Det har gått ungefär en månad sedan Timothy Kühn väcktes av samtalet om att Saltbodan stod i brand.
- Första reaktionen var chock men ganska snabbt blev det till en otrolig kämparanda, säkerligen på grund av att hela samhället och hela staden gav oss sitt stöd. Jag tänkte att ok, man ska inte bli i elden och ligga, vi tar itu med det, säger ägaren Timothy Kühn.
Nu är den röda träbyggnaden i början av Skeppsbron kantad av byggställningar och inhöljd i en vit presenning som ska skydda mot regn och rusk.
Inne i det dunkla huset luktar det fortfarande rök och dessutom lite unket. Huset har fått vattenskador som uppkommit i samband med släckningen, men också efteråt då det regnat in genom det gapande hålet i taket.
Det skyddande höljet runt Saltbodan blev klart den här veckan och så småningom kan man sätta i gång med själva renoveringen.
- I dag är det en stor dag på det sättet att både arkitekten, byggarbetarna med historisk expertis och lite andra människor kommer att vara på plats samtidigt. Det gör vi för att få en klarare plan på vad som ska göras nu och i vilken ordning, säger Kühn.
Mammas och pappas livsverk får inte gå förlorat
Under veckorna efter branden jobbade Kühn långa dagar med att tömma stället och ta till vara allt som ännu går att använda.
Hans föräldrar Dirk och Marja Kühn öppnade Cafe Restaurang Saltbodan år 1986.
På 33 år har Saltbodan hunnit fyllas av en hel del prylar med stort sentimentalt värde som Timothy Kühn gärna ställer fram på nytt då renoveringen är klar.
Kühn har ännu inte riktigt hunnit processa allt som hänt. Det viktigaste är att få stället i ordning igen.
- Eftersom det är min mammas och pappas livsarbete så känner jag att det är någonting jag måste greppa tag i. Jag vill att de ännu ska kunna luta sig tillbaka och se på sitt livsverk, säger Kühn.
Försäkringsbolaget betalar
Målet är att kunna öppna dörrarna som vanligt nästa sommar. Det tror Kühn att står både i hans och försäkringsbolagets intresse, eftersom de annars måste betala ut ersättning för uteblivna inkomster.
Någon mer exakt tidtabell är svår att göra upp i det här skedet. Många instanser är inblandade och allt måste klicka.
Nästa steg är att riva ut allt det gamla som blivit vattenskadat.
- Sedan måste allt torka, och under tiden går det att göra planer och ritningar på hur det nya ska se ut.
Försäkringsbolaget står för renoveringkostnaderna, men det kan hända att Kühn måste betala en del själv.
Han vet inte ännu hur mycket renoveringen kommer att kosta, men gissar att det kan bli en ganska stor summa. Kanske mer än vad försäkringsbolaget räknar med.
Kühn måste skilt konkurrensutsätta alla arbetsskeden och sedan skicka anbuden till försäkringsbolaget som väljer vem som får uppdraget.
Skickar mamma på semester
Museiverket har också sitt att säga till om. Den historiskt värdefulla 1700-talsbyggnaden ska i mån av möjlighet byggas med tidsenliga tekniker och material, vilket inte alltid är lätt att hitta.
- Det är inte bara att sticka till virkeshandeln och köpa plankor, konstaterar Kühn.
Till exempel är husets takstockar 12 meter långa och ganska tjocka. Gärna får de dessutom vara 100 år gamla.
Kühn hoppas att Lovisaborna står ut med att Skeppsbron ser ut som en byggplats en tid. Han är glad över allt stöd som han och familjen fått både av staden och Lovisaborna.
Nästan genast efter branden samlade Lovisakrögare in pengar för Café Saltbodan. De fick ihop 1 700 euro.
- Det var faktiskt inget vi förväntade oss och vi är otroligt tacksamma för den gesten. Det var otroligt fint och berättar att vi bryr oss om varandra, säger Kühn.
Summan är inte så stor med tanke på renoveringskostnaderna, men pengarna kommer nog till nytta.
- Det är klokast att sätta pengarna på att låta morsan åka på en holiday så att hon kan andas ut och få lite distans till det hela. Människor tar saker på olika sätt, och hon har nog tagit det hårdast av alla, säger Kühn.
