Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nu finns miljarder att hämta inom fartygsbygge i Ryssland - finländska företag flyttar tillverkningen till Ryssland för att få beställningar

Från 2019
Uppdaterad 29.10.2019 14:28.
Isbrytare på docka på Sandvikens skeppsvarv
Bildtext Finland är världsbäst på isbrytare. Den här isgående arktiska tankern ligger i docka på skeppsvarvet i Sandviken i Helsingfors.
Bild: Elis Henell

Finländska firmor är världsbäst då det gäller att bygga isbrytare och tankfartyg. Inom de närmaste tjugo åren planeras omkring 800 nya fartyg. Det ska byggas allt från fartyg för krabbfiske i fjärran östern till världens största isbrytare.

Det är ett imponerade paket de ryska myndigheterna presenterar för fartygsindustrins representanter som samlats på sjöfartsmässan ”Neva” i Sankt Petersburg.

För de finländska företagen inom fartygsindustrin är det här begärligt byte. Det handlar om riktigt mycket pengar. En enda isbrytare kostar över 100 miljoner euro.

Finländskt kunnande står högt i kurs

Sjöfartsdirektören Ulla Lainio på Business Finland säger att Finland har ett mycket gott rykte inom fartygsindustrin i Ryssland.

Sjöfartsdirektör ulla Lainio på Business Finland leende framför ett fönster.
Bildtext Sjöfartsdirektör Ulla Lainio på Business Finland tror på Finlands chanser när Ryssland bygger nytt.
Bild: Kerstin Kronvall/Yle

Finska fartyg blev välkända redan för över sextio år sedan då Finland levererade fartyg till Sovjetunionen som krigsskadestånd.

Efter det har både den finska och den ryska isbrytarflottan i praktiken byggts i samarbete mellan länderna. Den finska andelen av isbrytarnas värde i Ryssland har varit upp till 75 procent.

- Apparatur, planering, motorer och olika fartygssystem har kommit från Finland, säger Ulla Lainio.

Sanktionerna bromsar

Nu finns det alltså mycket att hämta men också stora hinder. Hindren utgörs av sanktionerna som västvärlden påförde Ryssland efter att landet annekterade Krimhalvön och kriget i östra Ukraina började.

För Åbo-företaget Craftmer, som tillverkar verktyg för fartygsindustrin, betyder sanktionerna svårigheter.

Finländska banker kan nämligen inte sköta bankaffärer för sådana ryska företag som finns på sanktionslistorna. I praktiken beställs många fartyg av statsägda företag som alla berörs av sanktionerna.

Vesa Klén från Craftmer berättar att hans firma innan sanktionerna fick en tredjedel av sin årliga omsättning från en enda affär i Ryssland.

- Nu kan vi inte göra affärer, utvidga eller erbjuda jobb, säger Klén.

Vesa Klén från Craftmer i Åbo i förgrunden. Han är oroad över minskande affärsmöjligheter i Ryssland.
Bildtext Vesa Klén från Craftmer i Åbo i förgrunden. Han är oroad över minskande affärsmöjligheter i Ryssland.
Bild: Kerstin Kronvall/Yle

Den som flyttar sin tillverkning till Ryssland lovas goda villkor

Ryssland kräver att den inhemska andelen i fartygen ska vara mycket stor. Eftersom sakkunskap saknas inom landet erbjuds utländska företag som flyttar sin produktion till Ryssland nu förmånliga stödpaket.

Företagen får också löfte om att villkoren inte ska ändras på femton år. Det är viktigt eftersom investeringsskyddet i Ryssland är svagt och därför avskräcks många utländska investerare.

Det har varit nödvändigt för finska företag att flytta. Många har nu avtalstillverkning, underleverantörer eller montering i Ryssland.

Stor internationell konkurrens

Många länder tävlar med Finland om att få beställningar. Ulla Lainio tror på de finländska företagens chanser.

- Särskilt inom isbrytar- och tankfartygsbygge är Finland världsbäst, säger hon.

Ryssland bygger bland annat nya isgående tankfartyg för transport av flytande naturgas från Jamalhalvön i norra Sibirien. De här fartygen har en inbyggd isbrytarförmåga och behöver alltså ingen isbrytareskort.

Dessutom ska Ryssland börja bygga en ny typ av kärndrivna isbrytare under namnet Lider, alltså ledare. De ska bli världens starkaste, med en effekt på 120 megawatt.

En annan typ av mindre isbrytare, Arctica på 60 megawatt, byggs också.

Den ryska fartygsflottan är föråldrad och de nya farlederna längs Norra ishavet väntas öka sjötransporterna. Därför satsar Ryssland nu så stort på just fartygsbygge.

Rättelse: I ursprungstexten stod det att en isbrytare kostar 1,5 miljoner euro. Den rätta summan är betydligt större - över 100 miljoner. Biltexten specificerades den 29.10 klockan 14.27 med informationen om att det är en isgående arktisk tanker och inte isbrytare som syns på bilden.

Diskussion om artikeln