Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Koldioxidutsläpp central fråga då tyska regeringen beslutar om klimatpaket: "Vi vill sätta en prislapp på koldioxiden"

Från 2019
Angela Merkel pekar med pekfingret mot kameran och ler.
Bildtext Angela Merkel betonar att det behövs lagändringar för att genomföra nödvändiga åtgärder.

I Tyskland väntas regeringen i dag komma överens om nya åtgärder i kampen mot klimatförändringen. En del av regeringens förslag har redan diskuterats i offentligheten och kritik riktas framför allt mot planerna gällande trafiken.

Dyrare inrikesflyg och billigare tågresor. Det här är konkreta åtgärder som den tyska regeringen väntas besluta om på fredagen.

Det här är ändå bara en liten del av det klimatpaket som man under de senaste veckorna har filat på. Det centrala i paketet är framför allt att nu prissätta utsläppen av koldioxid.

– Vi satsar på innovation och vi vill sätta en prislapp på koldioxiden. Om något har ett pris så sporrar det till att minska på utsläppen, säger förbundskansler Angela Merkel.

Hon säger att de pengar man på det här sättet får in ska användas för vidare åtgärder i kampen mot klimatförändringen.

Oenighet om koldioxidskatt

Merkels kristdemokrater vill gå in för en ny form av nationell utsläppshandel medan socialdemokraterna redan länge har talat om en skatt på utsläppen av koldioxid.

I dagens regeringsförhandlingar väntas socialdemokraterna ändå få ge efter, men samtidigt kräver man mer än bara åtgärder som är tänkta att sporra.

– Vi vill ha nya bindande regler och effektiv kontroll, säger den socialdemokratiska miljöministern Svenja Schulze.

Också förbundskansler Merkel har betonat att det kommer att behövas lagändringar för att genomföra de åtgärder som är nödvändiga.

Kritik mot trafikministern

Redan inför dagens slutspurt i förhandlingarna riktar bland annat flera miljöorganisationer kritik mot regeringens planer.

Man ser i synnerhet problem i de förslag som trafikminister Andreas Scheuer lägger fram. Enligt Scheuer ska hans planer gå att genomföra utan förbud och höjda kostnader för privatpersoner.

I planen ingår bland annat miljardsatsningar på järnvägen och nya premier vid köp av elbilar.

Trafikministerns planer är framför allt dyra för staten och klimatpolitiskt räcker de inte till, slår organisationerna fast.

Och just trafiken är ett av de största problemen i Tyskland.

Där man inom andra sektorer har lyckats minska på koldioxidutsläppen så var trafikens utsläpp i fjol ungefär lika stora som de var under jämförelseåret 1990.

Diskussion om artikeln