Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Beväringar ska tränas med internationellt förbjudna kemiska vapen som senapsgas och sarin: "Som armén tränar, strider den"

Från 2019
Uppdaterad 20.09.2019 21:54.
Björneborgs brigad i Säkylä tränar med kemiska vapen.
Bildtext Björneborgs brigad i Säkylä övar med kemiska vapen.
Bild: Yle/Peter Karlberg.

Hittills har Finland endast övat skarpt med kemiska vapen utomlands, men från och med nästa år kommer beväringar vid Björneborgs brigad i Säkylä att hantera riktig senapsgas och sarin.

En del av den första kontingenten som rycker in år 2020 i Björneborgs brigad i Säkylä kommer att delta i utbildningar där beväringarna är i ett område där det finns små mängder utspädd senapsgas eller sarin.

Inom militären kallar man det för "skarpskjutningar" för de pionjärer som jobbar med skydd. Syftet med de här övningarna är att beväringarna ska lära sig att lita på sin egen utrustning och att jobba under press då de ska känna igen de giftiga ämnena på ett område. På övningsområdet finns endast några milliliter av de utspädda kemikalierna, som också senare städas undan och förstörs.

– Man kan se det här som att skjuta skarpt för de som jobbar med skydd. Det blir en helt annan upplevelse i övningen, och det finns ett ordspråk som lyder att så som en militär tränar strider den också, säger pionjärinspektör, överste Matti Lampinen.

Pionjärinspektör, överste Matti Lampinen.
Bildtext Överste Matti Lampinen.
Bild: Yle/Peter Karlberg.

Enligt Lampinen utförs de här övningarna först i slutskedet av beväringsutbildningen – lite som en kulminering av all kunskap som de har fått under sin tid i armén.

På fredagen fick pressen från ett säkerhetsavstånd på tio meter följa med en övning där man hanterade giftig gas. En som var med i gruppen som skötte hanteringen av fyra milliliter senapsgas var fältväbel Jani Mäkipelto.

– Man koncentrerar sig på ett helt annat sätt när man vet att det handlar om riktig senapsgas. Självklart måste man också lita på vår säkerhetsutrustning och det gör jag verkligen.

Fältväbel Jani Mäkipelto.
Bildtext Fältväbel Jani Mäkipelto.
Bild: Yle/Peter Karlberg.

Årligen utbildas omkring 300 personer, inklusive reservister, för att känna igen senapsgas och sarin.

– Det här handlar inte om en ökad hotbild mot Finland. Tidigare har vi övat sådant här i Sverige, Tjeckien och Kanada och tack vare vårt nya övningsområde i Säkylä kommer vi nu att kunna spara pengar, säger överste Matti Lampinen och tillägger:

– Finlands beredskap mot kemvapenattacker blir också bättre och nu kommer vi även att kunna utbilda både räddningstjänsten och polisen inom det här.

Björneborgs brigad i Säkylä tränar med kemiska vapen.
Bild: Yle/Peter Karlberg.

Det är tillåtet att öva sig att skydda sig från kemikalier

Både senapsgas och sarin är ämnen som är förbjudna under konventionen om förbud mot kemiska vapen. Trots att de här ämnena är förbjudna har militären ändå en rätt att småskaligt använda dem för att kunna skydda sig mot kemvapenattacker.

För tillfället borde statliga aktörer i Finlands närområde inte ha kemiska vapen,i och med att Ryssland rapporterade att de hade förstört sina sista kemiska vapen i slutet av år 2017. Ryssland hade 40 ton kemiska vapen i slutet på 1990-talet då landet ratificerade Konventionen om förbud mot kemiska vapen.

Däremot har Ryssland anklagats för att ha använt kemiska vapen, senast med nervgasen Novitjok mot paret Skripal i Salisbury så sent som i fjol.

Björneborgs brigad i Säkylä tränar med kemiska vapen.
Bild: Yle/Peter Karlberg.

Hotet mot kemiska vapen har ökat i världen efter attackerna i Syrien

Kemiska vapen som just senapsgas och sarin har också använts under de senaste åren i Syrien. Det betyder att det finns en beredskap att använda förbjudna kemiska vapen, och det största hotet för tillfället är terrorism med kemiska vapen, bedömer professor Paula Vanninen på Verifin.

– Finland, som alla andra europeiska länder, har en beredskap för att någon kan kriminellt bruka också kemiska vapen. Om man ser på resten av välden har kemiska vapen använts upprepade gånger i Syrien, så tyvärr blir de allt vanligare fastän vi har konventioner som förbjuder dem, förklarar Vanninen.

Verfin, alltså verifikationsinstitutet för konventionen mot kemiska vapen, är den nationella myndighet som ser till att konventionen om förbud mot kemiska vapen följs. De har också ett verifikationslaboratorium där kemvapen har analyserats.

Artikeln uppdaterades 20.9.2019 kl. 21:53. Ett fel rättades – kontinent ändrades till kontingent.

Diskussion om artikeln