Klimatrörelsen Sunrise Movement växer rekordsnabbt i USA och ställer krav på politikerna: “Green New Deal är den bästa vägkarta vi har om vi vill nå förändring”
Andrea Din minns ögonblicket i början av året då hon beslöt sig för att aktivera sig i klimatfrågan.
- I en video på Twitter såg jag Greta Thunberg tala för en grupp beslutsfattare. Så forskade jag vidare och märkte att klimatförändringens följder slår hårdast mot grupper som redan är marginaliserade, såsom handikappade personer och människor i utvecklingsländer. Då visste jag att jag ville göra något.
Vid samma bord i parken sitter Jack McEachern. Han har vuxit upp i lantbruksmiljö. De senaste åren har han jobbat med hållbart jordbruk vid sidan av studierna.
- Det har hjälpt mig att se klimatförändringens effekter. Så småningom kom jag till en punkt där jag ville aktivera mig.
Då kom Jack i kontakt med klimatrörelsen Sunrise movement. Han anslöt sig tillsammans med väninnan Macy Noble-Buono till rörelsens lokalavdelning på studieorten Albany, huvudstad i delstaten New York.
Sunrise Movement
Jack, Macy och Andrea har sällskap av Sunrisekollegorna Mehr Sharma, Aaron Kearns och Paige Rodano. Gruppen har ägnat flera veckor åt att förbereda det som händer några dagar senare, på fredag.
Då klimatstrejkar ungdomen. Inte bara i Albany, utan runtom i världen.
Från elva till nästan 300 lokalavdelningar på mindre än ett år - Sunriserörelsen har vuxit rekordsnabbt
Sunrise Movement föddes i universitetsvärlden, när en grupp studerande organiserade sig och krävde åtgärder för att få ner utsläpp inom fossilindustrin.
Gruppen fick nationell uppmärksamhet för första gången i november 2018, när aktivister sittstrejkade utanför demokratledaren Nancy Pelosis kontor i Washington.
Senare har man också genomfört en liknande demonstration utanför kontoret till Mitch McConnells, den republikanska senatledaren.
Sedan dess har rörelsen vuxit rekordsnabbt. I november 2018 hade Sunrise Movement elva lokalavdelningar. I dag räknar organisationen med minst 290 avdelningar runtom i landet.
Aktivisterna är unga. Få har hunnit fylla 30 år.
Arbetet påminner om klassisk gräsrotsaktivism: protester och demonstrationer, påverkan via via mejlutskick och sociala medier, telefonkampanjer och aktiv kontakt till beslutsfattare.
Rörelsen anses ha spelat en betydande roll i att lyfta fram klimatfrågan i den offentliga diskussionen.
Men framför allt förknippas rörelsen med the Green New Deal, som den varit med om att utforma.
Det handlar om ett vidsträckt program som räknar upp åtgärder och målsättningar som ska få USA:s klimatpolitik att ändra kurs.
Snabbfakta: Vad är The Green New Deal?
Kritiker om Green New Deal: Dyrt, luddigt och utopistiskt
Det är inga blygsamma mål som programmet formulerar. Det handlar bland annat om att helt göra sig av med fossila bränslen så snart som möjligt.
Därtill efterlyser man enorma satsningar i ny infrastruktur och nya klimatvänliga jobb som ska ersätta arbetsplatser i den omfattande kol- och oljeindustrin i USA. Prislappen kretsar kring hundratals miljarder dollar under de kommande decennierna.
Många tycker säkert att det är alltför mycket, alltför snabbt
Mehr Sharma, klimataktivist
Kritiker, särskilt på högerkanten, har redan skjutit ner Green New Deal-programmet. Det sägs vara luddigt, utopistiskt och alltför dyrt. Vissa frågar sig också varför programmet inte innehåller satsningar på en utsläppsfri energiform - som kärnkraft.
19-åriga Mehr Sharma nickar igenkännande när jag nämner kritiken.
- Många tycker säkert att det är alltför mycket, alltför snabbt.
- Men tittar man på sociala framsteg tidigare i historien, så har det ibland gått snabbt. Industrialiseringen gick fort när den väl kom igång. Om vi verkligen bryr oss om klimatförändringen och vill skapa en förändring, så är Green New Deal den bästa vägkarta vi just nu har att tillgå i USA.
Klimatförändringen - en polariserande och politiskt laddad fråga i USA
Som många andra frågor i dagens USA, är klimatet något som skarpt delar det politiska fältet.
En växande skara demokrater efterlyser åtgärder för att få ner koldioxidutsläppen.
Nästan alla som tävlar om presidentnomineringen bland demokraterna har presenterat ett klimatprogram. Många omfamnar Green New Deal, eller åtminstone delar av programmet.
På den republikanska sidan framstår klimatförändringen närmast som en icke-fråga.
Flera republikaner intar en skeptisk eller direkt avvisande inställning till klimatförändringens hotbilder.
Det påminner mer om ett kulturkrig än en debatt
Jack McEachern, klimataktivist
Liknande skiljelinjer kan hittas också i Finland men tonen och polariseringen framstår som hårdare i USA.
Varför?
- Det påminner mer om ett kulturkrig än en debatt, säger Jack och funderar en stund innan han fortsätter.
- Jag har talat med många konservativt tänkande och min erfarenhet är att de flesta nog delvis accepterar klimatförändringen som ett faktum. Men om du stöder klimatåtgärder så stöder du förmodligen också en rad andra målsättningar som demokrater förespråkar. Och tvärtom.
Sunriseaktivist: Det finns något oerhört starkt i när ett kollektiv kräver förändring
Jag frågar ännu om den kommande klimatstrejken. Vilka är förväntningarna inför fredagen?
Jack säger sig vara entusiastisk.
- Det finns något starkt i när folk samlas i ett kollektiv och kräver förändring. Demokratin handlar om att få beslutsfattare att höra på vad folket har att säga.
Mehr instämmer.
- Min iver har bara vuxit när jag sett hur det hela vuxit under veckan. Fredagen handlar om att sända en tydlig signal, både till Albany och till myndigheter och ledare i hela delstaten New York. Vi kräver förändring.