Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Här rivs hotell Hamburger Börs i Åbo centrum

Från 2019
Uppdaterad 20.09.2019 09:16.
Svenska Yle live: Här rivs hotell Hamburger Börs i Åbo centrum - Spela upp på Arenan

Arbetet med att riva hotell Hamburger Börs på Eriksgatan i Åbo är i full gång. Rivningen har startat på innergården och den legendariska nattklubben är nu borta.

Snart ska ett nytt hotell ersätta det gamla som blev klart 1979.

Rivningsarbetet har planerats minutiöst och eftersom Salutorgets underjordiska torgparkering byggs samtidigt på andra sidan gatan, måste tidtabeller jämföras och koordineras så att det inte uppstår problem.

- Det är verkligen utmanande. Vi river små bitar i taget och använder nästan våra händer. Vi måste se till att det inte uppstår farliga situationer vid husen runt omkring, säger huvudplanerare Janne Helin från arkitektbyrån Schauman i Åbo.

Nytt hotell hösten 2021

Det nya hotellet ska stå klart om två år vilket betyder att tidtabellen är stram. Senare i höst börjar man riva hotellfasaden mot Salutorget och i början av 2020 är det dags att börja bygga det nya hotellet.

Hotell Hamburger Börs på Eriksgatan i Åbo.
Bildtext Gamla hotellet rivs.
Bild: Linus Hoffman / Yle
Hotellets fasad går i en ljus gråvit nyans. Fönstren högst upp har välvda bågar upptill.
Bildtext Det nya hotellet får en ljus fasad i sten från Italien. Högst upp byggs en bar med utsikt över takåsarna och Salutorget.
Bild: Schauman Arkkitehdit Oy

Den allra äldsta hotelldelen i jugend från slutet av 1800-talet bevaras.

- Det nya hotellet kommer att ha högre standard än det gamla och de närmare 300 hotellrummen kommer att koncentreras till en och samma plats, på innergården runt Forumkvarteret, säger Helin.

En gråvit lite spräcklig stenplatta på en bordsyta - plattan är ett par centimeter tjock och cirka 40x20 centimeter stor.
Bildtext Exempelbit av det nya hotellets fasadmaterial som görs av travertin från Italien. Travertin är en form av kalksten.
Bild: Yle/Marie Söderman

I videon högst upp kan du kolla in hur det såg ut på byggarbetsplatsen då Svenska Yle sände live därifrån den 19.9.2019.

Artikeln har uppdaterats med fler bilder 20.9.2019.