Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Fin spannmålsskörd i Österbotten – men: "Producentpriset kunde vara högre"

Från 2019
Bild med kort skärpedjup av kornfält.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Nathalie Lindvall

Det har varit en nästan optimal växtsäsong i Österbotten och det mesta har redan kunnat tas till vara av årets spannmålsskörd. Men skörden är god i så gott som hela landet och överskottet gör att jordbrukaren får mindre pengar i hand för sin produkt.

Trots den senaste tidens regn ser det bra ut med skörden, berättar Fredrik Grannas som är ombudsman vid Österbottens svenska producentförbund.

– Tittar man på kartan så börjar närmare 90 procent vara skördat från Vörå och söderut. Norröver på Karlebys breddgrader är det mindre, men nog över 60 procent. Det kan vara stor skillnad från gård till gård också, säger Grannas.

man ler mot kameran ute på gård
Bildtext Fredrik Grannas
Bild: Yle/Mari Latva-Karjanmaa

Nu får det ändå gärna bli uppehållsväder ett par dagar, menar Grannas.

– Minst två dygn utan regn vore bra nu för att man ska få in resten. Man vill ju gärna att kvaliteten på skörden är god.

Den långa period av torka som inföll tidigare i somras har inte skadat skörden i någon omfattande skala, även om det enligt Grannas finns områden som drabbats värre än andra, bland annat i Sydösterbotten.

– Det är stor skillnad på hurdan mark man har. På ställen där marken bättre klarar att behålla fukten klarade man av torkan fint.

Mindre pengar i handen

Väderprognosen gör gällande att Grannas och jordbrukarna kan få som önskat, det utlovas mestadels uppehåll de närmaste dagarna.

För blöt skörd blir också dyrt i form av höga torkkostnader. Och det undviker producenterna gärna, inte minst eftersom spannmålspriserna helt klart är lägre än ifjol.

Enligt Grannas har växtsäsongen i Österbotten varit nästintill optimal, och det ser likadant ut i så gott som hela landet. Jämfört med i fjol ser det alltså bra ut framför allt vad gäller kvantitet.

– Det betyder att priset på spannmål är betydligt lägre. Inte så mycket som hälften lägre, men närapå. Producentpriset kunde gärna vara högre.