Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kasper Björkqvist gjorde två poäng i sin Pittsburghdebut: "Trots att det bara är en träningsmatch känns det stort"

Från 2019
Pittsburghanfallaren Kasper Björkqvist försöker överlista Columbusmålvakten Elvis Merzlikins.
Bildtext Pittsburghanfallaren Kasper Björkqvist försöker överlista Columbusmålvakten Elvis Merzlikins.
Bild: Jeanine Leech/Icon Sportswire/AOP

Ishockeyspelaren Kasper Björkqvist fick i natt sin debut på seniornivå och i sin NHL-klubb Pittsburgh Penguins. 22-åringen fick dra på sig pingvintröjan i en träningsmatch mot Columbus Blue Jackets och tog för sig direkt. Vänsteryttern noterades för två passningspoäng och ett stolpskott.

NHL:s försäsong är i full gång. Samtidigt som stjärnspelarna vässar formen gäller vinna eller försvinna för spelarna i marginalen. I slutet av nästa vecka står det klart vilka 21–23 spelare som får plats i respektive NHL-lag.

Efter två år av universitetshockey och en sommar med rehabilitering av en axelskada fick Pittsburghs Kasper Björkqvist visa vad han går för i en träningsmatch mot Columbus.

Björkqvist som kommer från Esbo var spänd inför matchen.

– Jag vet inte riktigt vad jag ska förvänta mig. Det finns en hel del känslor – spänning, glädje och lite nervositet. Jag försöker bara njuta av stunden, det är min första proffsmatch. Trots att det bara är en träningsmatch känns det stort, sade Björkqvist på förhand till DK Pittsburgh Sports.

Finländaren var placerad på vänsterkanten i fjärdekedjan.

  1. Alex Galchenyuk – Jegenij Malkin – Brandon Tanev
  2. Jake Guentzel – Dominik Simon – Dominik Kahun
  3. Samuel Poulin – Nick Bjugstad – Patric Hörnqvist
  4. Kasper Björkqvist - Sam Lafferty - Nathan Légaré

18-årig doldis hjälte

Det var fyran som klev fram då matchen stod och vägde i den tredje perioden. Pittsburghs val i den tredje omgången i sommarens draft, 18-årige Nathan Légaré, gjorde både 3–1 och 4–1 bakom Veini Vehviläinen i Columbusmålet.

3–1-målet (videoklipp på NHL:s webbplats) kom på ett rappt skott efter att kedjan tillsammans jobbat fram en tekningsseger. I 4–1-målet forecheckade Björkqvist aktivt, vilket resulterade i att Légaré fick pucken i slottet och smällde till.

Veini Vehviläinen fick mota puckar i Columbusmålet.
Bildtext Veini Vehviläinen fick mota puckar i Columbusmålet.
Bild: Jeanine Leech/Icon Sportswire/AOP

Slutsiffrorna skrevs 4–1 till Pittsburgh. Björkqvist noterades alltså för 0 + 2 och hade dessutom ett stolpskott i boxplay. Speltiden landade på 10:33 och plus/minus-saldot på +2.

I Columbus delade nyförvärven Elvis Merzliknis och Veini Vehviläinen planenligt på målvaktsansvaret. Letten räddade 17 av 18 skott, finländaren 14 av 17.

Resultat:

Montreal – Florida 5–4 (efter straffar)
Philadelphia – Boston 1–3
Pittsburgh – Columbus 4–1
Colorado – Dallas 1–2
Edmonton – Vancouver 1–6
Los Angeles – Vegas 2–3 (efter 40 förlängning)

Diskussion om artikeln