Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Borgbackens dyraste satsning någonsin gav två internationella förstapris

Från 2019
En bit av berg-och-dalbanan Taiga på Borgbacken i Helsingfors.
Bildtext Taiga har specialdesignats för Borgbacken.
Bild: Yle

Berg-och-dalbanan Taiga har varit en fartfylld framgångssaga under de få månader den har funnits på Borgbacken.

Taiga öppnades på Borgbacken i juni, dess högsta punkt är 52 meter över marken och den har en topphastighet på 106 km/h.

Det går fort och högt för Taiga också i internationell jämförelse.

Attraktionen har vunnit två förstapris under IAAPA Expo Europe, den viktigaste europeiska mässan för nöjesparksbranschen. Mässan ordnas i år i Paris.

Taiga har premierats med det ansedda priset European Star Award som den bästa nya berg-och-dalbanan i Europa.

Priset delas ut av tidskriften Kirmes & Park International, en tidning som fokuserar på nöjesfält och vattenparker.

Taiga vann också Park World Excellence-priset som årets berg-och-dalbana. Det är Datateam Business Media och tidningen Park World som har valt vinnaren.

Unikt projekt, specialdesignat för Borgbacken

Borgbackens vd Pia Adlivankin säger att hon bli rörd av utmärkelserna och att de bekräftar det som är viktigast för nöjesparken - att besökarna njuter av Taiga och vill åka med den.

Med en prislapp på över tio miljoner euro är attraktionen Borgbackens största satsning någonsin. Taiga öppnade i juni och har varit populär bland besökarna.

I början av september stängdes attraktionen några dagar på grund av ett datafel, men den plumpen i protokollet kan vägas upp av att över 350 000 personer har åkt med Taiga under de tre månader den har varit öppen.

Attraktionen har tillverkats av företaget Intamin.

- Taiga har varit ett unikt projekt eftersom den har specialdesignats för Borgbacken. Det betyder att det inte finns någon annan likadan berg-och-dalbana i hela världen, säger Pia Adlivankin till IAAPA.